Obavijesti

Promo sadržaj

Nova epozoda: Spektaklularno putovanje starim kontinentom

Nova epozoda: Spektaklularno putovanje starim kontinentom
4

Nova serija u šest nastavaka može se pohvaliti spektakularnim snimkama iz zraka, koje pokazuju neke od najživopisnijih europskih zemalja, kultura i izuzetnih spomenika. Otkrijte Europu kakvu još dosad niste vidjeli!

Poletite s Europom iz zraka dok National Geographic kreće na impresivno zračno putovanje širom kontinenta i omogućava spektakularan pogled, jedinstven uvid i najnoviju perspektivu na neke od najboljih europskih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti.  

Nizozemska je možda mala država s mnoštvom ograničenja. Međutim, ono što bi na prvi pogled moglo izgledati kao nedostatak, Nizozemci su uspješno pretvorili u svoju prednost. Zahvaljujući inženjerskim inovacijama i duhu zemlje, ova se mala država izborila za svoje mjesto na svjetskoj pozornici. Brojne karakteristike joj nisu išle u prilog od veličine do geografske pozicije. Protiv svih izgleda postali velika europska nacija kojoj se danas divimo.

Nizozemci su jedni od najvećih svjetskih proizvođača cvijeća. Ogromne farme tulipana tijekom godine doživljavaju nevjerojatne metamorfoze, a magično cvjetaju u proljeće. Sve promjene se ipak najbolje mogu vidjeti iz zraka jer tek tada u punini možemo doživjeti svu ljepotu koju pružaju tijekom cijele godine. U proljeće farmeri imaju krucijalan zadatak kako bi zadržali zdravlje cvjetnih lukovica – posjeći prekrasni cvijet tulipana. Iako na prvi pogled ovaj postupak može izgledati kao nasilna radnja, zbog podrezivanja cvjetna lukovica će biti jača i zdravija. U tom periodu cvjetna polja ostaju bez prekrasnih boja, kako bi dogodine u istom periodu mogli zablistati u punom sjaju.


  Jedan od zaštitnih simbola Nizozemske su zasigurno vjetrenjače. Zbog geografske pozicije i građe u kojoj nema visoravni, vjetrovi mogu puhati neometano i stvarati velike količine električne energije. Jedna vjetrenjača je dovoljna kako bi se stvorila električna energija za 2000 domova. Nizozemski inženjeri vrhunski su stručnjaci koji uz pomoć visoke tehnologije i sveobuhvatnog znanja uspijevaju postaviti vjetrenjače čak i u najgorim vremenskim neprilikama. Stoljetna tradicija u izgradnji vjetrenjača posebice je vidljiva u pokrajini Južna Holandija, selu Kinderdijk. Selo je danas jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija u Nizozemskoj i to zbog tradicionalnih vjetrenjača koje su oko 300 godina stare. Postavljene su početkom 18. stoljeća kako bi ispumpale vodu iz kanala. Neke od njih su i danas u uporabi. 

 Nizozemsku možemo opisati s brojnim superlativima pa i da je jedan od najvećih proizvođača povrća na svijetu, da je Rotterdam najveća europska luka, da je jedan od najvećih svjetskih proizvođača cvijeća…i da mogu prirediti najveći novogodišnji krijes. U mjestašcu Scheveningen pokraj Haaga, svake godine stanovnici i gosti dočekuju novu godinu na plaži uz spektakularni krijes i zimsko kupanje za najhrabrije. Pogled iz zraka na sve te zanimljivosti, ljepote i specifikume omogućuje nam uvid u potpuno novu dimenziju ove fascinantne zemlje. 
Epizoda posvećena Nizozemskoj, premijerno će biti prikazana u nedjelju 24. studenoga u 22:00h na National Geographic-u. 

Sljedeće epizode: 

EUROPA IZ ZRAKA: Ujedinjeno Kraljevstvo
Premijera 1. prosinca u 22:00h

Ovo spektakularno zračno putovanje otkriva Ujedinjeno Kraljevstvo kakvo dosad nismo vidjeli. Kamere lete nad Prolazom divova dok skupljači smeća na jet-skijevima čiste obalu. Smjeli vrtlari rade s motornim pilama dok vise s krova radeći na projektu Eden, a mi klizimo iznad londonskog obzora dok jedan od najviših nebodera u gradu ima proljetno čišćenje.
 
EUROPA IZ ZRAKA: Poljska
Premijera 8. prosinca u 22:00h

Plovimo nad najvećim dvorcem na svijetu, jurimo kroz vatromet iznad Krakowa te svjedočimo borbi europskih bizona, najvećih kopnenih životinja u Europi. Taj pogled iz zraka na Poljsku također otkriva naciju koja prolazi zapanjujući preobražaj. U Varšavi Poljaci marljivo rade na izgradnji najviše zgrade u Europi.

EUROPA IZ ZRAKA: Španjolska
Premijera 15. prosinca u 22:00h

Letimo iznad Sagrade Familije u Barceloni dok arhitekti danonoćno rade kako bi dovršili zgradu. Smjeli lovci na lupare spuštaju se niz oštre stijene kako bi došli do jedne od najekskluzivnijih školjki na svijetu, a mi jedrimo nad jednom od najvećih napuštenih zgrada na svijetu smještenoj u planinama na španjolskom sjeveru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince