Obavijesti

Promo sadržaj

Osiguranje čuva glavu i džep u vremenima neizvjesnosti i brojnih rizika

Osiguranje čuva glavu i džep u vremenima neizvjesnosti i brojnih rizika
4

Kako građani percipiraju rizik, zašto im je važna sigurnost, čega se boje i zašto smatraju da im osiguranje može pružiti sigurniju i bezbrižniju svakodnevicu ali i mirniji san otkrili su sugovornici moderirane rasprave pod nazivom Sigurnije sutra

U zajedničkoj organizaciji društva za osiguranje, Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore pokrenut je informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana, s posebnim naglaskom na mlađe generacije.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Jakša Krišto osvrnuo se na rezultate nedavno provedenog istraživanja agencije IPSOS PULS o tome kako građani percipiraju ulogu osiguranja, a prema kojem 61% građana u Hrvatskoj uznemirava što će biti s njihovom obitelji ukoliko im se nešto dogodi, njih 89% strahuje od neizvjesnih događaja poput potencijalnih nesreća, potresa, poplava, bolesti i svih troškova koji iz toga mogu proizaći, a čak 60% smatra da im osiguranje može pomoći zaštititi budućnost obitelji i djece.

Osiguranje na sebe preuzima sve rizike i opasnosti kojima smo izloženi tijekom života te nam u slučaju nesretnog događaja isplaćuje naknadu štete i omogućuje brži povratak u prijašnje stanje i  normalizaciju života. Budući da smo proteklih godina bili svjedoci brojnih nepogoda koje su zadesile Hrvatsku, od požara i poplava do potresa, upravo takvi događaji potvrđuju nam kako je važnost osiguranja danas veća nego ikad prije. Osim osiguranja imovine koje nam može pomoći u nepredvidivim situacijama, kao najvažnije vrste osiguranja izdvojila bih svakako obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti i kasko osiguranje, životno osiguranje te dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje dijelimo na dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje“, istaknula je Nives Grgurić, voditeljica pravnih poslova i projekata Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kroz cijeli naš život i posao mi smo izloženi različitim rizicima. Od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva pa sve do rizika za poslovanje. Rizici su svuda oko nas i mogu nas dovesti do ozbiljnih životnih i poslovnih problema ako se neki od potencijalnih rizika i ostvari. Upravo iz tog razloga važno je promišljati o vlastitoj budućnosti i na vrijeme se zaštititi te djelovati preventivno, zaključak je sugovornika moderirane rasprave pod voditeljskom palicom Ive Šulentić.

O rastu želje i potrebe za osiguranjem, profesorica Jasminka Lažnjak s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu naglasila je važnost institucije životnog osiguranja paralelno s rastućom urbanizacijom i individualizacijom u kojoj se povećava i osobna odgovornost te potreba da se ekonomski osiguramo. Profesorica Lažnjak istaknula je važnost edukacije i podizanja razine financijske pismenosti, posebice među mladima, kako bi se osnažila ukupna razina svijesti o prednostima koje osiguranje donosi.

Svoja iznimno pozitivna osobna iskustva, budući da se od malih nogu susrela s brojnim situacijama u kojima je osiguranje odigralo značajnu ulogu, s prisutnima je podijelila televizijska voditeljica Ana Radišić. Od naknada štete u situacijama sportskih ozljeda koje je pretrpjela, preko police životnog osiguranja koju su ona i brat dobili na poklon od roditelja za 18. rođendan kao zalog za budućnost, do obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti uz koje je vrlo lako nadoknadila štetu kada je sudjelovala u prometnoj nesreći.

Što na području financijske pismenosti radi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga otkrio je Predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman koji je naglasio važnost financijskog opismenjavanja mladih već od osnovne škole uz navođenje konkretnih primjera koji će potaknuti građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja, a koji im, dugoročno gledano, omogućuju bezbrižniju svakodnevicu ali i mirniji san.

Više informacija o projektu financijske pismenosti na području osiguranja doznajte na WEB stranici: https://sigurnijesutra.huo.hr/ ili putem društvenih mreža Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.