Obavijesti

Promo sadržaj

Otkud dolazi voće koje jedete?

Otkud dolazi voće koje jedete?
4

Ljeto je nezamislivo bez svakodnevnog uživanja u svježem voću i povrću. Prave vrućine koje su stigle ovih dana neće nam ostaviti puno želje za dugim stajanjem kraj štednjaka, a sretnici na plažama pogotovo se neće zamarati kuhanjem

Mnogi od nas sigurno imaju sjećanja iz djetinjstva na sočne nektarine nakon kojih bismo morali prati ruke do laktova i na jabuke, od kojih smo bježali kad bi nas majke pokušale nagovoriti da ih pojedemo za desert, a sada znamo koja nam je vrsta draža u kolaču, a koja za međuobrok. Iako su se većini kroz godine promijenile preferencije, svatko se može prisjetiti tih posebnih mirisa i okusa domaćih plodova. Sada, nažalost, većina ne može kao nekada jesti bobice izravno s grana - tko je tada imao vremena i volje otići s igre kući i oprati „ulov“ – niti skupljati kruške koje su pale s drveta iz susjedovog dvorišta preko ograde. Danas nas često voće s polica dućana samo razočara. Sigurno ni vama nije strano pomisliti „ovo ima okus poput plastike, otkud je uopće došlo!?“.

Da biste izbjegli takve situacije, postoji način da na prvi pogled prepoznate koje je voće domaće i puno okusa kakvog pamtite. Plodovi s oznakom Vrgorac Quality provjereno dolaze s prostora Vrgoračkog polja i imaju posebnu boju, okus i miris koju teško išta drugo može nadmašiti. Ovu oznaku za svoje voće koristi i OPG „Nenad Barbir“ čiji su se preci na vrgorsko područje doselili još prije nekoliko stoljeća.

Obitelj se prvotno bavila maslinarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom. Zanimljivo je da je prostor na kojem sada uzgajamo voćne vrste i vinovu lozu tada, prije mnogo desetljeća, bilo dno jezera. Proizvodnju smo od davnina prilagođavali okolnostima, pa tako i sada, zbog svjetskih trendova potrošnje svježeg voća i povrća, proizvodimo voće za distribuciju i vinsko grožđe za osobne potrebe.“ – pojašnjava vlasnik Nenad Barbir korijene svog 2003. godine osnovanog OPG-a.

Breskve i nektarine, grožđe te kruške i jabuke ovdje zbog prirodnog bogatstva i vrijednih ruku članova obitelji, imaju visoku kvalitetu i okuse na koje smo navikli.

Naš posao ne bi bio izvodiv da priroda nije dala blagodati izvora pitke vode rijeke Matice. Danas se naši proizvodi mogu naći u prodajnim centrima Hrvatske, Austrije i Slovenije. Ne radi se o velikim količinama, no kvalitetom smo postigli prepoznatljivost na tržištu.“ – naglašava Barbir.

Kako je početkom godine zbog epidemiološke situacije kretanje bilo ograničeno, i plasiranje voća bilo je nemoguće za to vrijeme, no sada „pravo“ voće ovog OPG-a možete pronaći u Fragariji, Sparu i na tržnicama u Zagrebu, Splitu i Metkoviću.

Naljepnica Vrgorac Quality jamči da ćete već na prvu osjetiti razliku u kvaliteti i aromi u usporedbi s nekim drugim, posebno uvoznim, voćkama, a u zdravstvenu ispravnost proizvoda s ovom oznakom možete biti posve sigurni jer svi proizvođači, da bi je dobili, moraju proći razna ispitivanja kvalitete.

Prisjetite se stoga pri sljedećoj nabavci namirnica kako je nekada voće bilo fino, a ne samo mirisno. Podržite lokalne proizvođače, a s time i radna mjesta u ruralnim krajevima, održivost opskrbe domaćim proizvodima u Hrvatskoj te izaberite voće koje ne mora proći tisuće kilometara do vašeg stola. Svojoj obitelji donesite plodove koje je grijalo vrgorsko sunce, a uzgojile ga i obrale ruke koje niz godina skupljaju znanje i iskustvo da stvore najbolji mogući proizvod. Napravite slastice kojima neće trebati umjetne arome ni puno šećera. Potaknite kreativnost i voćem obogatite ljetne salate ili umake - već znate da se mnogi šareni plodovi savršeno slažu s pršutom. Odluka je na vama, ali čak i ovo neobično ljeto još može biti savršeno, ako pažnju pružimo sitnicama koje svakodnevicu čine toliko boljom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj