Promo sadržaj

Komentari 0

Ovih blagdana birajmo sigurno - kupujmo hrvatsko

Ovih blagdana birajmo sigurno - kupujmo hrvatsko

Najmanje očekivani pad potrošnje na prehrambene proizvode

„Procjenjujemo da će potrošnja u prosincu, mjesecu blagdanske potrošnje kad se tradicionalno najviše troši, biti manja za do 20 posto nego što je bila u prosincu prošle godine“ rekla je voditeljica Odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na izjavama za medije na temu blagdanske potrošnje. Pojasnila je da se očekuje pad za sve kategorije proizvoda, ali najmanje ipak za one prehrambene i poručila građanima da ove godine biraju sigurno i kupuju hrvatsko.

S obzirom na gospodarske posljedice pandemije, smanjena sklonost potrošnji bila je očekivana i zato je sada, više nego ikada prije, bitno podržati domaće proizvođače. „Čak i najmanji znak pažnje odabirom domaćega znači da darujemo dvostruko, svoje najmilije i one čije su ruke taj proizvod stvorile“, rekla je Ravlić.

Predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić kazao je da ćemo ovu godinu svi pamtiti dok smo živi, iako bi je što prije htjeli zaboraviti. „Nakon prvog vala i lockdowna zabilježili smo pad od oko 2,5 posto i mislili smo da dolaze bolji dani, međutim, epidemija je eskalirala baš u ove mjesece kad trgovine rade najbolje. Stoga ovaj prosinac neće biti u skladu s očekivanjima, ali neće biti ni katastrofalan. Pad će se kretati između 10 i 20 posto, ovisno o vrsti i lokaciji trgovine. Nešto teže će biti za neprehrambeni segment jer će se hrana i piće kupovati bez obzira na okolnosti. Glavni cilj nam mora biti zdravlje kupaca i naših zaposlenika. Nadam se da ćemo Uskrs 2021. dočekati s puno manje zaraženih i da će se situacija normalizirati, kako zdravstveno, tako i gospodarski“, poručio je Katavić.

Prošlih godina u prosincu smo bilježili rekordne potrošnje pa je tako, prema podacima Porezne uprave, prošlogodišnja blagdanska potrošnja iznosila oko 15,8 milijardi kuna što je oko milijardu kuna više u odnosu na prosinac 2018. godine. „Ovim padom zbog korone se praktički vraćamo na razine potrošnje iz 2017. godine kada je ona iznosila 13,8 milijardi kuna“, izjavila je Ravlić.

Ravlić je istaknula kako se inače tradicionalno za blagdane najviše poklanjaju igračke, kozmetika, obuća i odjeća, tehnika, knjige te delikatesni prehrambeni proizvodi, ali ove je godine cijela dosadašnja situacija s pandemijom utjecala i na stanje u trgovini i na navike potrošača pa su se tako pojavili i neki novi, drugačiji trendovi u kupnji. „Otežana mobilnost, djelomični lockdown i ograničen broj kupaca u trgovinama doveli su do promjene prioriteta kada govorimo o vrsti proizvoda koje kupujemo“, rekla je Ravlić pojasnivši kako je stoga teško u ovom trenutku procijeniti koje kategorije proizvoda će se najviše naći pod blagdanskim drvcima.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i  da u prvih deset mjeseci 2020.  bilježimo pad prometa u trgovini na malo na razini od 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. „Gledajući podatke, procjenjujemo da će promet u trgovini na malo, na razini cijele godine, biti niži za 7 posto do 9 posto  u odnosu na promet u 2019. godini“, objasnila je Ravlić.

Da ipak nije sve tako crno pokazuje i podatak da trgovine na malo internetom ili poštom bilježe rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U odnosu na listopad prošle godine, ove godine bilježi se rast od više od 18 posto, a u prvih deset mjeseci ove godine narasla je za više od 12 posto.

Prije izbijanja pandemije online kanalima najviše su se kupovala putovanja i smještaj (54 posto) te karte za zabavne sadržaje (41 posto), a sada je riječ o odjeći i obući te potrepštinama za kuću, a osjetno je rasla i prodaja svježe hrane lokalnih proizvođača.