Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo su najčešće pogreške kod kupovine dječjeg bicikla

Ovo su najčešće pogreške kod kupovine dječjeg bicikla
4

Svi se s osmjehom na licu prisjećamo svog prvog bicikla, rado prepričavamo gdje smo sve s njime bili i kako smo bez straha uživali u slobodi kretanja.

Dopustite vašem djetetu da doživi isto nezaboravno iskustvo tako što ćete mu nabaviti kvalitetan bicikl po njegovoj mjeri. No, budite lukavi i izbjegnite klasične zamke koje stoje na tom putu! 

Kupovina dječjeg bicikla može biti jako zanimljiva za vašeg mališana, a s druge strane vrlo naporna za vas. Puno je tu nepoznanica: kada svom djetetu kupiti prvi bicikl, koje funkcije i kakav okvir mora imati, kada je vrijeme da ga zamijenimo novim, može li koristiti bicikl koji već desetak godina stoji u podrumu, itd.? 

Koliko god trajala potraga za pravim odgovorima na ovakva i slična pitanja, vrlo je važno da ne izgubite volju i interes za odabirom adekvatnog dječjeg bicikla jer ćete tako, potpuno nesvjesno učiniti neku od ove tri tipične pogreške – odabrati krivu veličinu bicikla, birati modele u što jeftinijem cjenovnom razredu i zanemariti sigurnost djeteta pri vožnji.  

„Bit će ti taman za godinu, dvije!“

Ovo je klasičan odgovor na situaciju kada kćerki ili sinu nabavimo preveliki dječji bicikl. Svima se može dogoditi pogreška u procjeni veličine, no to ne znači da dijete mora zbog toga trpjeti. Jako je važno da dijete vozi bicikl po svojoj mjeri jer će lakše održavati kontrolu nad njime. Neće moći sigurno upravljati i kočiti ako je prevelik, dok će zbog premalenog udarati koljenima u volan. U oba se slučaja povećava vjerojatnost od pada i ozljeda, a zbog sve češćih nezgoda dijete može u potpunosti odustati od bicikliranja.

Najčešća greška koju činimo pri kupnji dječjeg bicikala jest ta da ga biramo prema veličini okvira (što je pravilo kod kupovine bicikla za odrasle), a ne prema dimenzijama kotača. Najjednostavniji način da pravilno utvrdite što odgovara vašem mališanu jest da ona ili on sjedne na sjedalo i položi stopala na pod. Ako je dijete tek naučilo voziti, trebalo bi cijelim stopalima dosezati tlo pod nogama. Ako dijete nije početnik i želite ga iznenaditi većim modelom, onda bi trebalo doticati tlo samo vršcima prstiju stopala, odnosno trebalo bi stajati normalno s oba stopala čvrsto na tlu, a da ne sjedi na sjedalu.

Ako iz nekog razloga ne možete saznati djetetovu visinu, niti je on u stanju sam isprobati bicikl prije kupnje, uvijek vam može pomoći tablica s proporcijama koja služi kao svojevrstan vodič pri kupnji:

Zapamtite: Veličina bicikla mora biti prilagođena visini i uzrastu djeteta, ali i njegovim motoričkim sposobnostima.

„Vozit ćeš rabljeni bicikl sve dok se ne naučiš!“

Još jedna famozna rečenica koju često čujemo i koja se lako obije o glavu onome tko ju izgovori. Zašto kupovina nečijeg starog dječjeg bicikla nije dobra opcija? Zato što ćete vrlo brzo shvatiti da ste zapravo kupili mačka u vreći. 

Vaš je krajnji motiv bila niska cijena, a ne kvaliteta proizvoda. Na kraj pameti vam nije da će se na starim biciklima nakon nekoliko vožnji pojaviti kvarovi – istroše se gume, kočnice stružu po kotačima, a lanac preskače. Bicikl će trebati popraviti, stare dijelove zamijeniti novima, a ona „bagatela“ od cijene s početka priče će polako rasti. 

Ne upuštajte se u nesigurnu kupovinu rabljenih dječjih bicikala kada u Hervisu postoji šarolika ponuda novih modela po iznimno razumnim cijenama za svačiji džep. Ovako i dijete može sudjelovati u odabiru tipa bicikla, jer ono najbolje zna koliko će često, na kojim površinama i u kojim situacijama (po kiši, suncu, hladnoći…) pedalirati. Dok vaše dijete razmišlja o izgledu i broju brzina, vi se pobrinite da njezino ili njegovo novo omiljeno prijevozno sredstvo bude lagano, s okvirom od čvrstog materijala koji je otporan na učestale, svakodnevne udarce te da ima kvalitetne kočnice.

Zapamtite: Ne bacajte novac „kroz prozor“! Bolje je izdvojiti malo više i kupiti nov, kvalitetan bicikl koji dolazi s garancijom. 

„Što će ti kaciga dok voziš ispred kuće?“

Sva djeca biciklisti moraju biti adekvatno i pravilno zaštićeni tijekom vožnje, bez obzira kretali se u prometu ili kružili po dvorištu. Brzina, zakašnjela reakcija kod kočenja, pa čak i nezgodan kamen na stazi može biti uzrok pada s bicikla. Osim zakonski obaveznim kacigama, naoružajte svoje mališane i rukavicama i štitnicima za koljena i laktove kako bi izbjegli neugodne i ponekad vrlo bolne ozljede i ogrebotine.

Upoznajte svoje dijete s propisima u cestovnom prometu i mogućim opasnostima, te im nabavite sigurnosnu opremu od relativno glasnog zvona i dobrog prednjeg i zadnjeg svjetla, pa do različitih reflektirajućih elementa za vidljivost po noći.

Zapamtite: Sigurnost djeteta tijekom vožnje bicikla je imperativ!
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...