Obavijesti

Promo sadržaj

Panettone Perla – remek djelo slastičara iz Torina od sada i na vašem stolu

Panettone Perla – remek djelo slastičara iz Torina od sada i na vašem stolu
8

Božić je doslovno iza ugla, a pripreme za blagdanski stol u punom su jeku.

Većina nas se već unaprijed pomirila s nekoliko kilograma viška koje ćemo si svjesno priuštiti jer se ne želimo odreći omiljenih delicija poput bakalara na razne načine, božićne purice i mlinaca, sarme i francuske salate.

Posebna priča su blagdanske slastice – jednostavno im je nemoguće odoljeti. Uz tradicionalne sitne kolače čija je priprema već započela, preko kuglofa, fritula i torti, na slatkom božićnom stolu već se godinama i u nas, na posebnom mjestu nalazi i jedan počasni gost iz Italije – panettone.

Tradicija i inovacije

Panettone je talijanski tradicionalni kolač čije se porijeklo veže uz Milano, iako se danas s užitkom jede u cijeloj Italiji, Europi i svijetu. Prema nekim izvorima, njegove prve verzije postojale su još u 13. stoljeću. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta, namirisanom vanilijom i rumom, obogaćenom kandiranim koricama limuna i naranče te prelivenom slasnom hrskavom glazurom i ušećerenim bademima. Iako je to prilično raskošna i bogata slastica s ozbiljnom količinom maslaca, karakterizira je lagana i prozračna struktura, a, složit će se mnogi, okus mu je neponovljiv i posve jedinstven.

Slastičari iz svih krajeva Italije kao da se natječu u kreativnim kombinacijama punjenja panettonea pa tako danas imamo varijante s pistacijom i višnjom, s kremama od vanilije, čokolade, lješnjaka ili badema pa s nekoliko vrsta čokolade, s kremom od limuna i tko zna čime sve ne.

No, čini se da nas većina najradije bira onaj klasični – s kandiranim i suhim voćem. Naravno, ima i onih koji ne podnose ni grožđice ni bilo koje drugo suho voće pa biraju onaj minimalistički, bez dodataka.

Zvijezda blagdanskog slatkog stola

E sad, postoje panettoni i panettoni – od onih „konfekcijskih“ koje možemo naći u supermarketima pa do onih zanatskih, ručno rađenih, nerijetko i od kiselog tijesta, koji vam, čak i ako se ne zaustavite nakon druge (ili treće) šnite, neće teško pasti na želudac. Talijani će ih rado poslužiti uz domaću kremu od vanilije, no mi vas uvjeravamo da uz takav panettone doista nije potreban nikakav dodatak. Dovoljno ga je narezati i u trenu će postati zvijezda vašeg blagdanskog druženja.

S posebnim veseljem i ponosom predstavljamo vam upravo jedan takav – vrhunski zanatski panettone La Perla koji u Harissa Spice Store stiže iz Torina, jedne od prijestolnica talijanskog slastičarstva.

La Perla – obiteljska priča

Priča o ovoj obiteljskoj slastičarskoj tvrtki započinje sada već davne 1992., kada je njezin osnivač, Sergio Arzilli, koji je i sam odrastao u obiteljskoj slastičarnici svojih roditelja, otkrio da ima celijakiju, odnosno intoleranciju na gluten. Tu započinje njegov dugogodišnji put proučavanja umjetnosti čokolatijerstva koju kombinira s vještinama koje je stekao u obitelji. Danas, sa svojim brendom La Perla, koji osim fantastičnih panettona proizvodi i vrhunsku čokoladu, praline i čokoladne tartufe, priča priču o talijanskoj čokoladnoj izvrsnosti.

Njegov je poduzetnički projekt krenuo iz malog laboratorija gdje je kreirao svoje proizvode, pomno promišljajući svaki njihov dio: okuse, omote, nazive. Tako je, među ostalim, nastao čokoladni tartuf s potpisom La Perla di Torino, poznat u cijelom svijetu.

Od tada, ova mala zanatska radionica s početka priče izrasla je u strukturiranu ozbiljnu tvrtku usmjerenu na inovacije koja proizvodi proizvode bez glutena – omiljene gianduiotte – praline na bazi kreme od lješnjaka, čokoladne namaze, čokolade u tablama, ali i linije proizvoda bez laktoze i dodanih šećera, kojima odgovara na sve specifičnije zahtjeve tržišta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.