Obavijesti

Promo sadržaj

Pet prikrivenih ubojica kolagena

Pet prikrivenih ubojica kolagena
5

Za tvoj izgled i raspoloženje dokazano je najopasni nedostatak kolagena. Zato ću ti otkriti pet prikrivenih ubojica ove najzastupljenije bjelančevine i tako možeš izbjeći prerane znakove starenja

Izražene bore, obješena koža, umorno lice, bolni zglobovi i sve rjeđa kosa.

Znakovi starenja kojima bi svi najradije pobjegli. Premda je starenje prirodan proces i sasvim je normalno primijetiti određene promjene na svom tijelu, one vrlo brzo mogu smanjiti tvoje samopouzdanje i kvalitetu tvog života. Pogotovo kad se znakovi starenja na tvom tijelu pojave mnogo ranije od većine tvojih vršnjaka. Ta spoznaja te, naravno, jako ljuti. Istovremeno te podsjeti i na činjenicu koja se često previdi.

Godine nikako nisu jedini čimbenik koji utječe na izgled, raspoloženje i kvalitetu života.

Naime, postoji pet sudbonosnih elemenata koji te ekspresnom brzinom mogu postarati. Ne zaboravi da je tih pet čimbenika dio tvoje svakodnevice isključivo tvojom krivnjom. Zato je nužno što prije se odazvati, izbjeći te opasne elemente i u svom tijelu se ponovno osjećati fit, samopouzdano i mladoliko. Pobjednička strategija je sljedeća… Većina tkiva, koji neposredno utječu na tvoj izgled i raspoloženje, pa i tvoja koža, kosa, nokti, zglobovi i mišići, usko su povezani s najzastupljenijom bjelančevinom u tijelu pod nazivom kolagen. Taj osnovni i nepogrešivi građevni materijal daje strukturu i oblik tvom tijelu, te utječe na to da su sve stvari na svom mjestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljedice nedostatka kolagena

Ako dopustiš nedostatak kolagena i uloviš se u njegovu zamku, nastupaju brojne neugodne posljedice, kao što su:

  • bore,
  • obješena koža,
  • opušteni obrazi,
  • propusna crijevna stijenka,
  • bolni zglobovi,
  • sve rjeđa kosa i
  • krhki nohti.

I to samo zato, jer popusti osnovna struktura. Za lakšu predodžbu, kolagen si možeš zamisliti poput vrlo dugačkog lanca. Aminokiseline su osnovni dijelovi koji sačinjavaju tu proteinsku strukturu i s hranom ih unosimo u svoje tijelo. Organizam ih u fazi sinteze spoji i proslijedi na mjesta gdje je oslabljena struktura osnovnog tkiva (koža, nokti, zglobovi ...). Iako je tvoj organizam s godinama sposoban tvoriti sve manje kolagena, to nije glavni razlog da u svojim četrdesetima, pedesetima ili šesdesetima primjećuješ očite znakove starenja. Ti su znakovi u velikoj mjeri posljedica opasnih pritisaka, koje svojim način života stvaraš na strukturu kolagena. Poput svakog lanca, tako i kolagenski lanac popusti pod prevelikim pritiskom, odnosno potrga se i tako izgubi svoju snagu i funkcionalnost.

Prikrivene ubojice kolagena

Zato pogledajmo kojih je to pet, za tvoj izgled i raspoloženje najopasnijih, prikrivenih ubojica kolagena.

Ubojica #1 – Konzumiranje jednostavnih šećera

Mnogi su iznenađeni kad shvate istinu povezanu s konzumiranjem jednostavnih šećera. Naime, prekomjerno konzumiranje ne dovodi samo do problema nakupljanja viška masnih naslaga.

Veliki problem predstavljaju i sve očitiji znakovi starenja. Kad je previše šećera u krvnom toku, on neprestano vreba za plijenom. Među najugrožnijima su upravo bjelančevine, dakle - kolagen. Šećer ga preuzme, odnosno zalijepi se za njega, što u velikoj mjeri oslabi njegovu strukturu i djelovanje. To je takozvani proces glikacije, koji može neprestano ubrzavati proces starenja, a da to uopće ne znaš. Naravno, ne moraš u potpunosti izbrisati sve grickalice s jelovnika kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Povremeno se možeš zasladiti i nagraditi.

No, poželjno je u što većoj mjeri ograničiti unos namirnica kao što su:

  • kruh,
  • čips,
  • pizza,
  • tjestenine,
  • sirupi (javorov, kukuruzni ...),
  • slatkiše,
  • slatka, gazirana pića,
  • različita peciva i
  • brza hrana.

Ubojica #2 – Pretjerena izloženost suncu

Za razliku od prvog ubojice, sljedeći na današnjem popisu napada zalihe kolagena kroz najveći organ tijela - kožu.

To su takozvane UV sunčeve zrake. Stručnjaci ga smatraju jednim od najsmrtonosnijih i najopasnijih čimbenika koji utječu na tvoj izgled i dobrobit. Naime, na vrlo tih i prikriven način ubrzavaju proces fotostaranja, a okrutne posljedice se pokazuju kasnije, kad je već teško reagirati. Razlog tome je jer se organizam u početnoj fazi uspješno odupire slobodnim radikalima, koji su nusprodukt tog opasnog procesa. No, tijekom vremena količina tih opasnih razbojnika snažno raste, a obrambeni štit jednostavno popusti, stoga slobodni radikali napadaju i oštete brojne bjelančevine, između ostaloga i kolagen. A to je glavni razlog zašto osobe, koje se pretjerano izlažu sunčevim zrakama, imaju suhu, opuštenu i vidljivo stariju kožu.

Ubojica #3 – Pušenje

Ako umjerene količine šećera i sunčevih zraka naše tijelo može obraditi bez negativnih posljedica na udio kolagena, kod ubojice pod brojem tri to sigurno nije slučaj. Pušenje je navika koja, bez obzira na učestalost, doslovno uništava tvoje tijelo i kožu, te ju u znatnoj mjeri čini starijom. Podočnjaci, bore oko usta i očiju, obješeni obrazi, podbradak …

Sve su to „dodaci“ koji smetaju i ljute većinu pušača, što uopće ne iznenađuje. Osim toga, nikotin negativno utječe na protok krvi po tijelu i tako onemogućuje neometanu opskrbu stanica s tvarima ključnim za brzu regeneraciju, te jako usporava sintezu svježeg kolagena. To znači da je nedostatak između proizvedenog kolagena i količina koje naše tijelo doista treba, osjetno veći – i to isključivo vlastitom krivnjom.

Ubojica #4 – Konzumiranje alkohola

Isto vrijedi i za četrvtu opasnu naviku. Ne treba posebno naglašavati koliko je konzumiranje alkohola opasno za tvoje tijelo i raspoloženje. Međutim, ne zaboravi da i povremeno konzumiranje ove supstance može ostaviti neugodne posljedice na tvom izgledu. Posljedice su posebno opasne ako govorimo o dužem vremenskom razdoblju. Alkohol negativno utječe na udio vitamina A, što posljedično usporava nastanak kolagena. Istina je da se u osnovi radi o bjelančevini sastavljenoj od osnovnih jedinica – aminokiselina, što ne znači da su one jedine koje su uključene u sintezu. Prilikom tvorbe kolagena sudjeluju i ostale hranjive tvari i zato je jako važno da su na raspolaganju u dostatnim količinama, jer se u protivnom može dogoditi da je proces slabiji nego inače i nedostatak je zato toliko opasniji.

Ubojica #5 - Nedostatak ključnih aminokiselina

Od svih opasnih čimbenika koje danas ističemo, ubojica broj pet daleko je najzastupljeniji. A to je nedostatak ključnih aminokiselina. Upravo onih koje su najviše zastupljene u stvaranju kolagena. 

To su:

  • prolin,
  • glicin,
  • glutamin i
  • arginin.

Možeš ih u svoje tijelo unijeti namirnicama, kao što su:

  • losos,
  • krta govedina,
  • pileće meso i
  • jaja,

što je često popriličan izazov.

Zbog ubrzanog i modernog načina života, dogodi se da povremeno zaboravimo koliko je važna uravnotežena i raznolika prehrana. Također, kvaliteta hrane iz godine u godine drastično opada i zato je organizmu utoliko teže osigurati sve potrebne nutrijente, te se vrlo brzo ulovimo u zamku kolagenskog deficita. Zato je izuzetno važno što prije napraviti dva ključna poteza. Prvi je, naravno, taj da svoj način života postepeno očistiš od najfatalnijih ubojica kolagena. Kao što smo već rekli, pripazi na konzumiranje šećera i alkohola, što prije prestani pušiti, zaštiti se kad si na suncu i razmisli na koji način tvoj jelovnik može postati što raznovrsniji i uravnotežen. Još je važnije da odmah reagiraš i iskoristiš potencijal koji u sebi krije potez pod brojem dva. Naime, radi se o potezu zbog kojeg će tvoje zalihe kolagena konkretno poskočiti – i to u najkraćem mogućem roku.

Hidrolizirani kolagen u prahu

U tome možeš uspjeti redovitim korištenjem hidroliziranog kolagena u prahu, koji je najučinkovitije rješenje, jer se može pohvaliti izuzetno visokom apsorpcijom.

Zato ne iznenađuje podatak da ovo rješenje donosi vrhunski rezultate, iako se radi o navici koja ti neće uzeti više od 30 sekundi dnevno.

Govorimo o:

  • napetoj i blistavoj koži,
  • gustoj kosi,
  • zdravim zglobovima,
  • jakim noktima i
  • pozitivnom utjecaju na udio mišićne mase.

Bez imalo sumnje, to su rezultati koji snažno podižu kvalitetu tvog života i pobrinu se da zaživiš život kakav zaslužuješ.

Ako o ovom ključnom graditelju želiš saznati više, brzo klikni na donju poveznicu i pročitaj preostale informacije koje su dodatan dokaz da moraš obavezno izbjeći nedostatak kolagena. https://www.fittijelo.com/kolagen/
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince