Obavijesti

Promo sadržaj

Popis opreme bez koje ne smijete krenuti na planinarenje

Popis opreme bez koje ne smijete krenuti na planinarenje
2

Boravak u planinama jedinstven je događaj. Šuma i čisti zrak čine čovjeka sretnim i zadovoljnim, gotovo terapeutski djeluju na um i tijelo

No, da bi u potpunosti doživjeli ljepotu divlje, netaknute prirode, potrebno je dobro se pripremiti zahvaljujući listi obavezne opreme za planinarenje bez obzira na godišnje doba!

Sunčan proljetni dan proveden na svježem zraku i uz dobro društvo jača ljudski organizam bez obzira jeste li u blizini rijeke ili jezera, na obližnjem seoskom imanju ili pak u parku prirode. No, kada je u pitanju izlet u planine valja se unaprijed dobro pripremiti jer one, uz puno dobrobiti za čovjeka, kriju i mnoge izazove i opasnosti. Izbjegnite ih na vrijeme uz pomoć ovog popisa osnovne opreme za planinarenje! 

1. Planinarske cipele

Svaki planinar izletnik će kao najvažniji dio planinarske opreme navesti dobre, kvalitetne cipele. Najgora stvar koja vam se može dogoditi jest da se zabavna šetnja pretvori u pakao zbog žuljeva ili povrede stopala. Na tržištu postoji mnoštvo kvalitetnih modela tzv. gojzerica: niske i visoke, ljetne i zimske, od kože ili umjetnog materijala, svijetlih i tamnijih boja… Koje god odabrali, važno je da su čvrste, vodootporne, optimalno prianjaju uz stopalo i imaju debele oplate otporne na klizanje. 

Dobro je znati: Za najbolju udobnost pri šetnji planinom, uz kvalitetnu čizmu važno je nositi i kvalitetne pamučne čarape. 

2. Planinarski ruksak

Sveto planinarsko trojstvo čine kvalitetne cipele, tople čarape i neizbježna naprtnjača. Koliko god dug ili kratak vaš planirani izlet bio, u planinu se ne ide bez ruksaka! U njemu ćete ponijeti sve što je potrebno za boravak u prirodi: rezervnu odjeću, hranu i piće, vlažne i suhe maramice, baterijsku svjetiljku, upaljač, zviždaljku, novčanik i slično. Prilikom kupnje ruksaka obratite pažnju da je ergonomskog dizajna kako bi vaša leđa podnijela što manji teret, da ima otvore za ventilaciju jer se tijelo (pogotovo leđa) lako oznoji penjući se, te da je napravljen od vodootpornog materijala i ima puno pretinaca. Njegova veličina (volumen) ovisi o tome spremate li se na jednodnevan ili na višednevni boravak u šumi.

Dobro je znati: Stvari u ruksak uvijek spremajte sami - tako ćete znati što ste sve ponijeli i u kojem dijelu ruksaka se može pronaći.

3. Prikladna outdoor odjeća

Funkcionalnost je najvažnija karakteristika odjeće za planinarenje. Zaboravite na pomodnost – uputili ste se u divljinu, a ne na modnu pistu! Bilo ljeto ili zima, uvijek se obucite slojevito. Prvi sloj odjeće neka je od sintetičkog materijala koji istovremeno „diše“ i održava vas suhim, a drugi neka vas drži toplim. Za planinarenje su prikladne majice i hlače od materijala koji dobro upijaju znoj i koji se lako i brzo suše.

Dobro je znati: Jedino od čega vas odjeća ne može spasiti su dosadni insekti i neumorno sunce. Nađite mjesto u svom ruksaku za sunčane naočale i kreme koje štite od letećih napasti i štetnih UV zraka.

4. Kabanica ili vjetrovka

U planinama se vrijeme može vrlo brzo promijeniti. Neka vas kiša ne iznenadi usred ljetnog dana, a jako sunce ili snažan vjetar zimi. Kao dodatna zaštita poslužit će nepromočiva i vjetroodbojna kabanica ili jakna s kapuljačom. Osim što vas održavaju suhim, ovi dodatni komadi odjeće neće vam otežati daljnje kretanje planinom, a zauzimaju vrlo malo mjesta u ruksaku.

Dobro je znati: Rezervnu odjeću u ruksaku možete dodatno zaštititi ako je stavite u plastičnu vrećicu!

5. Pomagala za snalaženje u prostoru (ali i za poziv u pomoć)

Jedno od najvažnijih pravila planinarenja je nikada ne ići u planinu sam te uvijek imati sa sobom mobitel za poziv u pomoć u slučaju nezgode. Ako na izlet ipak krećete solo, obavijestite obitelj ili prijatelja kamo idete i koliko se dugo planirate tamo zadržati. Prije odlaska na izlet raspitajte se ima li na željenoj planini signala za mobitel. Ukoliko je slab ili ga uopće nema, za snalaženje u prostoru pomoći će i stara dobra planinarska karta, kompas, pa čak i sportska narukvica ili pametan ručni sat s GPS lokatorom.

Dobro je znati: Ne zaboravite na prijenosni punjač za mobitel! 

5. Prva pomoć

Najčešće teže nezgode kod rekreativnih planinara su poskliznuće i pad pri gubitku ravnoteže. U slučaju da vam žulj ili sitna rana ometa bezbrižno razgledavanje prirode, spas ćete pronaći u kutiji za prvu pomoć sa zavojima, gazama, sprejem za dezinfekciju i flasterima.

Dobro je znati: Ekipu iz Gorske službe spašavanja pozovite u krajnjoj nuždi, kada ne možete sami pružiti pomoć ili ako ste se uistinu izgubili!

6. Hodački štapovi

Planinarski štapovi uvelike pomažu pri penjanju, jer težinu tijela djelomično prebacuju i na ruke, ali i pri silaženju s planine jer rasterećuju koljena. Zahvaljujući njima imat ćete osjećaj kao da ste 10 kg lakši. Usto, štapovi vam mogu poslužiti za ispitivanja terena, kao zaštita od zmija, pa čak i kao potpora za šator.

Dobro je znati: Najpraktičniji su „teleskopski“ štapovi koji se mogu sklopiti i jednostavno pričvrstiti na ruksak.

Probudite svoj avanturistički duh, iskoristite sve toplije dane i isprobajte blagodati boravka na planini. Posjetite najbližu Hervisovu trgovinu ili web shop i pronađite osnovnu opremu za planinarenje među mnoštvom vrhunskih modela i brendova po povoljnim cijenama. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu