Obavijesti

Promo sadržaj

Prvo izdanje Plitvice Film Festivala kreće idući tjedan

Prvo izdanje Plitvice Film Festivala kreće idući tjedan
13

Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

Povodom tih važnih datuma u slavljeničkom duhu Nacionalni park Plitvička jezera pokreće Plitvice Film Festival čije će se prvo izdanje održati u kampu Korana od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje, te zanimljivim glazbenim programom.

Kroz četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa prvog Plitvice Film Festivala jedna od važnijih aktivnosti festivala bit će uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga je osmišljen filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite.  

Raznolik program uz poznate redatelje, ali i buduća filmska imena

U filmskom programu 1. Plitvice Film Festivala koji broji čak 20 filmova, bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta. Dio programa sadržava filmove pristigle na otvoreni natječaj za kratke filmove u trajanju do pet minuta na temu prirode i njezina očuvanja Snimi film o prirodi, a snimila su ih djeca i mladi do 18 godina. Projekcija 12 odabranih filmova bit će na programu zadnji dan festivala, u nedjelju, 22. rujna, kada će biti i proglašenje pobjednika natječaja. Filmove se može pogledati i za njih glasati na službenim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, na ovom linku https://np-plitvicka-jezera.hr/glasaj-za-film-o-prirodi/

Uz to, u programu ćemo gledati filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa. Među mnogim filmovima na programu će se naći i film Led u plamenu autorice Leilae Conners kojeg je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Još jedan domaći znanstvenik, biolog Goran Šafarek predstavit će se s filmom Zeleni krvotok Hrvatske

Na festivalu će hrvatsku premijeru imati izvrstan makedonski film Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade. Na programu je i njemački dokumentarni film Inteligentno drveće inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća, a jedini igrani film festivala remek je djelo Walkabout iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega.

Velika čast i dužnost festivala, bila u program uvrstiti i film iznenađenja pionira dokumentaraca o prirodi – pogađate, riječ je o Sir Davidu Attenboroughu. Sir David Attenborough najavio je svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala.

Večernje opuštanje uz pomno odabrane glazbene goste

Nakon cjelodnevnog filmskog programa u kampu Korana će u večernjim satima krenuti glazbeni dio festivala, s pomno odabranim glazbenim gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe, te očuvanje planeta.

Glazbenu pozornicu Plitvice Film Festivala u četvrtak navečer otvorit će world music bend iz Zagreba Kazan koji tradicijsku glazbu ovog dijela Balkana interpretira po svom guštu, pritom nastojeći osvježiti materijal, stare pjesme ogrnuti novim zvukom koji odražava individualne estetike članova benda kao i njihovu naklonjenost različitim žanrovima. U petak su na redu Cinkuši koji svoj specifični izričaj baziraju na bogatoj narodnoj baštini Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja. Izvrstan su primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda.

Subotnju večer glazbom će začiniti Picksiebneri, mješavinom bluegrassa, rocka, folka i chansone jasno iskazuju stavove benda, a to su socijalna osviještenost, zaštita prirode te borba za životinjska prava. U svojim nastupima koriste cijeli spektar neuobičajenih instrumenata; od banja, resonatorske gitare, harmonija, mandoline, čime se izdvajaju na hrvatskoj sceni. Čast da zatvori festival pripala je J.R. Augustu, jednom od najzapaženijih mladih hrvatskih kantautora, čije je povezanost s planinama i rijekama praktički opipljiva dok slušate kako se njegove pjesme razotkrivaju u suptilnim, ali snažnim notama klavira.

Nikad kao do sad, kad se upalio crveni alarm za očuvanje našega jedinog planeta, nije bilo potrebno iznova isticati bogatstvo i ljepotu prirode i upozoravati na važnost njezina očuvanja. Nadamo se da ćemo ovim festivalom potaći ekološku svijest i akcije te tako doprinijeti tomu da i Plitvička jezera u svoj svojoj ljepoti proslave još mnoge 'okrugle' godišnjice poput ove.

Ulaz na sve programe je slobodan.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj