Obavijesti

Promo sadržaj

Racionalnom vožnjom čuva se okoliš i štedi novac

Racionalnom vožnjom čuva se okoliš i štedi novac
3

Racionalna vožnja donosi brojne koristi: štedi se gorivo, vozilo se ne izlaže opterećenjima pa su i troškovi održavanja manji. Racionalna vožnja je i sigurnija vožnja.

U nastavku donosimo osam jednostavnih pravila kojima ćete dostići te ciljeve.

1. Izbjegavajte agresivnu vožnju

Pod agresivnom vožnjom podrazumijevaju se nagla ubrzavanja i intenzivna kočenja. Što prije želite dovesti vozilo na željenu brzinu, morat ćete uložiti više energije za to. Kasnije, kada ćete vozilo htjeti usporiti ili zaustaviti, uloženu ćete energiju kočenjem morati pretvoriti u toplinu i izbaciti je u okoliš.

2. Kada je god moguće, ubacite u višu brzinu

Što se motor brže okreće, češće dobiva gorivo. Stoga u vožnji, kako ne bi postizali preveliku brzinu vrtnje motora, nastojte voziti u što višoj brzini mjenjača koju dozvoljava vučna sposobnost motora.

3. U gradskim uvjetima vožnje rashlađujte vozilo spuštenim prozorima, na otvorenoj cesti koristite klima uređaj

Spušteni prozori pogoršavaju aerodinamička svojstva automobila pri većim brzinama, a za pogon klima uređaja koristi se dio snage motora neovisno o brzini vozila. Stoga je uputno da unutrašnjost automobila rashlađujete spuštanjem prozora pri manjim brzinama, a da pri vožnji na otvorenoj cesti držite prozore zatvorenima i koristite klima uređaj. Također ne koristite klima uređaj kada to nije potrebno.

4. Provjeravajte tlak u pneumaticima vozila

Pneumatici se tijekom vožnje stalno deformiraju, za što se troši energija. Što je tlak u pneumaticima bliže tlaku koji preporuča proizvođač vozila, pneumatici će se manje deformirati, odnosno manje će se energije trošiti na njihovo deformiranje. Prenizak tlak pneumatika nepovoljnije utječe na vijek trajanja samih guma i goriva.

5. Planirajte put i izbjegavajte prometne gužve

Prometne gužve troše puno goriva jer od vozila traže puno kretanja iz mirovanja, ubrzavanja, kočenja i rada motora u praznom hodu. Takav režim vožnje povećava potrošnju goriva, budući da se za svako ubrzanje mora potrošiti puno energije. Unaprijed isplanirajte najkraći put tako da obaveze rasporedite na način da ih sve odradite u jednom putovanju u jednom smjeru. Za ovakvo planiranje putovanja na raspolaganju su različite aplikacije koje vam mogu ponuditi najkraću rutu koja povezuje vaša stajališta. U uvjetima gradske vožnje izbjegavajte preticanje.

6. Predviđajte promet nekoliko koraka unaprijed

Ukoliko izdaleka vidite da nailazite na crveno svjetlo na semaforu, oštar zavoj ili bilo kakvu situaciju koja ne zahtijeva naglo kočenje, otpustite papučicu gasa i koliko je god to moguće, prije upotrebe kočnica, pustite da motor usporava vozilo.

7. Ne opterećujte vozilo nepotrebno

Svaka masa kojom se dodatno opterećuje vozilo zahtijeva više goriva za njeno ubrzavanje i vožnju. Ispraznite prtljažni i putnički prostor od stvari koje vam nisu potrebne. Krovni nosači i kutije, osim što predstavljaju dodatne mase, imaju vrlo nepovoljan učinak na aerodinamičnost vozila, što drastično povećava potrošnju goriva iznad brzina preko 90 km/h. Stoga, ako vam stvarno nisu potrebni, skinite krovne nosače i kutije.

8. Održavajte svoje vozilo na odgovarajući način

Zaprljanost filtera zraka i goriva, korištenje motornog ulja neodgovarajuće gradacije, neispravne brizgaljke goriva, nepodešeni rasplinjač, neispravan eko-test na tehničkom pregledu, itd., osim što skraćuju životni vijek motora, povećavaju i potrošnju goriva. Vodite brigu o redovnim servisima svojeg vozila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda
PROMO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda

Čitanje kazališta u četvrtak, 25.travnja 2024. u 18:00 sati, dvorana Polanec

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...