Obavijesti

Promo sadržaj

Ružica Vinodola - upoznajte sadnju vinograda u Vinodolu

Ružica Vinodola - upoznajte sadnju vinograda u Vinodolu
6

Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i Vinodolske općine, vezano uz obogaćenje turističke ponude Novog Vinodolskog i Vinodola, prišle su osmišljavanju projekta Ružica Vinodola s ciljem afirmacije programa sadnje vinograda i proizvodnje vina u Vinodolu te oživljavanja starih jezgri u Novom Vinodolskom i Vinodolu

Prije petnaest godina područje Vinodola dobilo je ovu atraktivnu manifestaciju koja je već prve sezone održavanja 2004. proglašena najoriginalnijim turističkim proizvodom Kvarnera. 

Ova godine Ružica Vinodola će se održati po 16. put. 

Tko je Ružica

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla o osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Organizacija Ružice

Inicijativa je potekla od Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski koja je u suradnji sa etnologom Aleksejem Gotthardi Pavlovskym rekonstruirala cijelu priču i predstavila je publici. Suradnju su u prvoj godini ponudili i Turističkoj zajednici Općine Vinodolske koja ju je prihvatila i prve godine sudjelovala u organizaciji. Od 2005. godine suradnja se proširila i u Vinodolu smo organizirali dvije večeri Ružice Vinodola.

Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.

Što se sve nudi

Stol sa autohtonim delicijama

Autohtoni specijaliteti Vinodola ponudit će se svima prisutnima na degustaciju - domaći sir, slane ribe, pršut, palenta krompirica, palenta, rupice, frite, orihnjača, makovnjača, pekmezača, domaće vinodolske maneštre itd. Dijelit će se letak sa popisom jela i nekoliko recepata

Zasigurno najatraktivniji dio programa su same igre tj. natjecanja temeljem kojih se  dobiva konačna pobjednica i sama završna povorka Korzom hrvatskih branitelja do Precrikve.

Najatraktivnije igre bile su u vinogradima. Tada je trebalo pokazati vještine u nošenju grožđa te ručnom i nožnom mašćenju tog grožđa u posebno izrađenim posudama za tu svrhu.

Posebnu atrakciju predstavlja dekoracija vinograda u Pavlomiru i Starom Gradu bakljama,  koje svijetle i na taj način daju poseban štimung. Samu povorku predvodili su do sada sopilaši a u povorci su se nalazili, uz Ružice i njihove pratioce obasjane svjetlošću baklji, i suci, žiri, organizatori, tamburaši, te članovi KUD-a “Ilija Dorčić”. Povorka je povukla u Stari grad do sada neviđen broj posjetitelja na tom lokalitetu.

U programu Ružice Vinodola sudjeluje preko 300 volontera jer program Ružice donosi cijeli niz kulturnih događanja. Od koncerata ozbiljne glazbe, književnih večeri i stručnih predavanja i prigodnih izložbi. Naravno, o vinu postoji neiscrpan izbor tema, kako u stručnom, tako i u zabavnom dijelu.

Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije koje se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija. Dakle ne radi se o natjecanju ljepote već natjecanju u vještini i brzini. 

U Bribiru, 9. kolovoza kandidatkinje će se po prvi put predstaviti javnosti i reći nekoliko riječi o sebi i o mjestu iz kojeg dolaze, a uz Ružice predstavit će se i kulturno-umjetnička društva iz Vinodola i gostujući izvođači.

RUŽICA VINODOLA 2019. 

P R O G R A M  od 09. do 17. kolovoza 2019.

Subota, 09.08. Bribir

  • 21,00 - Predstavljanje kandidatkinja za izbor Ružice Vinodola  

Četvrtak, 15.08. – 20,00 – Pavlomir

  • "NOĆ VINA U PAVLOMIRU" - Prvo natjecanje  za  Ružicu Vinodola – zabava i ples, grupa Point

Petak, 16.08.

  • 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski
  • 20,30 - Dolazak Ružica Korzom hrvatskih branitelja na Precrikvu i drugo natjecanje za Ružicu Vinodola
  • sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustična 
  • glazba, jela naših starih, igre, folklor

Subota, 17.08.

  • 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski
  • 20,30 - dolazak Ružica Korzom Hrvatskih branitelja na Precrikvu
  • 21,00 na Precrikvi– završno natjecanje  za Ružicu Vinodola
  • 23,00 - Frankopanski trg  - proglašenje "Ružice Vinodola 2019."
  • sajam vina, ekoloških i ručno izrađanih proizvoda, akustična 
  • glazba, jela naših starih, igre, folklor
  • tamburaški sastav Gazde
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.