Obavijesti

Promo sadržaj

Spremni udžbenici za novu školsku godinu

Spremni udžbenici za novu školsku godinu
4

Izdavačka kuća Alfa predstavila svoje nove udžbenike za primjenu kurikularne reforme za osnovne i srednje škole

Jedna od vodećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj, izdavačka kuća Alfa, na konferenciji je medijima te ravnateljima i profesorima osnovnih i srednjih škola predstavila svoje nove školske udžbenike. Frontalna primjena kurikularne reforme koja na snagu stupa od rujna ove godine znači da će sve škole u Republici Hrvatskoj u odabranim razredima uvesti znatne promjene u metodi nastave, a to će se odraziti i na učenike i na nastavnike. U skladu s tim promjenama, nakladnici su već sada pripremili i predstavili nove udžbenike koji prate promjene u školstvu. 

Svi udžbenici razvijali su se u potpunosti usklađeni sa službenom konačnom inačicom kurikuluma koja je stupila na snagu početkom siječnja 2019. godine, bez obzira na to je li riječ o razvoju ‚od nule’ ili nadogradnji eksperimentalnih udžbenika. U takvom su obliku već sada prisutni kao tiskana i digitalna ogledna izdanja u odobrenju Ministarstva znanosti i obrazovanja te su dostupni na uvid svim zainteresiranim nastavnicima i školama“, izjavio je Miro Petric, direktor izdavačke kuće Alfa. 

Zagreb, 21.05. 2019 - Predstavljanje novih udzbenika izdavacke kuce Alfa za osnovne i srednje skole za skolsku godinu 2019./2020

Uz to što je usklađena s novim kurikulumom, nova generacija udžbenika ima novi dizajn, standardiziran format i bolje tehničke karakteristike, manje su mase i praktičniji za upotrebu u učionici i nošenje u školskoj torbi. Riječ je o oko 50 naslova s pripadajućim dodatnim materijalima. 

Novi udžbenici biraju se od 1. do 15. lipnja 2019., ove godine prvi put putem online aplikacije. Odluku o odabiru udžbenika u razrednoj nastavi donose učitelji razredne nastave, dok u višim razredima osnovnih i svim razredima srednjih škola odluku donose stručni aktivi predmeta na razini škole.

Od nove školske godine i novi udžbenici za prilagođeni pristup

Velika novost ove su godine i udžbenici za prilagođeni pristup, koji su grafički, jezično i sadržajno prilagođeni učenicima s teškoćama u učenju, a potpuno su usklađeni s udžbenicima za redoviti program. Upravo je to novost koja prati Ugovor iz Marakeša o pravima na pismenost i pravima na prilagodbu prema građi laganoj za čitanje i razumijevanje, a koji je Hrvatska potpisala u studenome prošle godine. 

Zagreb, 21.05. 2019 - Predstavljanje novih udzbenika izdavacke kuce Alfa za osnovne i srednje skole za skolsku godinu 2019./2020

U obrazovni sustav Republike Hrvatske uključeno je više od 30 000 učenika s teškoćama u učenju. Zbog toga je dostupnost usklađenih udžbeničkih izdanja s prilagodbama iznimno važna za hrvatsko školstvo.   

Učenici s teškoćama u učenju uključeni su u redoviti sustav školovanja u osnovnim i srednjim školama te, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, imaju pravo na primjeren program prema svojim mogućnostima. Zato smo i mi ove godine pripremili nove udžbenike, na čijoj je prilagodbi radila profesorica logopetkinja Željka Butorac. Tako smo ove godine, uz udžbenike za redoviti program, ponudili nastavnicima i ravnateljima i izdanja s prilagodbama za predmete Hrvatski jezik, Matematika, Geografija, Povijest i Priroda za pete razrede te Biologija i Kemija za sedme razrede osnovnih škola“, istaknula je mr. sc. Daniela Novoselić, direktorica nakladništva izdavačke kuće Alfa.  

Učenici s teškoćama ne žele se i ne bi se trebali razlikovati od svojih vršnjaka po tome kojim se udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima koriste u nastavi. Što se tiče sadržajne prilagodbe, ona se ponajviše odnosi na smanjenje opsega zadataka i vokabulara, na smanjivanje broja rečenica te upotrebu jednostavnije sintakse. Vjerujemo da će ovi udžbenici pomoći nastavnicima u radu i omogućiti učenicima da s lakoćom uče i rade te ih ne skrivaju od drugih učenika, u strahu da su različiti od ostalih u razredu“, izjavila je Željka Butorac, profesorica logopetkinja koja je radila na prilagodbi novih Alfinih udžbenika.  

Digitalna platforma kao nadopuna nastavi

Novi Alfini udžbenici nasljeđuju unapređenja koja su postignuta u eksperimentalnoj fazi 2018. godine, a to znači standardizaciju formata i dizajna, kao i sustav digitalnih udžbenika na platformi mozaBook. Platforma mozaBook učenicima pruža mogućnost da u sklopu školskog obrazovanja steknu znanja na načine na koje do sada nisu imali priliku, vizualizacijom, simulacijom i interakcijom, a nastavnicima služi kao svojevrstan operativni sustav koji nudi sve što im je potrebno za rad.  

Zagreb, 21.05. 2019 - Predstavljanje novih udzbenika izdavacke kuce Alfa za osnovne i srednje skole za skolsku godinu 2019./2020

Digitalni sadržaji svojim alatima i zvučnim zapisima pružaju učenicima dodatna pojašnjenja i metodičke upute uz mnogobrojne dodatne zadatke kako bi mogli još bolje razumjeti i usvojiti sve sadržaje predviđene kurikulumom. Svaki metodički dio ima i nadopunjujući digitalnu vježbu kojom je moguće postići isti ishod kao i u tiskanom izdanju. Udžbenik time postaje kurikulumski temelj po kojemu koristimo sadržaje i alate“, dodao je Domagoj Dedić, voditelj marketinga izdavačke kuće Alfa, prikazujući sve mogućnosti korištenja ovog digitalnog rješenja za unapređenje nastave. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve