Obavijesti

Promo sadržaj

Što ne smijete propustiti u dnevnom boravku?

Što ne smijete propustiti u dnevnom boravku?
4

Danas je na raspolaganju toliko različitih komada namještaja, ukrasnog pribora i ukrasa da je gotovo nemoguće svaki dnevni boravak urediti do savršenstva. Svatko želi da izgleda ugodno, toplo i uredno

Ako ste upravo namjeravali opremiti vaš dnevni boravak, onda će ovo biti izvrsno polazište za vaše opremanje. Zovem se Tilen Ledić, diplomirani sam dizajner, vlasnik internetske trgovine namještaja Opremisidom, pisac amater-umjetničkog bloga Paintingwithyou.com i opći ljubitelj lijepog po normalnim cijenama.

NA ŠTO MORAMO BITI POZORNI KADA NAMJEŠTAMO DNEVNI BORAVAK?

U nastavku ću predstaviti neke ključne elemente koji ne bi trebali nedostajati u svakoj dnevnoj sobi.

NAMJEŠTAJ

Za namještaj je sasvim razumljivo da je dio svakog dnevnog boravka. Međutim, vrlo je važno što odabiremo glede na veličinu prostora. Što želimo jest postići pravu ravnotežu u prostoru a da pri tome jedna polovica dnevne sobe nije preopterećena u odnosu na drugu. Ova ravnoteža može biti simetrična ili asimetrična.

Primjećujem da 'skandinavski minimalizam' ovdje dolazi do izražaja. Često vidimo da nam je TV komoda dovoljna, gdje televizor postavljamo na njega ili iznad njega.

Osim simetrije, postoje i druga načela dizajna koje gornja slika lijepo ilustrira. Svako od ovih načela igra važnu ulogu u cjelokupnom izgledu dnevne sobe i kako ćemo se u njoj osjećati.

SJEDEĆA GARNITURA

U svakoj dnevnoj sobi uvijek postoji prostor za sjedenje odnosno kauč. Obično je to najskuplji dio namještaja. Važno je odabrati kvalitetnu garnituru, ali prije svega odgovarajuće veličine. Ako je prevelika, poremetit će se  spomenuta ravnoteža u prostoru.

Na što trebamo paziti pri odabiru sjedeće garniture?

  1. Obratite pozornost na izbor boja. Tamna sjedeća garnitura, kao najveći i središnji komad namještaja, dodatno će smanjiti mali prostor i učiniti ga da izgleda skučeno. Također izbjegavajte vrlo žive boje koje mogu postati vrlo zamorne za svakodnevno gledanje i vrlo brzo ih se možete zasititi.
  2. Ako će netko često koristiti sjedeću garnituru za spavanje, pobrinite se da je rastezanje u krevetu kvalitetno. Naše Pmw sjedeće garniture sadrže dvostruke opruge i inovativan način rastezanja, koji je ključan za udobnost i trajnost sna.
  3. Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, preporučujem vodootporne ili EasyClean tkanine za lakše održavanje. Svaka od tkanina je prošla kroz testove trajnosti koji nam govore koliko je kvalitetna. Za usporedbu - prava koža napukne na 40.000 "trljanja". Kod nas možete naručiti tkanine koje mogu izdržati do 165.000 ciklusa "trošenja" prije nego što se pokažu znakovi istrošenosti.

RELAX FOTELJE

U principu, relax fotelje nisu obavezni dio opreme ali su vrlo često traženi kao dio namještaja koji želimo imati. Neki ljudi žele da fotelja bude u istom dizajnu kao i sjedeća garnitura, dok su drugi  malo odvažniji te žele da uljepša sobu.

Meni osobno, naslonjač za odmor puno znači. Kad sam ga birao, uglavnom sam želio da bude vrlo udoban, jer jako volim provoditi večeri gledajući televiziju ili čitajući zanimljivu knjigu.

STOLIĆI ZA DNEVNI BORAVAK

Stolići za dnevni boravak obično su također dio svakog dnevnog boravka. Vrlo je prikladan za spremanje šalica, grickalica, knjiga i slično, a ujedno ima ulogu povezivanja prostora.

Osobno preferiram da se ne ističe previše te da je skladnih boja sa ostalim namještajem u dnevnoj sobi.  Ako imate malu djecu, svakako izbjegavajte stolove s oštrim rubovima i staklo. Pogotovo ako su ljubitelji penjanja poput mojih :)

TEPISI

Tepisi također su dodatak koji je prisutan u gotovo svakoj dnevnoj sobi. Odabirom pravog tepiha u sobu unosite toplinu, mekoću i kontrast.Vizualno je jedan od najvažnijih dodatka u dnevnom boravku, koji uvelike može pridonijeti općem ugođaju.

SAVJET: Obratite pažnju na veličinu tepiha. Trebao bi biti toliko velik da ga možete staviti pod sve prednje noge sjedeće garniture. To je obično negdje u prosjeku 1,5 x 2,5 metra

ZAVJESE

Danas ćete na svakom koraku vidjeti koliko je važno imati velike prozore kako bi u prostoriju ušlo što više prirodnog svjetla. Zavjese nisu nužno namenjene samo zatamnjivanju, već i pomažu u dodavanju kontrasta i teksture u sam prostor. Također, određenim uzorcima možemo vizualno povećati ili proširiti prostor.

BILJE

Biljke nisu samo lijepe, već donose svježinu i kontrast obično minimalističkom i monotonom namještaju. U kombinaciji s velikom vazom izvrsni su za uljepšavanje svakog praznog kuta.

SAVJET: Prije kupnje saznajte koje su biljke prikladne za vašu dnevnu sobu, ovisno o količini svjetla i temperaturi.

UMJETNINE

Vrlo jednostavan način dodavanja kontrasta vašoj dnevnoj sobi je uz pomoć umjetničkih djela. Lijepo je ako su boje povezane s dizajnom vaše dnevne sobe, ali nije nužno.

Obratite pažnju na visinu na koju vješate slike na zid a postupak je sljedeći:

  1. Izmjerite 145 cm od tla. Ovo je idealna visina za središte vaše slike.
  2. Izmjerite duljinu slike i podijelite je s 2 da biste dobili središte.
  3. Kad postavite sliku sa središtem na ovu vizualno izmjerenu visinu, označite gdje ćete izbušiti rupe.
  4. Izbušite rupe i objesite sliku.

OSTALI NAMJEŠTAJ

Ne treba zaboraviti ni ostali namještaj poput Komode, taburei i eventualno konzolni stolić.

Ovi komadi namještaja obično dolaze u obzir kada imate malo veću kvadraturu prostora. Komode u ovom slučaju savršeno ispunjavaju prostor, dodaju teksturu, kontrast i pružaju dodatni prostor za pohranu.

Ako vam se članak svidio, pozivam vas u našu internetsku trgovinu Opremisidom, gdje dijelimo još više takvih savjeta. Također sav naš namještaj možete kupiti do 24 rata bez kamata. Dostava je besplatna bez obzira na vrijednost kupnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.