Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 16

Stopama hrvatskih legendi: Tko su bili naši najslavniji vladari?

Stopama hrvatskih legendi: Tko su bili naši najslavniji vladari?

Istražili smo kako je izgledala uzbudljiva povijest hrvatskih legendi - kraljeva, kneževa, opjevanih i neopjevanih junaka te svih koji su zavrijedili mjesto u našoj predaji. Nadamo se da ste čuli bar za neke od njih

VIDEO

Vjerojatno ste upoznati s tim da se jedno slavensko ratničko pleme u stoljeću sedmom spustilo s Karpata u, objektivno, najljepši kutak Europe. No jeste li znali da je Lijepom Našom otad vladalo 20-ak hrvatskih kneževa i čak 13 hrvatskih kraljeva?

Redali su se, doduše, u međuvremenu na čelu naših krajeva i Austrijanci, i Mađari, i Mlečani, i Turci, a u jednom nas je trenutku pokorio čak i Napoleon, ali nitko od njih nije uspio slomiti naš duh. Posljednji tuđinac koji je nosio hrvatsku krunu bio nam je po mentalitetu ipak malo bliži, premda ne nužno i naklonjeniji od svojih kraljevskih prethodnika. A posljednjoj je dinastiji kraljeva - Savoj-Aostama - na našim prostorima odzvonilo u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, čija je vlast prekinuta 1945. godine. 

Budući da na tronu stoljećima nismo imali svoje, morali smo kultove ličnosti graditi oko drugačijih pozicija moći. I tu na scenu stupaju naši mnogi banovi, kojih naša dična povijest pamti više od 200! 

Waving,Croatian,Flag,On,Summer,Trees,Background

Prvi i posljednji hrvatski knez, kralj i ban

A sve je počelo od Borne, zagonetnoga kneza kojeg povijesni izvori ističu kao prvog hrvatskog vazalskog vladara. Tad, oko 810. godine, kneza su birali Hrvati, a potvrđivao ga je franački vladar. Borna se spominje kao knez Gačana, pa knez Dalmacije i na kraju knez Dalmacije i Liburnije. U njegovo se vrijeme ime Hrvata proširilo na ostatak pučanstva i postalo oznaka zemlje. 

Posljednji hrvatski knez, koji se ujedno smatra prvim hrvatskim kraljem, bio je Tomislav. Za godinu njegova krunjenja uzima se 925., kad mu se s tom titulom u pismu obraća papa Ivan X., ali do danas nije utvrđeno je li on doista i bio kralj. Unatoč tome, pamtimo ga po ujedinjenju Primorske s Panonskom Hrvatskom. Kako piše Hrvatska enciklopedija, Hrvatska je tad bila moćna vojna sila koja je mogla podići 100.000 pješaka, 60.000 konjanika te 80 velikih i 100 manjih ratnih brodova. Posljednji hrvatski kralj narodne krvi bio je Petar Snačić, poznatiji u predaji kao Svačić. Vladao je do 1097. godine, kad je izgubio život u bitki na Gvozdu - gori u Karlovačkoj županiji, koja se danas njemu u spomen naziva Petrova gora. 

Statue,Of,King,Tomislav,,Zagreb,,Croatia

Kad je o banovima riječ, vjeruje se da je prvi hrvatski ban bio Pribina, ban Gacke, Krbave i Like, u 10. stoljeću. Bio je vođa pobune protiv kralja Miroslava, koji je htio ograničiti banska prava, zbog čega je u konačnici bio svrgnut i pogubljen. Ovaj događaj mnogo govori o moći bana u tadašnje vrijeme. Posljednji hrvatski ban bio je odvjetnik i političar dr. Tomislav Tomljenović. Svoju titulu nosio je u dva navrata, sve do 1945. godine, kad je Vidovdanskim ustavom ukinuta dužnost hrvatskog bana. Nakon svojeg banskog mandata, posljednji je ban ostao aktivan u politici te je jedan od njegovih značajnih doprinosa, po kojima ga danas pamtimo, izdavanje brošure u kojoj se zauzimao za uređenje Jugoslavije po načelu složene države, odmaknuvši se time od unitarističkih ideja opozicije.

Nisu samo vladari legendarni

Dakako da bi se o hrvatskim vladarima, kneževima i banovima moglo pisati naširoko i nadugačko, ali nadamo se da smo vas ovime barem malo podsjetili na legende koje se kriju u našoj povijesti. Ipak, legende ne ostaju samo u prošlosti, one se stvaraju i danas. Pravi primjer toga omiljeno je hrvatsko pivo, Ožujsko, koje je ove godine u čast svojeg jubilarnog 130. rođendana proizvelo novo visokokvalitetno pivo - Ožujsko Legendarno.

Legendarno je posebno trosladno pivo bogatog okusa s notama karamelnog slada i dojmljive zlatno-bakrene boje, napravljeno s dodatkom odabranih sorti plemenitog hmelja, što ga čini jedinstvenim na tržištu. Nastalo je kao rezultat praćenja tržišnih trendova, pri čemu je uočena sve veća preferencija potrošača prema bogatijim i slađim okusima piva

Recept za uspjeh: Spoj tradicije i inovativnosti

Iako nije jednostavno razviti nešto novo, proces nastanka Legendarnog opisuje se kao projekt na kojem se radilo s guštom. Timovi koji su radili na novom pivu na svim su razinama kompanije imali punu podršku i poticaj za realizaciju ideje. Riječ je o iznimno kvalitetnim sirovinama i procesu nastajanja piva kakav je inače karakterističan za Zagrebačku pivovaru.

Proces proizvodnje uključivao je mnoge korake: od mljevenja sirovine i pripreme do proizvodnje sladovine te kasnije fermentacije. Sve se odvija u kontroliranim uvjetima, uz kontinuiranu provjeru kvalitete i testiranja te usavršavanja okusa.

Nakon što su se iskristalizirale ideje, počeo je razvoj piva s vrhunskim sastojcima koje će objediniti tradiciju i inovativnost. Uslijedilo je testiranje nekoliko prototipa, a u svakoj od inicijalnih proba stvorene su različite tekućine, koje su se razlikovale po gorčini i aromi. Nakon tri probe timovi su znali da imaju pobjedničku tekućinu.

Novo ime i okus koji se ne zaboravljaju

Osim što se većini ispitanika svidio okus, nije izostalo ni dobro ime. Naime, na istraživanju su uz "Legendarno" testirali mnoga druga imena. Ali osim stručnjaka iz pivovare, i potrošači su većinski potvrdili da je Legendarno najbolje ime za novo pivo. U konačnici, ovo ime karakterizira esenciju onog što se za Žujin veliki jubilej htjelo postići - skuhati najbolje lager pivo na tržištu, ne uspoređujući se pritom s craft segmentom. 

- Prije nego što smo predstavili javnosti Legendarno, poslali smo ga i na takozvani test na slijepo odabranim utjecajnim ljudima iz medija, biznisa, glazbe i sporta. Pivo je već bilo proizvedeno i kušano, tim koji ga je proizveo bio je zadovoljan rezultatom, ali smo htjeli su čuti i opinion leadere te dobiti njihove ocjene bez predrasuda. Rezultati tog istraživanja su sjajni! Više od 80 posto ispitanika preporučilo bi drugima Legendarno, a čak više od 70 posto njih misli da je ono bolje od drugih piva na tržištu - govori Zlatko Novaković, marketing menadžer za domaće brendove u Zagrebačkoj pivovari.

Ono što je majstore pivare i sve uključene u proces nastanka Legendarnog najviše obradovalo, i što im je poslužilo kao svojevrsna nagrada za naporan rad, jest pozitivan feedback na degustacijama i tijekom ispitivanja tržišta. Legendarnom nije manjkalo pohvala. Novim je pivom Žuja uspjela odati počast tradiciji proizvodnje vrhunskog piva u Zagrebačkoj pivovari, dugoj 130 godina, te skuhati pivo koje će biti na ponos brenda Ožujsko, ali i svih njezinih zaposlenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.