Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

'Tvrtka naroda': Ključno domaće tehnološko poduzeće koje osigurava budućnost Hrvatske

'Tvrtka naroda': Ključno domaće tehnološko poduzeće koje osigurava budućnost Hrvatske

KONČAR od samih svojih početaka ulaže u društveno odgovorno poslovanje kroz razne projekte iz područja znanosti, obrazovanja djece i mladih, sporta, kulture i umjetnosti, zaštite okoliša te humanitarne pomoći

Društveno odgovorno poslovanje postaje sve važnije za kompanije, neovisno o njihovoj veličini. U današnjem svijetu ključno je prikazati kako tvrtke pozitivno utječu na okoliš i djeluju za sve veće dobro cjelokupnog društva. Koncept društveno odgovornog poslovanja, poznatiji kao DOP, znači da tvrtka mora regulirati svoje postupke i biti društveno odgovorna prema svojim kupcima i svijetu u cjelini.  

Ali što to zapravo znači u praksi? Na to pitanje potražili smo odgovore kod Vlatke Kamenić Jagodić, direktorice Sektora marketinga i korporativnih komunikacija Končara. Otkrila nam je zašto bi svaka tvrtka trebala biti društveno odgovorna, kako se DOP razvijao u Končaru i kako odgovorno poslovanje utječe na zaposlenike. 

DOP u praksi 

Budući da živimo u vremenu dvosmjerne komunikacije i društvenih mreža, koje mijenjaju odnos kompanija i njihovih kupaca, sve više ljudi zahtijeva da poduzeća budu transparentna, odgovorna te da se aktivno brinu za zajednicu u kojoj djeluju. Društveno poslovanje u KONČARU nije ništa novo. Naime, Još prije petnaest godina KONČAR je počeo objavljivati izvješća prema međunarodno prihvaćenim standardima Globalne inicijative izvješćivanja (Global Reporting Initiative), tada među prvima u Hrvatskoj, otkriva nam naša sugovornica.  

- Društvena odgovornost predstavlja aktivnosti koje ne poduzimamo za vlastito dobro nego za dobrobit zajednice i okoliša. Iz mjeseca u mjesec pomažemo udrugama koje skrbe o djeci s poteškoćama u razvoju, ženama oboljelim od raka dojke, invalidima, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i ostalima. Pomažemo amaterskim sportskim klubovima, manje popularnim sportovima, projektima iz kulture, ekologije te obrazovanja i izvrsnosti – kaže nam Vlatka te dodaje da bi svaka tvrtka trebala biti društveno odgovorna iz jednostavnog razloga - jer ostavljamo tvrtku i svijet oko sebe svojoj djeci, svojim potomcima i svim generacijama koje dolaze nakon nas.  

Odgovornost prema okolišu 

Odgovornost tvrtke prema okolišu tema je o kojoj se u posljednje vrijeme najviše raspravlja, a većina tvrtki danas prepoznaje da je uspješno upravljanje okolišem dio dobrog poslovanja. Svjestan odgovornosti utjecaja koji ima na širu zajednicu, društvenu i poslovnu, ali i na okoliš, KONČAR je u svoje svakodnevno poslovanje ugradio i brigu za društvena pitanja i zaštitu okoliša.

- Velik dio naše opreme ugrađuje se izravno u prirodni okoliš, pa je briga o minimiziranju utjecaja aktivnosti na okoliš bitan element u našem svakodnevnom poslovanju. Racionalno korištenje energenata, primjena ekološki prihvatljivih tehnologija te materijala pogodnih za recikliranje, korištenje električne energije proizvedene isključivo iz obnovljivih izvora, fotonaponske elektrane na krovovima naših tvornica, kao i poticanje svijesti kod zaposlenika i dobavljača, samo su neki od primjera KONČAREVOG održivog poslovanja – kaže nam Vlatka. 

DOP poboljšava produktivnost tima 

Ako zaposlenici vide da njihov poslodavac "radi pravu stvar", vjerojatnije je da će i oni učiniti isto. Jedno je američko istraživanje pokazalo da će zaposlenici koji su svjesni društveno odgovornog poslovanja kompanije dulje ostati u toj kompaniji, a pritom će povećati i svoju ukupnu predanost organizaciji. 

KONČAR nastoji njegovati vrijednosti poput empatije, solidarnosti, pomaganja, volontiranja i darivanja u zajednici, tako se iste vrijednosti prenose i potiču i kod zaposlenika. Primjerice, u KONČARU se dobrovoljno darivanje krvi organizira tri put na godinu još od 1953.

Osim toga, naša sugovornica ističe da je lijepo biti dio grupacije čija je uprava odricanjem od dijela plaće spremna sudjelovati u humanitarnim aktivnostima.  

Cooperation,Environment,Charity,Concept.,Nature,Support,volunteer,People,,Social.,Professional,Corporate

- U nedavnim potresima u Zagrebu i Petrinji stradali su i domovi naših zaposlenika, pa je shodno tome u KONČARU pokrenuta humanitarna akcija u kojoj je otvoren poseban račun za donacije putem kojeg se mogao uplatiti novac. Uz ovu humanitarnu akciju zaposlenici su na razne druge načine pomagali stradalim kolegama i vjerujem da su nas to zajedništvo i solidarnost dodatno ujedinili – rekla nam je Vlatka te istaknula kako je KONČAR tijekom godina postojanja pomogao i mnogim osnovnim te srednjim školama donirajući opremu. 

Nositelj tehnološkog napretka 

U KONČARU danas radi ukupno 4100 zaposlenika, od kojih je 1600 visokoobrazovanih, uključujući 45 doktora znanosti iz područja elektrotehnike, strojarstva, kemije i ekonomije. Rezultat toga je manje poznata činjenica, a to je da je KONČAR tijekom svog postojanja dao velik doprinos akademskoj zajednici. Mnogobrojni su končarevci u obrazovnom sustavu radili honorarno, poučavajući studente upravo onim znanjima i vještinama koje su svakodnevno koristili na svom radnome mjestu. Sve to govori koliko je KONČAR oduvijek posvećen obrazovanju, bez obzira na društveno-političke prilike. 

- KONČAR je tijekom svoje stoljetne povijesti zasluženo zauzeo status domaćeg i regionalnog nositelja tehnološkog napretka, a svojim DOP aktivnostima želimo to preslikati i u svoj društveni status te biti prepoznati kao jedan od najčvršćih stupova na koje se naše cjelokupno društvo može osloniti u svakom trenutku, a posebno onda kad je najteže – istaknula je Vlatka.  

KONČAR do 2030.  

Na kraju smo na trenutak pokušali zaviriti u budućnost i upitali našu sugovornicu što sve KONČAR sprema do 2030. godine. 

- Nastavljamo ulagati u poboljšanje kvalifikacijske strukture i kompetencija zaposlenika integracijom velikog broja novih inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta. Osim toga, nastavit ćemo ulagati u obnovljive izvore energije te modernizaciju elektroenergetske infrastrukture. Voda, sunce, vjetar i elektromobilnost mijenjaju potrebe sektora u kojem djelujemo te predstavljaju ključne faktore koji otvaraju velik prostor za tvrtke poput KONČARA – zaključuje naša sugovornica.  

KONČAR je i među prvima u Hrvatskoj postao član mreže Ujedinjenih naroda Global Compact, najveće svjetske inicijative za održivi razvoj i korporativnu održivost.