Obavijesti

Promo sadržaj

U Zagrebačkoj županiji 2018. otvoreno 2000 novih obrta

U Zagrebačkoj županiji 2018. otvoreno 2000 novih obrta
4

Hoće li se taj trend nastaviti raspravljalo se na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije

O perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije, kao i drugim aktualnim temama, raspravljalo se na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije, održanom 20. veljače u Ivanić Gradu na kojem su sudjelovali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić te brojni gradonačelnici i načelnici općina Zagrebačke županije, ravnatelji strukovnih škola, kao i drugi uzvanici.


Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilježi značajan oporavak, pa je u 2018. godini otvoreno više od 2000 novih obrta. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, objašnjava kako je došlo do tog pozitivnog trenda i očekuje li da će se nastaviti: "Za kvalitetne rezultate u našem poslu zaštite i razvoja obrtništva potrebna je sinergija svih čimbenika u društvu, tako da ovaj pozitivni trend možemo zahvaliti razumijevanju države koja je poslušala inicijative Komore i povisila limit paušalnog načina oporezivanja za obrtnike na iznos od 300.000,00 kn prometa godišnje, poticanih mjera u obliku potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima je dodijeljeno više od 6.500 potpora u Republici Hrvatskoj u iznosima od 55.000,00 kn i više, od čega je 1/3 potpora dodijeljena budućim obrtnicima s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, oko 2100 potpora, a tu su naravno i projekti Obrtničke komore Zagreb; program pogodnosti Artifex kojima smo smanjili ulazne troškove nabave energenata, opreme i repromaterijala, Zagreb Crafts , Zagrebački obrtnički sajam, kao i drugi projekti koji pomažu našim članovima. Iznimno nam je drago da su upravo mladi iskoristili ove potpore, njih 43% u dobi oko 30 godina, jer je za njih obrt siguran kruh u rukama. Također sve nove obrtnike i ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže u komori, te iskoriste mogućnosti i pogodnosti poslovanja koje smo za njih realizirali."

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, otkrio je koji su trenutno najveći izazovi s kojima se suočavaju obrtnici s područja Županije i kako bi se ti zahtjevi mogli prevladati: "Svakako je gorući problem nedostatak educirane radne snage u svim sektorima, ponajprije deficitarnim zanimanjima. Tom problemu nastojimo, između ostalog, doskočiti i uspostavom regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva kojim bismo učenicima osigurali kvalitetnije uvjete za školovanje i edukaciju. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a partneri bi trebali biti Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. Trenutno radimo na pripremi projektnog prijedloga na EU fondove, a radi se o ulaganju od oko 70 milijuna kuna."


O izazovima s kojima se suočavaju obrtnici s područja županije mišljenje je  iznio  i Šabić: 
"Upravo jučer održani 4. Obrtnički forum-obrtništvo zagrebačke županije jasno je poslao poruku kako samo zajedno mi obrtnici kroz komoru uz državne institucije i regionalnu i lokalnu samoupravu možemo ostvariti kvalitetne rezultate. Jučer smo se opet dogovorili o ciljevima i zadacima u predstojećem razdoblju. Naš najvažniji zakon Zakon o obrtu ide u izmjene i dopune te je otvorena javna rasprava kako bi se u njega ugradila nova kvalitetna rješenja. Mi ćemo opet zatražiti ograničavanje odgovornosti obrtnika na imovinu unesenu u obrt, što je i naše ustavno pravo da budemo po tom pitanju izjednačeni s trgovačkim društvima, zatim tu je i uvođenje nove javne ovlasti vođenja registra majstora, kao i vraćanje statusa obrtnika umirovljenika, za što smo dobili jednoglasnu podršku svih sudionika foruma."

Šabić se osvrnuo i na manjak radne snage: "Među drugim problemima tu su i problem manjka radne snage u obrtništvu, na čemu ćemo raditi zajedno sa Zagrebačkom županijom, a već jučer smo dogovorili s predstavnicima županije da će se o ovom pitanju kao i drugim problemima organizirati zajednički s nadležnim državnim tijelima kako bi razradili nove pogodnosti i mjere  u tom smislu.
Tu je naravno i uvijek prisutna pretjerana kako mi kažemo „ papirologija“. Još uvijek usprkos digitalizaciji brojnih procesa i postupaka, obrtnici su izloženi obavezama prikupljanja brojne dokumentacije u postupcima realizacije svog poslovanja. Zato pozdravljamo napore Ivanić Grada koji će, kako smo čuli na forumu, za svoje obrtnike i poduzetnike pripremiti hodograme što je potrebno i kako postupiti da bi pokrenuli vlastiti obrt ili trgovačko društvo, kao i druge hodograme koji će znatno olakšati poslovanje budućim i sadašnjim poduzetnicima.
Također velika pomoć našim obrtnicima u traženju buduće radne snage najava je župana Stjepana Kožića da će se u Gradu Velikoj Gorici krenuti s izgradnjom regionalnog centra kompetencija u strojarskim strukama. Upravo strojarske struke su deficitarne i ovaj centar pomoći će u nalaženju kvalitetnih kadrova i profila u ovoj djelatnosti, jer je među glavnim ciljevima danas povezivanje poduzetništva s obrazovanjem."


Iz sredstava EU fondova pokrenut je i projekt RADO – Klub za zapošljavanje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb koji poziva sve nezaposlene u dobi do 29 godina ili više od 50 da se prijave na radionice koje pomažu pri zapošljavanju. - Program traje već pola godine i trajat će još godinu i pol, cilj projekta je osnažiti nezaposlene i educirati ih u pisanju životopisa , poslovnih planova ako se žele samozaposliti, umrežiti ih s poslodavcima te predstaviti neka zanimanja u školama-, objasnio je Krunoslav Knežević iz Obrtničke komore Zagreb. 


Vlado Pijak, vlasnik  ugostiteljskog objekta Rošo iz Ivanić Grada bio je na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije, a o svom položaju obrtnika kaže: „Imam obrt već 28 godina i nikada nikome nisam bio dužan jer sam oprezno ulazio u investicije. S podrškom Grada sam zadovoljan, a glavna zamjerka je na PDV koji je zaista previsok. Kada je PDV bio 15% tada sam mogao ulagati u posao, a sada je to vrlo teško. Za sada nemam problema s radnom snagom, vjerujem da je to tako zato jer moji radnici imaju dobre plaće.“  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.