Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 13

Učitelji i nastavnici ubrzano uče da bi potaknuli svoje učenike

Učitelji i nastavnici ubrzano uče da bi potaknuli svoje učenike

CARNET-ov projekt e-Škole potiče razvoj digitalno zrelih škola koje korištenjem tehnologije unapređuju nastavu te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika

VIDEO

Prošli su dani u kojima su učitelji koristili samo ploču i kredu za objašnjavanje gradiva, a učenici marljivo prepisivali svaku riječ s ploče. Danas su uz takav način učenja i prenošenja znanja dostupne i tehnologije koje učenicima pomažu da aktivnije sudjeluju u nastavi i da na smisleniji način savladaju gradivo. Osim toga, digitalne vještine postale su i preduvjet za mnoga radna mjesta, pa je usvajanje ovih vještina jedno od ključnih područja obrazovnog sustava. A u tome, naravno, najvažniju ulogu imaju učitelji i nastavnici.

Digitalizacija u obrazovanju 

Nastava u školama proteklih je nekoliko godina dobila novo lice. Uz korištenje digitalnih alata kao što su videoprezentacije, praktične demonstracije, online priručnici, e-dnevnici ili pametne ploče, nastava je postala mnogo više interaktivna. Neke od predonosti učinkovitog korištenja digitalnih alata u nastavi su veći angažman učenika, bolji nastavni planovi i lakše usvajanje gradiva pomoću multimedijalnih sadržaja.  

Tome u prilog idu i podaci iz Deloitteova istraživanja iz 2016. godine o digitalnom obrazovanju. Već je tad 73% učenika izjavilo da bi pristup digitalnim materijalima povećao njihovu zainteresiranost za učenjem. Prema istom istraživanju, učitelji su izjavili da vjeruju kako će digitalni sadržaji u sljedećih deset godina zamijeniti tiskane udžbenike, a čak 79% njih smatra da uporaba tehnologije u nastavnom procesu učenje čini mnogo zanimljivijim. No ispitani učitelji složili su se s tim da školske ustanove zaostaju kad je riječ o korištenju i usvajanju tehnologije.

Po mjeri svakog učitelja

A da bi učitelji i nastavnici naučili kako osmisliti i uključiti digitalne obrazovne sadržaje u svoju nastavu, u okviru projekta e-Škole, CARNET je pokrenuo Program obrazovanja za razvoj digitalnih kompetencija. Riječ je o obrazovnom programu čiji je cilj kroz radionice u školama, virtualne radionice, webinare i e-tečajeve razviti digitalne kompetencije učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika u hrvatskim školama kako bi mogli uvesti i koristiti tehnologiju u svojim predmetima i radu.  

Program obrazovanja učiteljima i nastavnicima omogućuje da kontinuirano istražuju dostupnu digitalnu tehnologiju, nauče odabrati odgovarajuće digitalne alate za praćenje aktivnosti svojih učenika, ali i kako oblikovati test, kviz ili neki drugi interaktivni sadržaj u svrhu ocjenjivanja svojih učenika. Jedna od prednosti programa je što svatko od učitelja i nastavnika može pronaći temu za sebe sukladno razini svojih digitalnih kompetencija, i to u terminu i obliku koji im odgovaraju.  

Kako bi ovaj proces digitalne transformacije dodatno olakšao učiteljima i nastavnicima, CARNET će im od iduće školske godine, uz već spomenute organizirane oblike obrazovanja, omogućiti i više od 300 digitalnih sadržaja za mikroučenje. Riječ je o tzv. EduBlic sadržajima za samoučenje, koji objašnjavaju neki pojam u obliku interaktivnih mikrolekcija u trajanju od samo nekoliko minuta. Kad se nastavnik susretne s nekim pitanjem, ili nije siguran kako se koristi određeni digitalni alat ili sustav, EduBlic ponudit će rješenje tog problema i dati mu odgovor na to pitanje. Sadržaji EduBlica, bit će dostupni i moći se pretraživati putem CARNET-ovog Edutorija.  

Pretty,Caucasian,Grey-haired,Woman,Teacher,Working,At,School.

Osim što se nastoji unaprijediti nastava, ukupnim aktivnostima u projektu e-Škole nastoji se potaknuti i motivacija učenika te njihov nastavak školovanja, a time i konkurentnost na tržištu. U šest mjeseci, otkad je počeo e-Škole Program obrazovanja za razvoj digitalnih kompetencija školskih djelatnika, organizirano je više od 1300 radionica u školama, koje je zajedno s online oblicima edukacija dosad pohađalo više od 30.000 polaznika. A pilot-projekt e-Škole okrunjen je i vrijednom nagradom Europske komisije RegioStars kao najbolji projekt u kategoriji Inkluzivni rast - Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.