Obavijesti

Promo sadržaj

Uspjeh na državnoj maturi – korak koji bitno utječe na izbor studija i daljnji karijerni put

Uspjeh na državnoj maturi – korak koji bitno utječe na izbor studija i daljnji karijerni put
6

Student najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj donosi savjete iz prve ruke

Razdoblje polaganja državne mature i priprema za prijemne ispite na fakultetima najstresnije je razdoblje za svakog maturanta. Neki se s tim stresom nose lakše, a neki teže, no iskustvo završetka srednjoškolskog obrazovanja, pristupa maturi i priprema za iskorak u akademski svijet mnogima ostaje u sjećanju. Mogućnosti daljnjeg usmjerenja su široke, a motivacija za upis fakulteta i prvi izbor za svakog maturanta ovise o brojnim faktorima, između ostalog o potražnji za određenim zanimanjima i mogućnost brzog zapošljavanja, a tu do izražaja dolaze određene institucije. Jedna od njih je Visoko učilište Algebra, najkvalitetniji stručni studij u Hrvatskoj, odnedavno smješten u novom kampusu. Već deset godina zaredom Algebra bilježi rast prijava maturanata, a ove godine taj se trend nastavio rastom od 40 posto, unatoč 1000 maturanata manje na državnoj maturi u odnosu na lani te padu interesa za upis na studije općenito od 10-ak posto. Čak 96 posto studenata unutar tri mjeseca od stjecanja diplome dobiva posao – mnogi već i tijekom studija, a zahvaljujući suradnji s inozemnim visokim učilištima, poput Goldsmithsa, od nadolazeće akademske godine studenti imaju mogućnost bez odlaska iz Zagreba steći dvije diplome – britansku i hrvatsku. Zašto je Algebra toliko tražena i zašto se vrijedi potruditi što bolje riješiti maturu? Odgovore na ova pitanja dobili smo iz prve ruke od Josipa Stanešića, svježe diplomiranog sistemskog inženjera i alumnija Visokog učilišta Algebra. 

Državna matura bila je itekako važna za moj daljnji akademski put 

Josip Stanešić stručni je specijalist inženjer računarstva koji je tek izašao „ispod čekića“ – na Visokom učilištu Algebra diplomirao je prije nekoliko tjedana. Iako je „tek“ diplomirao, njegovo studiranje nije bilo ograničeno samo na stjecanje teorijskih znanja pa se ne može smatrati potpunim početnikom u svojoj struci. Zahvaljujući njegovom talentu, predanom radu, ali i znanjima koje je stekao na Algebrinom studiju, zaposlio se već tijekom preddiplomskog studija. Završio je srednju Tehničku školu Ruđer Bošković, ali mu to nije bio prvi susret s Algebrom – još u srednjoškolskim danima završio je i Cisco Certified Network Associate (CCNA) Akademiju gdje se upoznao sa svijetom sistemskog inženjerstva. Nakon toga upisao je preddiplomski, a zatim i diplomski studij sistemskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra.  

Kad se prisjećam perioda polaganja državne mature mogu reći da sam bio jedan od rijetkih opuštenijih učenika, iako sam bio itekako svjestan važnosti dobrih rezultata. Znao sam koji fakultet želim upisati i imao sam jako dobru pripremu. Algebra je bila moj prvi izbor, pa je nestrpljivost u očekivanju rezultata ipak bila prisutna“, govori nam Josip te ističe: „Za maturu sam se većinom pripremao u školi – moja srednja škola pružala nam je mogućnost fakultativne matematike u trećem i četvrtom razredu te fakultativnu fiziku u četvrtom razredu, a ti predmeti služili su isključivo pripremi za maturu, što mi je puno pomoglo.“  

Algebra mi je omogućila profesionalni razvoj, pružila samopouzdanje i primjenjivo znanje 

Josip je znao da je Algebra najbolji izbor za njegove interese. 

Nakon završetka CCNA Akademije u srednjoj školi odlučio sam da se želim baviti sistemskim inženjerstvom, ali nisam se želio baviti isključivo programiranjem. Za Algebru sam čuo na njihovoj zimskoj radionici Etičkog hakiranja, a odabrao sam ju kao mjesto studija jer je to jedini fakultet koji nudi studij sistemskog inženjerstva u Hrvatskoj. Dodatno me privukao i praktični (hands-on) pristup učenju“. 

Hands-on pristup koji Algebra primjenjuje u obrazovanju Josipu je donio razne mogućnosti – tijekom studija natjecao se na EuroSkills i WorldSkills natjecanjima u području sistemskog inženjerstva. Na WorldSkills – svjetskom natjecanju iz stručnih zanimanja - osvojio je 12. mjesto i nagradu za izvrsnost, na Cloud Skills Cup-u bio je treći na svijetu, u Cro AI ligi također treći te je položio i popriličan broj certifikata (njih čak 15!). Nakon završetka preddiplomskog studija zaposlio se u Infobipu kao sistem inženjer, nakon čega je prešao u Comsysto Reply na poziciju DevOps inženjera. Kruna njegovog zaposlenja je tvrtka RealizeIT koju je samostalno otvorio. 

Visoko učilište Algebra omogućilo mi je da se razvijem profesionalno, steknem samopouzdanje i usvojim potrebna praktična znanja nužna za snalaženje u realnim situacijama na poslu. Kroz obrazovanje na fakultetu i izvannastavne aktivnosti imao sam priliku proći kroz više područja (mrežna administracija, sistem administracija, security, DevOps i cloud), steći iskustvo i zapravo odlučiti u kojem smjeru se želim dalje profesionalno razvijati“, govori nam Josip. Maturantima poručuje: “Svima koji polažu mature poručio bih da se svaki trud kad-tad isplati. Fakultete birajte prema onome što želite raditi. Najgora stvar koja se može dogoditi je da ponovo pišete neki od ispita, a to nije vrijedno stvaranja prevelikog pritiska. Na kraju dana, sve će sjesti na svoje mjesto”. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve
Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama
PROMO

Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama

Paneuropska banka čija je članica i Zagrebačka banka prva je bankarska grupa koja je lansirala ovu karticu za sve svoje proizvode na 12 tržišta