Obavijesti

Promo sadržaj

Vaša koža i IPL: Što se događa prilikom tretmana?

Vaša koža i IPL: Što se događa prilikom tretmana?
3

Posljednjih godina se sve češće spominje IPL kao suvremena metoda uklanjanja neželjenih dlačica. No, kako zaista funkcionira? Što se točno odvija u vašem tijelu prilikom tretmana i na koji se način sprječava rast dlačica?

IPL (engl. Intense Pulse Light) predstavlja terapiju koja koristi svjetlosne zrake valnih duljina djelujući na usporavanje rasta dlačica. Ova tehnologija naziva se i fotoepilacijom, a u dermatologiji se koristi i u druge svrhe kao što su fotopomlađivanje i terapija akna.

Sadrži više valnih duljina (od 600 – 1200 nm) koje se raspršuju u koži i apsorbiraju u stanicama. Stanice sadrže molekule odgovorne za privlačenje zraka točno određenih valnih duljina svjetlosti koje ciljaju upravo pigment u folikulu dlake. Razvija se toplinski efekt koji dovodi do termalnog oštećenja matičnih stanica korijena dlake i sa svakim tretmanom smanjuje se sposobnost stvaranja novih dlačica. Dakle, tretman je bezbolan, a korisnik osjeća laganu toplinu prilikom bljeska. 
Okolno tkivo, koje je svjetlije od korijena dlake, ne apsorbira valne duljine odgovorne za IPL epilaciju. Upravo se zbog toga svijetloplave i sijede dlačice ne mogu tretirati IPL tehnologijom. Takvo djelovanje se može usporediti s apsorpcijom topline na tamnoj odjeći, za razliku od svijetle odjeće koja toplinske  zrake odbija.

Dlačica kao vodič IPL svjetlosti

Učinak IPL-a se postiže u fazi aktivnog rasta dlačice tj. kada je dlačica još u kontaktu s bazom folikula. Dlačica ispod kože služi kao vodič IPL svjetlosti koja potom djeluje na korijen i uništava folikul. Ako dlaka nije u kontaktu s bazom folikula, što se događa u ostalim fazama života dlake,  folikul ne može biti dovoljno oštećen. Zbog toga se tretmani IPL epilacije moraju višestruko ponavljati u određenim intervalima. Zbog toga nastojimo kod svakog tretmana zahvatiti što veći broj dlačica u aktivnoj fazi rasta. 

Siguran tretman u par koraka

Ovisno koja se regija tijela tretira, tretman IPL epilacije Philips Lumeom Prestige provodi se nastavcima adaptiranim za površinu lica, pazuha, bikini zone i tijela s ciljem lakšeg i preciznijeg provođenja tretmana. Kod tretmana nije potrebno nositi zaštitne naočale. Prije tretmana dlačice moraju biti uklonjene, a koža najmanje 24 sata prije i 48 sati nakon tretmana ne smije biti izložena suncu. 

Tretman IPL epilacije koristeći Philips Lumeu Prestige provodi se u četiri koraka: 

Korak 1
Prije tretmana uklonite dlačice brijanjem, epilacijom ili depilacijom.

Korak 2
Odaberite odgovarajuću postavku na temelju nijanse kože uz automatski savjetnik za postavke.

Korak 3
Prislonite uređaj na kožu pod kutom od 90 stupnjeva. Pričekajte indikator spremnosti za emitiranje svjetla i pritisnite gumb za svjetlo.

Korak 4
Polako klizite uređajem preko područja za tretiranje dok se svjetlosni impulsi emitiraju. Izbjegavajte primjenu svjetla na istom mjestu.

IPL tretman Philips Lumeom Prestige može se provoditi tijekom cijele godine, potpuno je bezbolan i siguran za primjenu u privatnosti doma.

Piše: Dr. sc. Ivana Nola, spec. Dermatovenerologije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.