Obavijesti

Promo sadržaj

Zašto bi svi trebali obilježiti Svjetski dan srca?

Zašto bi svi trebali obilježiti Svjetski dan srca?

Povodom Svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna, Mg Mivela na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram organizira aktivaciju kojom će vam pokloniti tri kardiološka paketa u Poliklinici Aviva i pakete svojih proizvoda

Srce je jedini mišić u našem tijelu koji radi 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu. Ono nikada ne odmara i uvijek daje sve od sebe da osjetimo ljubav, uzbuđenje, sreću, a ponekad i tugu te nam govori kada je vrijeme da ubrzamo, usporimo ili promijenimo ritam. Mislite li da srce zaslužuje barem jedan dan kada će pažnja biti usmjerena samo na njega i kada ćemo bolje poslušati njegove otkucaje? Isto tako, možemo li jedan dan dozvoliti drugima da ga poslušaju i kažu nam je li njegov ritam dovoljno dobar i usklađen te može li samo nastaviti dalje ili mu je potrebna mala pomoć s naše strane?

Mg Mivela nas podsjeća da redovno vodimo računa o svom srcu i uspostavimo usklađeni ritam života svakodnevnim unosom magnezija iz prirodnih izvora. Povodom Svjetskog dana srca, Mg Mivela na svojim društvenim mrežama organizira nagradnu aktivaciju kojom će nagraditi tri sretna dobitnika kardiološkim paketom u Poliklinici Aviva i poklon paketom svojih proizvoda. Zagrebačka Poliklinika Aviva jedna je od najvećih hrvatskih privatnih poliklinika s više od 80 djelatnika, 24 specijalnosti i subspecijalnosti te nudi paletu usluga za više od 50 tisuća korisnika u područjima prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije. Kardiološki paket koji možete osvojiti u nagradnoj aktivaciji uključuje pregled kardiologa, mjerenje krvnog tlaka, EKG i ultrazvuk srca.

Što mi svakodnevno možemo napraviti za naše srce, bilo da je praznik ili samo običan radni dan? Možemo mu dati njegov omiljeni mineral – magnezij – koji je jedan od ključnih minerala neophodan za normalan rad srca i brojnih drugih vitalnih funkcija, a vrijednost magnezija se sve više ističe u kontekstu današnje pandemije. Zato pravilnom prehranom treba osigurati dovoljan unos magnezija iz hrane i vode koje svakodnevno konzumiramo.

Zašto je magnezij važan za kardiovaskularno zdravlje?

Istraživanja pokazuju da je veći unos magnezija u prehrani značajno povezan s manjim rizikom od ishemijske bolesti srca1 i moždanog udara2, zbog toga što utječe na smanjenje krvnog tlaka te smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 koji također može izazvati kardiovaskularne bolesti. Da i voda koju pijemo ima važnu ulogu, pokazala je analiza opsežnih istraživanja koja je otkrila da je viša koncentracija magnezija u vodi za piće povezana s nižim rizikom od smrti uzrokovane koronarnim bolestima srca5.

Koliko magnezija je dnevno potrebno?

Preporučeni dnevni unos magnezija6 ovisi o životnoj dobi, a iznosi:

Prirodni izvori magnezija

Prirodni izvori magnezija mogu se naći u sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama, integralnim žitaricama, zelenom lisnatom povrću i vodi koja prirodno sadrži magnezij, a među kojima se posebno ističe Mg Mivela.

Mg Mivela jedinstvena je po tome što prirodno sadrži 343 mg magnezija u jednoj litri, što gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma za magnezijem. Njena funkcionalnost očituje se u tome što pored zadovoljenja potrebe za vodom, tijelu osigurava i magnezij koji doprinosi stvaranju energije, smanjenju umora te normalnom funkcioniranju živčanog sustava i mišića.

Magnezij i COVID 19

Iako smo, u nekom smislu, naučili živjeti s pandemijom, ona je i dalje glasni „alarm“ koji ne možemo ignorirati. Znanstvenici svakodnevno rade na pronalaženju novih informacija o tome kako se možemo potpuno vratiti normalnom životu, a među podacima koji se sistemski prikupljaju, posebno naglašavaju da se ne smije zanemariti važnost odgovarajućeg unosa vode7 i magnezija koji doprinosi otpornosti organizma8,9, osobito kod trudnica, dijabetičara i osoba s povišenim krvnim tlakom9.

Prevencija je zasigurno pola zdravlja i zbog toga je važno pratiti gdje nas srce vodi, a danas nas vodi na društvene mreže Instagram i Facebook gdje možete osvojiti vrijednu nagradu.

 

Reference

1. Del Gobbo LC, Imamura F, Wu JHY, Otto MCdO, Chiuve SE, Mozaffarian D. Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2013;98:160-73.

2. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2012;95:362-6.

3. Larsson SC, Wolk A. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med 2007;262:208-14.

4. Rodriguez-Moran M, Simental Mendia LE, Zambrano Galvan G, Guerrero-Romero F. The role of magnesium in type 2 diabetes: a brief based-clinical review. Magnes Res 2011;24:156-62.

5. Jiang, Lei et al. Magnesium Levels in Drinking Water and Coronary Heart Disease Mortality Risk: A Meta-Analysis. Nutrients 2016; 8.1: 5.

6.  Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluorideexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 1997.

7. Stookey, J. D., Allu, P., Chabas, D., Pearce, D., & Lang, F. (2020). Hypotheses about sub-optimal hydration in the weeks before coronavirus disease (COVID-19) as a risk factor for dying from COVID-19. Medical hypotheses, 144, 110237.

8. Jose, Jes; Magoon, Rohan; Kapoor, Poonam M: Magnesium, The neglected cation in COVID-19? Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology: Jan–Mar 2021 - Volume 37 - Issue 1 - p 141-142.

9. Tang CF, Ding H, Jiao RQ, Wu XX, Kong LD. Possibility of magnesium supplementation for supportive treatment in patients with COVID-19. Eur J Pharmacol. 2020;886:173546.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve