Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Znanost potvrdila: Pomoću ovog jednostavnog načina smanjujete mogućnost zaraze virusima

Znanost potvrdila: Pomoću ovog jednostavnog načina smanjujete mogućnost zaraze virusima

Ne tako davno protiv raznih virusa i bakterija liječili smo se krumpirom u čarapi ili žvakanjem češnjaka. Danas su ipak dostupni prilično jednostavni načini pomoću kojih se možemo obraniti od virusa prije nego što stignu do nas

VIDEO

Sjećate se kako su naše bake stalno govorile da je važno provjetriti prostorije i ovlažiti zrak? Danas to potvrđuje i znanost. Premda je prvu zimsku epidemiju respiratornih zaraznih bolesti zabilježio još Hipokrat, i to u staroj Grčkoj, prije više od 2000 godina, epidemije virusnih infekcija i dalje nam stvaraju goleme probleme, a pritom su i potencijalno smrtonosne.

Marljivo pranje ruku, održavanje higijene i zdrava prehrana važni su načini sprečavanja virusa i brzine njihova širenja. No jeste li znali da je jedan od ključnih načina zaštite od virusa ovlaživanje zraka?

Ovlaživači zraka štite od virusa

Mnoge studije dokazuju da su virusi izravno povezani sa suhim vremenskim uvjetima. Naime, otkriveno je da, što su prostorije toplije i suše, virusi se brže šire. Optimalna vlažnost zraka kreće se između 40 i 60% (zrak ispod donje granice smatramo suhim, a zrak iznad gornje granice smatramo vlažnim). Tamo gdje je vlažnost zraka manja od navedenog, zadržava se gotovo 75% virusa, a budući da suhi zrak isušuje našu sluznicu, to virusima uvelike olakšava da se probiju u naš organizam.

Na drugačiji način dokazali su to i drugi američki znanstvenici. Oni su, koristeći životinje i lutke koje simuliraju kašalj, također otkrili da se virusi mnogo lakše prenose u prostoriji koja nema optimalnu vlažnost zraka.

Nadalje, za potrebe studije objavljene 2018. u časopisu Plos One istraživači su instalirali ovlaživač zraka u dvije predškolske učionice i usporedili ih s dvije neovlažene učionice. Tijekom nekoliko tjedana jedne sezone virusa otkrili su kako je manja vjerojatnost da će uzorci zraka i predmeta koje su djeca dodirivala iz vlažnih prostorija biti kontaminirani virusom od onih iz učionica koje nisu dosegnule optimalnu vlažnost. Istraživači su također zbrojili izostanke iz škole tijekom razdoblja istraživanja i otkrili da je manje djece iz vlažnih soba bilo bolesno sa simptomima sličnim gripi.

Portrait,Of,A,Young,Woman,Sneezing,In,To,Tissue

Korištenje ovlaživača zraka dobra je ideja, kaže i doktorica Seema Lakdawala, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu. Njezino laboratorijsko istraživanje pokazalo je da, iako umjerena vlažnost zraka ne može izravno utjecati na sam virus, ona djeluje tako da čestice virusa teže i brže ispadaju iz zraka nakon što ih bolesna osoba udahne, zakašlje ili kihne u prostoriji.

Koji ovlaživač izabrati?

Mi vam preporučujemo neki od modela švicarske tvrtke Stadler Form budući da se upravo njihovi proizvodi smatraju najboljim spojem suvremene tehnologije i modernog dizajna na tržištu.

Ovlaživači zraka iz obitelji OSKAR - OSKAR little, OSKAR i OSKAR big - prije svega su ekonomični. A zajedničko im je i to što apsorbirani zrak iz prostorije pumpaju kroz natopljene organske filtre, koji zadržavaju finu prašinu i alergene, čime se u prostoriju vraća čist i vlažan zrak. Osim toga, svi modeli imaju mogućnost aromaterapije u posebno dizajniranoj mokroj kaseti, za slučaj da svoj prostor želite lagano aromatizirati. Zahvaljujući različitim veličinama, ovlaživači zraka iz obitelji OSKAR pogodni su za spavaće prostore jer su izuzetno tihi i imaju noćnu funkciju, ali i za veće prostore, poput dnevne sobe.

Trebate li, tako, ovlaživač za neki manji prostor, do 30 m2, onda je vaš izbor OSKAR little – unatoč svojoj veličini jednako štedljiv te jak kao njegova veća braća, i to ponajprije zahvaljujući tome što ga njegov ekološki filtar od biljnih i tekstilnih vlakana čini iznimno ekonomičnim. Pomoću ovog uređaja svoju ćete spavaću sobu pretvoriti u oazu mira, i to zahvaljujući prigušenim LED svjetlima, tihom načinu rada i ravnomjernom raspršivanju mirisa. Osim toga, OSCAR little čak se automatski isključuje kad se spremnik s vodom isprazni. No ne brinite - njegovo je ponovno punjenje izrazito jednostavno i instinktivno.  

U slučajevima kad optimalnu vlažnost valja osigurati za prostore do 50 m2, vaš će najbolji izbor biti OSKAR! On je potpuno ekonomičan za idealne prostorne klime zahvaljujući integriranom regulatoru vlažnosti zraka koji omogućuje precizno ovlaživanje. OSCAROVA opcija isključenja na prazni spremnik jedinstvena je u njegovoj klasi te k tome dodatno smanjuje potrošnju energije. Praktično tih i nevidljiv kad spavate, OSKAR je prilagodljivi saveznik s LED kontrolnim svjetlima, koja tijekom noćnog načina rada mogu biti prigušena.

Zahvaljujući svojoj V4 tehnologiji filtra, OSKAR big idealan je izbor za prostorije do 100 m2, kao što su, primjerice, uredi ili čekaonice. Jedan je od najvećih u svojoj klasi sa spremnikom za vodu od čak 6 litara. Njegova funkcija memoriranja podsjetit će vas da mu pravodobno zamijenite filtar, a ništa vas manje neće usrećiti niti podatak da je riječ o jednom od najekonomičnijih uređaja ove vrste budući da njegova maksimalna potrošnja energije iznosi samo 32 W!

Iskoristite odlične akcijske cijene do 31. siječnja, a sve detalje i prodajna mjesta potražite ovdje.

Osigurajte optimalnu vlažnost zraka u svom domu ili na radnome mjestu i riješite se vlage! Artikli su dostupni na maloprodajnim mjestima Stadler Form Hrvatska (internetska trgovina www.stadlerform.hr), Elipso, Sancta Domenica, Harvey Norman, Svijet Medija, Bazzar, eKupi, Links i Centar Tehnike.

Više i o ostalim proizvodina Stadler Form možete pogledati ovdje, doznati putem telefona 01/5619 242 ili na info@eurorobot.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini