Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Psorijaza – Kako ublažiti simptome ove kronične bolesti?

Psorijaza je upalna, kronična bolest kože koja se najčešće ispoljava dobro ograničenim pojavama crvenila na koži i ljuštenjem kože u obliku srebrnastih ljusaka.

eurovita
Foto: eurovita

Bolest može zahvatiti samo neke dijelove kože (lakat, koljena, vlasište, nokte, obrve, područje oko anusa i pupka) ili se proširiti i na cijelo tijelo. Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, spontano ili nečim potaknuto. Simptomi bolesti obično su minimalni uz povremeni svrbež, no sami izgled kože stvara bolesnicima veći psihički problem. Kod 5-30% bolesnika razvija se upala zglobova, koja može dosta ograničavati bolesnika.

Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih osoba između 20 i 40 godina starosti, rjeđe kod djece i starijih ljudi. Širom svijeta pogađa oko 1-5% ljudi. Oko 125 milijuna ljudi u svijetu boluje od psorijaze.

Uzroci bolesti još nisu do kraja jasni, ali se zna da važnu ulogu imaju nasljedni, imunološki i učinci okoliša (npr. ozljede, sunčane opekotine, HIV,  infekcija s β-hemolitičkim streptokokima, neki lijekovi, trudnoća, emocionalni stres i alkohol).

Psorijaza je vrlo rijetko opasna po život, ali može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi. Zbog specifičnog utjecaja koji psorijaza ima, ne samo na zdravlje nego i na izgled bolesnika, njen je utjecaj na kvalitetu života iznimno snažan. Psorijaza može imati značajan utjecaj na emocionalno i psihičko zdravlje oboljelog.

Dijagnoza bolesti najčešće se postavlja na osnovi  izgleda i raspodjele promjena. Za postavljanje dijagnoze ponekad je potrebna i biopsija (analiza tkiva). Bolest može biti blaga, umjerena ili teška, uglavnom ovisno o uspješnosti bolesnika da se nosi s bolešću (utjecaj promjena na bolesnikov svakodnevni život).

Liječenje psorijaze može biti lokalno i sistematsko. Posebnost u liječenju psorijaze je terapija svjetlom (fototerapija). Lokalna terapijska sredstva koja se nanose utrljavanjem na kožu su obično „prvi izbor“ za blaže oblike bolesti. Sistemska terapija psorijaze (lijekovi na usta ili u injekcijama)  koristi se kod težih slučajeva, a takav oblik liječenja ima često vrlo izražene nuspojave.

SORILEX je prvi  prirodni oralni proizvod koji ublažava simptome psorijaze i drugih  kroničnih i proliferativnih kožnih oboljenja. Sorilex smanjuje plakove i ljuskanje kože, smanjuje osjećaj svrbeži i upalne promjene, ublažava težinu bolesti i povećava kvalitetu života. Dobiven iz prirodnih izvora, Sorilex je siguran pri uporabi, nema nuspojava i prikladan je za korištenje. Može se koristiti i u kombinaciji s lijekovima za vanjsku primjenu .

Proteinski ekstrakt izoliran iz goveđe sirutke, sadržan u Sorilex-u, pokazao je, u tri neovisne kliničke studije s više od 120 pacijenata s psorijazom blagog do umjerenog stupnja, učinak na težinu psorijaze i na poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Za besplatne savjete nazovite dr. Dijana Heder na 01/6187.032

Message