Obavijesti

Reporteri

Komentari 4

Bjeloglavi supovi strpljivo su čekali u redu da bi se svi najeli

Bjeloglavi supovi strpljivo su čekali u redu da bi se svi najeli
1

Skupina zaštićenih ptica u mjestu Belej na otoku Cresu primijetila je truplo ovna. Ove veličanstvene plahe ptice čekale su svoj red da se najedu. Prvo jedu ženke...

VIDEO

Vozio sam se autom ka Malom Lošinju. Kraj mjesta Belej primijetio sam skupinu od 45  bjeloglavih supova. Hranili su se truplom povećeg ovna na ledini. Izgleda je da je netko autom udario ovna na cesti pa su ga prebacili preko suhozida na ledinu. Nevjerojatno ih je bilo vidjeti, rekao nam je Zvonimir Pavlinek, čitatelj koji je u četvrtak snimio jato bjeloglavih supova kako se hrane. 

- Oni su jako plahe životinje, tako da se nisam želio približavati. Jedni su se hranili a ostali su čekali da dođu na red. Nevjerojatno je kako su organizirani i disciplinirani - rekao je Zvonimir. Začudilo ga je što je ta skupina oko 50 kilometara zračne linije od Belog gdje im je kolonija. Dr. Goran Sušić, iz Istraživačko-edukacijskog centra za zaštitu prirode Eko Centar Caput Insulae - Beli, kaže da je to razumljivo.

- Na Cresu postoje dvije kolonije bjeloglavih supova. Jedna, ona manja, je u Belom, a druga i veća je u mjestu Belej. Skupina koja se hranila truplom ovna ima 45 jedinki - pojasnio je dr. Sušić. Dodaje da su bjeloglavi supovi vrlo organizirane životinje pa ne čudi što su ostali čekali red da se najedu. 

- Vrlo su organizirani. Oni ovise jedni od dugima i tako se i ponašaju. Naime, oni teren u letu češljaju u potrazi za hranom. Ako jedan od njih primijetio hranu letom daje do znanja ostalima da je našao objed i onda se spuštaju. Postoji jednostavna hijerarhija u hranjenju. Ne prave nered jer je to tako uredila evolucija - kaže dr. Sušić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako primjerice ženke jede među prvima, kao i starije jedinke. Pošto supovi žive zajedno znaju hijerarhiju tko su dominantne jedinke i zašto ženke trebaju jesti prve.

-  Bjeloglavi supovi su jedine ptice u Hrvatskoj koje se gnijezde i polažu jaja zimi, najveći broj njih u siječnju. Dakle, one moraju jesti puno kako bi im metabolizam u tijelu bio jak da bi usred zime produžile vrstu. Jednogodišnjaci se ne hrane s kolonijom, jer odlaze na druge otoke, Pag, Rab i ostale u kvarnerskom akvatoriju. Pred spolnu zrelost pridružuju se koloniji. Ovo je primjer uređenja hijerarhije u hranjenju i odnosima jer je cilj produženje vrste - pojasnio je dr. Sušić  

Inače, bjeloglavi supovi imaju raspon krila od 2,8 metara, teže od 8 do 12 kilograma  a mogu žvijeti od 50 i više godina. Vrlo su plahe ptice pa će odletjeti ako im se ljudi približe više no što treba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang