Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

'Mamutski šampinjon' završit će kao ručak za barem pet ljudi

Pečurke su inače veličine šampinjona, ali ova koju je u svom voćnjaku pronašao čitatelj 24sata Antun Štajerec, teška je čak 550 grama i visoka 20 centimetara

Antun Štajerec
Foto: Antun Štajerec
1 komentara

Antun Štajerec (63) iz Paljevina kod Bjelovara u svom je voćnjaku jučer ubrao gljivu tešku 550 grama. Iznenadio se vidjevši da je promjer klobuka 27 centimetara, a visina 20, jer se radi o vrsti koja je veličine šampinjona.

- Mi ovu vrstu zovemo pečurka. To je jestiva gljiva i raste u devetom ili desetom mjesecu. Nenormalno je da sam je sada našao i još da je toliko velika. Jedna baka (89) koja tu blizu živi kaže da ne pamti da je netko našao toliku pečurku. Mislim da je to zbog promjene klime jer sam našao još velikih pečurki, ali ova je bila najveća, ispričao je Antun.

Gljivu koju je nazvao 'mamutskom pečurkom' Antun je htio u nedjelju odnijeti na obližnji sajam ribolova, ali zbog poslovnih obaveza ipak ne može otići, pa je gljiva i dalje u hladnjaku. Također, kaže da je njegov prijatelj nedavno pronašao vrganj težak 1,25 kilograma.

- Ne znam još što ću s njom, ali mislim da će to biti dobar doručak ili ručak za četiri do pet osoba, kroz smijeh je ispričao Antun.

U selu Stupovača kraj Kutine čitatlejica 24sata Danijela Šibonjić pronašla je sličnu gljivu. Teška je 1,2 kilograma a ubrala ju je u nedjelju oko 18 sati. Sreća se osmjehnula i kumu našeg čitatelja kraj Karlovca.  U selu Banski Kovačevac  nakon kratkotrajne potrage za gljivama kum Alena Karasa uočio je  vrganj pozamašnih dimenzija. Težio je skoro dva kilograma. Završit će na tavi pomiješana s mladim lukom i par jaja.

Gajski Vlado iz Našica u šumi nedaleko Granica naišao na divovski vrganj težak gotovo 1, 6 kilograma, s promjerom klobuka od 34 centimetra i visinom oko 18 cm.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message