Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Načelnik Tuzle: Na spomeniku ne skrivamo kršćanski korijen

U Tuzli je postavljen obelisk Povelji Kulina bana kojom se dokazuje državnost Bosne i Hercegovine. No, na obelisku nisu uklesane riječi kojima ona počinje

anonimno
Foto: anonimno
3 komentara

U ime Oca, Sina i Duha Svetoga dio je kojeg je autor obeliska postavljenog u Tuzli izostavio. Izostavio je i dio s kraja Povelje u kojem stoji: Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Taj detalj pobudio je negodovanje u dijelu hrvatske i katoličke javnosti. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tuzlanske županije Mijo Krešić osudio je postavljanje spomen-obilježja, obeliska u središtu Tuzle s kojega su uklonjeni dijelovi povelje srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana koji svjedoče o kršćanskoj povijesti Bosne. 

- Ovdje se pokušava iskrivljeno prikazati povijest.  Kralj Tvrtko i povelja Kulina bana dio su povijesti. Ako se to pokušava modificirati, imamo ozbiljan problem i nije dobra poruka -  rekao je Krešić Nepoznati je autor stoga isprintao dijelove koji nedostaju te ih je prilijepio na obelisk. 

Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla odbija primisao da se izbačenim dijelovima Povelje želi prikriti kršćanska povijest BiH. 

- Obelisk je dio cijelog kompleksa od 27.000 četvornih kojim će dominirati kip Tvrtka I. Kotromanića. Na obelisku je naveden izvod iz Povelje, dakle dio  Nema razloga za strah jer će biti objavljena uvećana replika originalne Povelje na latinskom, bosančici te na latinici. Mene nitko nije nazvao za pojašnjenje ali su zato svi tumačili na svoj način obelisk, koji je samo jedan dio cijele arhitektonske cjeline koju ćemo svečano predstaviti  u subotu - rekao je za 24sata načelnik Imamović. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message