Obavijesti

Sami složite svoj smartphone koji duže traje i ne zagađuje

Sami složite svoj smartphone koji duže traje i ne zagađuje
2

Mobilni telefoni koji čuvaju okoliš a istodobno vama pružaju mogućnost da ih složite točno onako kako želite da rade i izgledaju? Možda uskoro i dolaze na tržište

Zamislite budućnost u kojoj proizvođači više razmišljaju o zaštiti okoliša, a ujedno i željama i idejama korisnika. Zamislite kako umjesto da svakog dana bacamo milijune tona elektroničkog otpada maksimalno recikliramo sve resurse koje imamo, a time i produžujemo i vijek trajanja proizvoda. Praksa pokazuje kako se elektronički uređaji najčešće odbacuju zbog problema na jednom jedinom dijelu tehnologije - što zapravo znački kako bi se ti uređaji mogli nastaviti koristiti i dalje samo uz potrebnu zamjenu dijelova.

Otpad koji nastaje kao posljedica bacanja zastarjelih elektroničkih uređaja jedan je od najbrže rastućih izvora zagađenja na svijetu. Brojni stari televizori, mobilni telefoni, klasični telefoni, printeri, računala, dijelovi raznih strojeva, kućanski aparati itd. danas završavaju na deponijima diljem svijeta, dok istovremeno, gotovo mahnito kupujemo novu tehnologiju, nove "pomagače" u našim životima koji, koliko god nam zaista i olakšavaju život, imaju jednu veliku manu. A to je: vijek trajanja.

Napravljeno za trajanje ili za bacanje?

Tako je. Možemo slobodno, bez bojazni konstatirati kako većina modernih uređaja nije stvorena za trajanje. Odnosno, razvoj tehnologije često je toliko brz da npr. mobilni telefon koji je prije samo 2 godine bio najbolji na tržištu, sada postaje nedostatan za obavljanje nekih bitnih funkcija. Naravno, to se ne može primijeniti za sve aspekte tehnologije no posebno je aktualno kada govorimo o tzv. pametnim mobilnim telefonima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, mnogi uviđaju kako se stvari moraju promijeniti. Jedan od njih je i nizozemski dizajner Dave Hakkens osmislio je koncept nazvan Phonebloks. Radi se o revolucionarnom konceptu koji za cilj ima spajanje naizgled nespojivog. Kreiranje idealnog uređaja za korisnike koji ujedno, zahvaljujući svojoj izradi omogućuje veću i dužu uporabljivost u smislu da je sastavljen od raznih dijelova pričvršćenih na zajedničku bazu. Taj način sklapanja omogućuje laganu izmjenu raznih dijelova, poboljšavanje funkcija mobitela i razne druge mogućnosti. 

Zasad ovu ideju podupire više od 300.000 ljudi diljem svijeta, a ideja je do 29. listopada skupiti čim veću potporu za ovaj projekt koji će tada biti prezentiran svjetskom tržištu i potencijalnim tvrtkama partnerima. Više saznajte ovdje i ovdje.

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a