Obavijesti

Show

Komentari 0

Albino Uršić o snimanju serije: Samo u jedan stan dovukli smo 3500 predmeta. Ništa nije ofrlje

Albino Uršić o snimanju serije: Samo u jedan stan dovukli smo 3500 predmeta. Ništa nije ofrlje
10

Ovo je potpuno druga priča, iz filma je tu samo jedan lik, Ana Šafranek. Vrijeme radnje je puno godina kasnije, a najviše smo htjeli pokazati duh tadašnjeg vremena i Zagreba, rekao je Albino

VIDEO

Rad je stvorio čovjeka, a nerad gospodina. A Fulir je bio jedan tak’ vel’ki gospodin, rečenica je iz uvoda serije 'Dnevnik velikog Perice', koja sjajno opisuje 'gospona Fulira'. Snimanje je počelo prije deset dana, a jučerašnja lokacija bila im je park Maksimir, u kojemu je sniman i film 'Tko pjeva zlo ne misli'. Radnja se događa šezdesetih godina, točnije 1964., a idejni začetnik cijelog projekta je Albino Uršić. S Borisom Kukom čini dizajnerski dvorac Božesačuvaj. Sredinom devedesetih na alternativnoj su sceni privukli pozornost provokativnim i satiričnim plakatima. No to je iza Uršića. Sad se bavi serijom, u kojoj je i jedan od scenarista, kreativni producent...

POGLEDAJTE VIDEO O ALBINU URŠIĆU:

 

Pokretanje videa...

albin ursic 02:55

Kako ste uopće došli na ideju snimati nešto što se ‘naslanja’ na kultni film?

To mi je prvi izlet u ove vode. Moj prijatelj Mario Petreković i ja bili smo prije tri godine na vikendici te pričali što bi bilo kad bi bilo. Pa smo tako došli i na ideju ‘što bi bilo s Pericom’. Čime se bavi, ima li ženu, djecu... I tako se iz jednog druženja rodila ova ideja. Dobra su ta naša druženja, poznajemo se dugo, ali nisu toliko dobra za naše zdravlje.

Kakav je veliki Perica? Ima li sličnosti s ocem Franjom?

Želi postati pjevač. Popije i on koju čašicu ponekad, ali ni blizu kao stari Šafranek.

Prvo ste ‘Dnevnik velikog Perice’ zamislili kao film?

I HAVC nas je u startu odbio. Onda smo Emir Imamović i ja za suradnika u scenariju još angažirali Renata Baretića, malo se uozbiljili i vidjeli da je bolje napraviti seriju od šest nastavaka. Drago mi je da je HRT prepoznao ovaj projekt.

Iz glumačke postave filma tu je gospođa Mirjana Bohanec Vidović. Kako ste izabrali ostale? Mlađega brata Ernesta Fulira igra Otokar Levaj, veliki Perica je Živko Anočić...

Pa najviše je castinge odrađivao Vino Brešan i čini mi se, prema ovim prvim danima snimanja, da je glumačka ekipa pogođena. Zapravo je ovo samo potvrda, i prije sam bio uvjeren da su odlični. Nismo htjeli oživljavati likove, iako bi, recimo, Otokar Levaj mogao sjajno odigrati i Ernesta Fulira. No u seriji je on njegov mlađi brat Eugen. I ime smo mu izabrali u ‘duhu’ njegova brata, pa ne može Ernest imati brata Iliju.

Ima mnogo novih likova. Kakav je Žnida, odnosno sin starog Žnidarića i Peričin prijatelj, kojega glumi Dušan Bućan?

On je klasični Delboy iz šezdesetih godina. Izgubio je kafić, nacionaliziran je, ali stanuje iznad kafića i često navraća. Uvijek je u nekim biznisima i kombinacijama, a Bućan mi se čini genijalnim za tu ulogu.

Kako ste pridobili Nikolu Koju, on igra zastavnika?

Lako. Nazvao sam ga i poslao mu scenarij. Drugi dan mi se javio da pristaje.

Već ste snimali na nekoliko lokacija i nekoliko scena. Kakvi su dojmovi?

Pa meni se čini odlično. Vinko to odlično dirigira, ništa ne prepušta slučaju i ništa nećemo raditi ofrlje. No to je shvatila i cijela ekipa, sportskim rječnikom, svi daju 120 posto. Vjerojatno je to zbog odgovornosti i nasljeđa filma, nije to mala stvar.

Bojite li se usporedbi s filmom?

Ovo je potpuno druga priča, iz filma je tu samo jedan lik, Ana Šafranek. Vrijeme radnje je puno godina kasnije, a najviše smo htjeli pokazati duh tadašnjeg vremena i Zagreba. Nismo željeli prikazati čemer i jad, jer tad se ipak počelo otvarati prema zapadu, slušala se strana muzika, išlo se u Trst... No sigurno je i da ta naša slika tog vremena nije realna, odnosno stvarnost je tad bila ružnija. I nismo ni sekunde u ništa željeli miješati politiku.

Zbog toga ste pazili i na najsitnije detalje? Kostimografiju, scenografiju, predmeti iz tog doba...

Da, i to je trajalo mjesecima. Samo u stanu u Mlinarskoj, koji predstavlja stan gospođe Ane Šafranek, dovukli smo oko 3500 predmeta. Veliki je to posao, a nismo željeli, ponavljam, da išta bude ofrlje napravljeno. Mora se vidjeti da je to produkcijski dobro napravljeno. Pazili smo i na arhitekturu.

Kad bi se serija trebala početi emitirati?

Nadam se u jesenskoj shemi HRT-a. Predviđeno je 60 radnih dana snimanja, to je otprilike do kraja kolovoza. Tad još im mnogo posla, no vjerujem kako bi do kraja godine mogla početi s emitiranjem.

Ovaj se projekt od starta čini sjajan. Imate li još neke u planu?

Ma ne, kao što sam već rekao, ovo mi je prvi ulazak u ove vode. Neka sad prvo završi ovo snimanje, a onda ćemo razmišljati dalje...

    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život