Obavijesti

Show

Komentari 11

Amy je preminula prije dvije godine od trovanja alkoholom

Amy je preminula prije dvije godine od trovanja alkoholom
19

Njena smrt šokirala je cijeli glazbeni svijet, a pokopana je 26. srpnja 2011. godine. Brojne svjetske zvijezde odale su joj počast, a nakon smrti objavljen je i novi album

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Pjevačica Amy Winehouse počela je puno piti nakon 2008. godine i rehabilitacije od droge. Do 2011. godine pjevačica je mogla danima piti, nekoliko dana bi bila trijezna, a nakon toga je ponovno pila. U noći na 23. srpnja 2011. godine puno je pila, a njen tjelohranitelj je rekao kako ju je oko 10 sati 23. srpnja vidio kako spava u njenoj kući u Londonu. Kazao je da to ništa nije čudno, jer bi inače do kasno spavala kada je dugo bila budna. Istog dana popodne vidio ju je u istom položaju te počeo sumnjati da nešto nije u redu. Pozvao je Hitnu pomoć, ali su je liječnici proglasili mrtvom odmah. Amy je preminula od trovanja alkoholom.

Amy Jade Winehouse rođena je 14. rujna 1983. godine u engleskom Enfieldu. Njen otac Mitchell bio je taksist, a majka Janis je ljekarnica. Amy je pohađala školu Achmole, a od rane dobi je bila zainteresirana za glazbu zahvaljujući svojim roditeljima, koji su slušali glazbu od Carole King do Jamesa Taylora. Kada je imala tek 10 godina Winehouse je osnovala rap bend s prijateljicom, a sa 12 godina je krenula u školu Sylvije Young.

Izbacili su je iz škole između ostalog zbog piercinga u nosu, a u to vrijeme je počela pisati pjesme

Izbacili su je iz škole, između ostalog zbog piercinga u nosu, a u to vrijeme je počela pisati pjesme. Nakon nekog vremena je potpuno odustala od škole, a počela je pjevati po jazz barovima s bendom.

Blakea je upoznala prije prvog albuma

Bliski Amyjin prijatelj Tyler James je njenu demo snimku proslijedio u tvrtku A&R, a kasnije je Amy pjevala s 19 Management, inače u vlasništvu Simona Fullera, koji je glavni čovjek iza Američkog Idola. Winehouse se u svijetu glazbe probila zahvaljujući njemu te je potpisala za Island/Universal te na kraju i za EMI. 

Početkom 2003. godine upoznala je Blakea Fiedlera-Civila, pomoćnika producenta glazbenih spotova, s kojim je započela burnu ljubavnu vezu. Iste godine objavljen je njen debitantski album "Frank". Album je objavljen 20. listopada 2003. godine, a sve pjesme je napisala ona. Nominiran je za dvije nagrade Brit godinu dana kasnije, a osvojila je i Ivor Novello nagradu za pjesmu "Stronger Than Me". Nastupala je i na popularnom festivalu Glastonbury, ali je svjetsku slavu postigla tek sa svojim sljedećim albumom.

Početkom 2003. godine upoznala je Blakea Fiedlera-Civila, pomoćnika producenta glazbenih spotova, s kojim je započela burnu ljubavnu vezu

Tijekom 2005. godine počela je raditi s producentom Markom Ronsonom na svom drugom studijskom albumu. Kako godinu i pol dana nije pisala pjesme, početak joj nije išao od ruke. Amy je kasnije rekla kako joj je rad s Ronsonom bio pun inspiracije te je novi album napisala za pola godine. Mediji su do 2006. godine sve više obraćali pozornost na njen izgled jer je puno smršavila, a to je opravdala "ponovnim konzumiranjem marihuane". Njena veza s Blakeom je u to vrijeme bila u krizi, a pjevačica je uglavnom utjehu tražila u alkoholu. Ipak, prekid joj je bio glavna inspiracija za njen najpoznatiji album. 

Sa "Back to Black" je osvojila cijeli svijet

Tijekom nastupa na koncertima i televizijama bila je previše pijana da bi završila set pjesama, a njen nemadžment joj je savjetovao da ide u kliniku na odvikavanje. To je pak rezultiralo njenim najvećim hitom karijere, jer je tada pjevačica napisala "Rehab". U siječnju 2006. godine je Ronson na svom radiju pustio demo verzije pjesme "Rehab", a njen album "Back to Black" objavljen je krajem listopada iste godine. Album je debitirao na prvom mjestu britanskih i svjetskih top lista i postao je njen najpoznatiji uradak, a Amy je postala jedna od najpopularnijih pjevačica na svijetu. 

Amy je osvojila brojne MTV nagrade, a 2008. godine je dobila i Grammyja za najbolju novu pjevačicu. Osim toga, pjesma "Rehab" joj je donijela i Grammyja za pjesmu godine i skladbu godine. 

Amy je osvojila brojne MTV nagrade, a 2008. godine je dobila i Grammyja za najbolju novu pjevačicu

Početkom 2007. godine pomirila se s Blakeom, a par se u Miamiju vjenčao u svibnju iste godine. Amy je tada govorila kako zna da je talentirana, ali je njena sudbina da bude majka i brine za svoju obitelj. Samo mjesec dana kasnije primljena je u bolnicu zbog depresije i samoozljeđivanja. Komadićima stakla je na svom trbuhu ispisala "Volim Blakea", a dva mjeseca kasnije završila je u bolnici zbog navodne iscrpljenosti. Pjevačica je kasnije priznala da se radilo o predoziranju drogom. Malo nakon toga, Blake i Amy su krenuli u kliniku na odvikavanje od droga, no brzo su od tamo otišli. Par je privlačio medijsku pozornost skandalima, a Blakeova majka je u jednom intervjuu rekla da oboje moraju u kliniku jer će na kraju netko od njih umrijeti.

U listopadu te godine Winehouse i Blake su uhićeni u Norveškoj zbog posjedovanja marihuane, a Blake je nakon toga završio u zatvoru. Amy je u to vrijeme održala koncert u Birminghamu, a publika joj je zviždala jer je pjevačica jedva stajala na nogama. Otkazala je sve daljnje koncerte, a na svojoj stranici je objasnila kako ne može nastupati bez svog voljenog Blakea.  Nakon što je 2008. godine osvojila brojne nagrade zahvaljujući albumu "Back To Black", Amy se počela smiritvati, a 2009. godine se rastala od Blakea.

Posljednji koncert je imala u Beogradu

Iako su se mnogi nadali da će se Amy nakon  rastave od Blakea smiriti, i dalje se ponašala jednako te se i dalje drogirala, pila je te se samoozljeđivala. Pjevačica je 2010. godine s Markom Ronsonom otpjevala singl "Valerie" na filmskoj premijeri, a zaboravila je neke riječi te joj ni to nije uspjelo. U lipnju 2011. godine trebala je krenuti na europsku turneju te je nastupala u Beogradu, što je ujedno bio i njen posljednji koncert.

Dok je krajem lipnja pjevala u Beogradu publika ju je izviždala jer je na pozornici jedva stajala. Pjevala je očajno jer se nije mogla sabrati

Dok je krajem lipnja pjevala u Beogradu publika ju je izviždala jer je na pozornici jedva stajala. Pjevala je očajno jer se nije mogla sabrati. Oko 15.000 razočaranih fanova izviždalo je pjevačicu već nakon treće pjesme uz povike da napusti pozornicu. Winehouse je na nastup kasnila oko 30 minuta, padala je i psovala na pozornici. Nije bila u stanju otpjevati ni prvu pjesmu 'Just Friends', no publika ju je podržavala pljeskom. Nakon toga je izula cipele i sjela mumljajući tekst pjesme. U jednom trenutku se srušila pa joj je jedan od pratećih vokala pomogao da se ustane. Gađali su je čašama nakon čega je napustila pozornicu. Nakon nekoliko minuta se vratila i sjela pored benda, a nakon što je publika nastavila bacati čaše na nju, bacila je mikrofon. 

Amy Winehouse pronašli su mrtvu samo mjesec dana kasnije, a imala je 27 godina. Njena smrt šokirala je cijeli glazbeni svijet, a pokopana je 26. srpnja 2011. godine. Brojne svjetske zvijezde odale su joj počast, a nakon njene smrti objavljen je i album "Lioness: Hidden Treasures" iste godine kada je preminula. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'