Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Antigona ProcKletsvo Roda: Odličan projekt bez sponzora

Prva predstava je rasprodana i publika je sa oduševljenjem ispratila sve sudionike, a u nekim momentima se čak skoro dio publike digao na noge

Branimir Habek
Foto: Branimir Habek
0 komentara

Rock mjuzikl “Antigona-Prockletstvo roda”, jedan od prvih rock mjuzikla, prošli tjedan premijerno je izveden na daskama Teatra na Trešnjevci. Mnogi su mu prognozirali kraj i prije samog početka i nisu vjerovali u iznimno visoku profesionalnost mladih amatera, koji su ozbiljno shvatili takav zahtjevan projekt što s evidjelo na premijeri. 

Kvalitetni glasovi u zahtjevnim su vokalnim dionicama mogli posramiti mnoge naše razvikane zvijezde.

Mladi amateri dobili su podršku kolega profesionalaca iz poznatih naših bandova (Parnog Valjka, Zabranjenog pušenja, Massima, Crvene Jabuke ) koji su se pobrinuli da se po prvi puta u jednom mjuziklu čuju odlične solaže i instrumentalne dionice.

Ono iza čega Medley teatar potpuno stoji je nov pristup glazbi koja ne podilazeći nikome objedinjuje brojne stilove. U mjuziklu su elementi klasike, rocka, modalne tonske građe, zborskog pjevanja te stari grčki napjevi.  Medley tetar je postavio zadatak da osuvremeni i na neki način približi težak književni klasik mladima, te su ovaj put krenuli iz početka-od grčke književnosti.

U Grčkoj je bio početak ne samo književnosti nego i glazbene djelatnosti, opera mjuzikl, i opereta, pojam amfiteatra, scene,  zbora,  glumaca uz instrumentalnu pratnju-sve je proizišlo iz grčke tragedije.  Kreativnom trojcu koji čine Ivana Matas Zorica, Marijana Matešić Jerković te Trpimir Jerković  bila je želja spojiti klasiku i rock, te uključiti u projekt i mlade ljude sa različitim umjetničkim potencijalom i iskusne glazbenike. 

Klasično djelo Antigona ovaj glazbeni tim prebacio je u odličan rock spektakl. Najčešće grčki tekstovi na kazališnim daskama ne oduševljavaju publiku, jer su tekstovi teško razumljivi i  ukoliko niste dobro potkovani radnjom knjige teško da ćete shvatiti predstavu. Antigona ProcKletstvo Roda posve je nešto drugo. Ona približava književno djelo gledateljima jer je kreirana od pjesmama koje publici lako ulaze u uho i neke od njih bi se slobodno mogle plasirati kao izdvojeni hitovi.

Prva predstava je rasprodana i publika je sa oduševljenjem ispratila sve sudionike, a u nekim momentima se čak skoro dio publike digao na noge jer su imali osjećaj da su na rock koncertu.  

Mladi tim koji se okupio oko ovog projekta pokazao je da se uz veliki trud i volju, ali i s malom količinom sredstava može napraviti veliki spektakl i dao lekciju mnogim razvikanim projektima da se uz rad i želju može puno toga postići.

Predstavu ovaj mjesec možete pogledati 16., 17. i 23. travnja od 20.00 sati. Cijena ulaznice je 70 kuna, kupiti ih možete na blagajni CeKaPe-a knjižari Rockmark ili u Dallas Music Shopu. 

Naši partneri pišu
Message