Obavijesti

Show

Komentari 12

Beograd silom htio voditeljicu, a Helga i Oliver nisu se predali

Beograd silom htio voditeljicu, a Helga i Oliver nisu se predali
8

Zagrebačka Evrovizija bila je prva koja se direktno prenosila u zemljama istočne Evrope i Sovjetskom Savezu, ali Beograd se nije mogao pomiriti s činjenicom da Zagrepčani sve misle organizirati sami...

VIDEO

Pripreme jugoslavenskih pjevača za nastup na Euroviziji imale su državni karakter, na izlučnim natjecanjima su bili prisutni diplomati, a sve pjesme su bile izrazito apolitičke. Možda je izuzetak tek song Lada Leskovara, Slovenca koji se u vrh ondašnje estrade vinuo pobjedom na opatijskom festivalu i još jednom neuništivom pjesmom, evergreenom 'Potraži me u predgrađu', naših Zdenka Runjića i Drage Britvića. Danas se smatra da je Lado na Eurosongu u bečkom Hofburgu pjevao ‘anti-vijetnamsku’ i pacifističku 'Vse rože sveta'.

Privatna arhiva

Vjerojatno nijedan Eurosong po političkoj napetosti i okruženju u kojem je održan nije nadmašio onaj zagrebački, nakon pobjede Emilije Kokić i grupe Riva u Lausannei. Zapravo, tenzije se više i nisu mogle izbjeći.

Zagrebačka Eurovizija bila je prva koja se direktno prenosila u zemljama istočne Europe i Sovjetskom Savezu, ali Beograd se nije mogao pomiriti s činjenicom da Zagrepčani sve misle organizirati sami. Silom se zato žele izboriti da priredbu vodi njihova Dubravka Duca Marković, tada voditeljica vrlo popularne televizijske top-liste Hit mjeseca, a s njom je trebao nastupati i glumac Rene Medvešek.

Ništa se od toga nije dogodilo, zagrebački mediji su se s pravom pobunili, inzistirajući da voditeljski posao odrade legende hrvatske televizije- Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Prijenos je započeo razglednicom iz Zagreba, koja grad prikazuje kao mjesto najbolje glazbe: Boško Petrović je svirao na Zrinjevcu, u Kamenitim vratima je na violončelu bio Valter Dešpalj, Ruža Pospiš Baldani je pjevala u HNK, svoje su kadrove dobili Zagrebački solisti, Lado, Filharmonija, pa i Vještice s Borisom Leinerom, Srđanom Sacherom i Mladenom Juričićem Maxom.

Na žalost, prijenos, koji je režirao legendarni Anton Marti, bio je obilježen jednim od žešćih tehničkih propusta u povijesti natjecanja. Kad su sjajne španjolske predstavnice Azúcar Moreno počele pjevati svoju pjesmu Bandido, izostala je matrica, pa su morale pokušati ponovno.

Telefonske linije su funkcionirale besprijekorno, ali je zapelo između Zadra i Zagreba… Željko Milović, crnogorski književnik i novinar, u svom je tekstu '(Zlo)upotreba Eurosonga u političke i nacionalne svrhe', zaključio da je Tatjana Matejaš Tajči, koja je u Zagrebu 1990. godine predstavljala Jugoslaviju s hitom 'Hajde da ludujemo', u očima Srba bila 'utjelovljenje tek proklamirane hrvatske državnosti'.

Devedesetih se prostački poklič „jeb…emo Tajči“ najprije proširio nogometnim stadionima, pa su ga Delije i Grobari upućivali Boysima i Torcidi, a onda su s njime u agresiju na Hrvatsku kretali i srpski dragovoljci. Beogradski novinar Petar Janjatović u svojoj je prosrpskoj interpretaciji zagrebačkog Eurosonga, između ostalog, izjavio:

Eurosong nebitan? Varate se! Ništa nije bitno kao taj festival
Eurosong nebitan? Varate se! Ništa nije bitno kao taj festival

-  Eurovizija se održavala u svibnju 1990. godine, a otprilike u to vrijeme je u Hrvatskoj na izborima pobijedio nacionalno definirani HDZ. Došao sam u Zagreb petnaestak dana prije natjecanja, i čitav grad je bio u 'kockastom' dezenu, što je bio simbol tada nove 'probuđene Hrvatske'. Nije bilo nijednog jugoslavenskog obilježja, mada je službeno Jugoslavija bila organizator natjecanja. Iako su priredbu trebali voditi najpoznatija mlada srpska pop/rock voditeljica Dubravka Marković i hrvatski glumac Rene Medvešek, a da je režira Beograđanin Stanko Crnobrnja, "signal odozgo" promijenio je stvari iz temelja. Dubravka i Rene su odradili sve probe, ali je onda počeo užasan presing od strane hrvatskih državnih struktura, kojima je bilo nepojmljivo da manifestaciju koja treba svijetu pokazati 'Novu Hrvatsku' vodi Srpkinja. Dubravka je počela dobivati anonimne telefonske pozive sa prijetnjama, 'obećavali' su joj i fizičku likvidaciju, pa je ispred njene hotelske sobe bila postavljena straža, tvrdi Janjatović i na kraju zaključuje:

- Moje je mišljenje - ako je u Jugoslaviju 'pucano' u Maksimiru (misli na susret Dinama i Zvezde na Maksimiru, op. ur.), onda je ona dotučena na zagrebačkoj 'Euroviziji, konkretan je Janjatović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao