Obavijesti

Show

Komentari 15

Bila je beba nacističkog pokusa, zavela Zdravka Čolića, a u brak je ušla sa švedskim princem

Bila je beba nacističkog pokusa, zavela Zdravka Čolića, a u brak je ušla sa švedskim princem
9

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspjeh. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Bennyja Anderssona koji ju poziva da pjeva prateće vokale s Agnethom Fältskog na njegovom i Björnovom albumu Lycka

VIDEO

Najpoznatije dijete rođeno u projektu Lebensborn je Frida Lyngstad (75) iz Abbe. Ona je rođena u studenome 1945 - kao plod veze između majke, Norvežanke Synni, i njemačkog narednika, Alfred Haasea. Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerova obožavatelja Quislinga, bila vjerni satelit Reicha, ali nakon Hitlerova kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopćene u njihovu selu u sjevernoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan joj je ribar nožem ugravirao kukasti križ u kožu, koji je poslije s mukom skinula. Frida i njezina majka su bile prisiljene emigrirati u Švedsku, gdje je majka uskoro umrla od zatajenja bubrega, a Frida odrasla skrivajući teške traume proizašle iz činjenice podrijetla. Muke kojima je bila izložena Frida - koja je desetljećima bila teško traumatizirana činjenicama vlastitog podrijetla - bile su, nažalost, zajedničke većini nesretne djece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično dijelili svi nacistički vođe - odreda crni, zdepasti, preuhranjeni muškarci, poput Hitlera, Goebbelsa, Goeringa ili Kaltenbrunnera.

U Norveškoj je bilo više od pola milijuna njemačkih vojnika. Iz takvih je veza rođeno desetak tisuća djece. Svi su doživjeli slično. Okolina je još grublje pokazala što misli o tim ženama neposredno poslije rata.

Prva pjesma nakon 40 godina: Poslušajte novi singl ABBE
Prva pjesma nakon 40 godina: Poslušajte novi singl ABBE

S 11 godina debitirala je na pozornici na dobrotvornom eventu Crvenog križa. Dvije godine kasnije počela je nastupati u jednom  plesnom bendu, a kroz cijelo desetljeće je nastupala s različitim bendovima. Svog prvog supruga Ragnara Fredrikssona upoznala je 1961. Zajedno su dobili dvoje djece: Hansa, rođenog 1963., i Lise-Lotte, rođenu 1967. godine.

Frida je 1967. pobijedila na natjecanju talenata u Stockholmu. Odmah nakon pobjede pojavila se na nacionalnoj televiziji pjevajući svoju pobjedničku pjesmu. Ubrzo nakon toga potpisala je ugovor s EMI records.

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspjeh, ali je u Švedskoj bila prilično poznata scenska umjetnica. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Bennyja Anderssona koji ju poziva da pjeva prateće vokale s Agnethom Fältskog na njegovom i Björnovom albumu Lycka.

Ljubavnici i prijatelji ubrzo osnivaju bend ABBA i uspjehom na Eurosongu s pjesmom 'Waterloo' postaju svjetski poznati. Frida se 1979. udaje za Bennyja, ali samo dvije godine kasnije par se rastaje.

24sata

Frida je 80-ih zavela bosanskog pjevača, Zdravka Čolića. Zanimalo ju je nosi li crvene kožne hlače zato što je iz Jugoslavije. Napravila je prvi korak u avanturi s Čolom pitajući ga što jedna Šveđanka može učiniti za njega. Kratkotrajnu ljubavnu vezu su nastavili i u Stockholmu.

screenshot/YouTube

S raspadom brakova, prvo između Bjorna i Agnethe početkom 1979., a zatim i Fride i Bennyja, ubrzo je došlo i do razilaženja Abbe. Frieda, poput Agnethe nastavlja solo karijeru, koja nikada nije postigla uspjeh kakav je imala u Abbi. 

Kasnije se udaje za švedskog Princa Reuss od Plauena i s njim ostaje do njegove smrti 1999. godine.

Podsjetimo, nakon 40 godina pauze ABBA je snimila novi albuma 'ABBA Voyage' koji izlazi 5 studenog ove godine.

 

 




 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao