Obavijesti

Show

Komentari 27

Bond evoluirao od ljubavnika i ubojice sve do ranjivog agenta

Bond evoluirao od ljubavnika i ubojice sve do ranjivog agenta
17

Svaki je glumac donio nešto svoje, a tijekom desetljeća na primjeru najpoznatijega tajnog agenta ocrtavao se i duh vremena i trendova, od tehnologije do toga kakav idealan muškarac treba biti

VIDEO

Roger Moore je, za razliku od ostalih glumaca koji su tijekom godina dobili ulogu špijuna Jamesa Bonda, već bio velika zvijezda televizijskih serija 'Ivanhoe' i 'The Saint'. U potonjem je kao Simon Templar udario temelje Jamesu Bondu kakvog će poslije stvoriti - ušminkanog 'zločestog momka' koji ima istančan smisao za humor i pomalo je nezreo.

Doma TV će u travnju prikazivati filmove o Bondu u kojima je u glavnoj ulozi upravo Moore. On ih je, baš kao i njegov prethodnik Sean Connery, snimio sedam - 'Živi i pusti umrijeti', 'Čovjek sa zlatnim pištoljem', 'Špijun koji me volio', 'Operacija svemir', 'Samo za tvoje oči', 'Octopussy', 'Pogled na ubojstvo'. Prvi film snimio je 1973., iako je, navodno, još početkom šezdesetih bio u igri za Bonda.

Obožavatelji se najčešće strastveno 'dijele' na one kojima je pravi Bond Connery i one koji tvrde kako nitko ne dolazi blizu Mooreu. Oni koji više vole Conneryja kažu da je Moore od muževnog agenta kojeg je 'sagradio' napravio parodiju. Moore, kojeg su često opisivali kao 'pravog engleskog džentlmena', preminuo je prije dvije godine, a zapravo je poput prijatelja Michaela Cainea potjecao iz radničke obitelji s juga Londona.

Scenarist Mark Haynes s djedom je bio na aerodromu u Nici kad je, kao sedmogodišnjak, vidio Moorea kako sjedi i čita novine. Natjerao je djeda da, iako ovaj nije imao pojma ni tko je Moore, a još manje Bond, odu po autogram. Dječak je bio nesretan kada je na poleđini karte vidio ime 'Roger Moore', a ne 'James Bond', pa su se djed i on vratili do glumca.

- Nisam imao pojma tko je Moore, za mene je postojao samo Bond. Djed je ljubazno rekao da ne zna što da radi sa mnom jer inzistiram da je pogrešno ime na karti. Moore me ozbiljno pogledao, značajno pogledao lijevo-desno i prošaptao: ‘Moram se tako potpisivati jer inače bi Blofeld (negativac iz filmova) saznao gdje sam’. Otišao sam u avion kao najsretniji dječak na svijetu, dječak koji radi s Bondom - ispričao je Haynes, koji je 23 godine poslije ponovno imao priliku vidjeti Moorea koji mu je urotnički, u hodniku studija, rekao: 'Naravno da te se sjećam, samo nisam to smio reći pred svima jer bi nas Blofeld mogao pronaći'.

Dok se Connery ponekad u određenim fazama karijere pomalo 'sramio' i 'distancirao' od uloge Bonda, Moore je ulogu objeručke prihvatio i u intervjuima često isticao kako je ponosan na filmove. Kritičarima koji su rekli kako su njegovi filmovi nedovoljno realistični i pretjerano kičasti, on bi uzvratio rekavši kako je 'Bond franšiza sama po sebi nerealna, od suludih akrobacija do toga da Bonda poznaje svaki konobar i plemić od Japana do Amerike'. Connery je razlike opisao u intervjuu početkom osamdesetih.

- Bonda sam igrao s dozom stvarnosti, kredibiliteta i humora koji je suh, pametan i uklapa se. Roger - a mislim da je to naslijeđeno iz filma ‘Dijamanti su vječni’, jako je orijentiran na hardver. On malo parodira, a na račun humora ili čega već izgubila se stvarnost. Mislim da je time otišao u drukčijem smjeru i stekao posve različitu publiku - kaže Connery o kolegi i nasljedniku. Moore je godinama poslije džentlmenski odgovorio kako su njemu najdraži Bondovi 'Sean Connery, George Lazenby i Daniel Craig, ja sam tek na četvrtome mjestu'. Često je govorio kako je Connery stvorio ubojicu, a on ljubavnika, no da je većinu scena u krevetu 'ionako odradio statist'.

Connery je također snimio sedam filmova - 'Dr. No', 'Iz Rusije s ljubavlju', 'Goldfinger', 'Operacija grom', 'Samo dvaput se živi', 'Dijamanti su vječni', 'Nikad ne reci nikad' - a ni danas nije potpuno jasno kako je dobio ulogu. Zahvaljujući glasovanju čitatelja dnevnog lista Daily Express ili su ga producenti negdje vidjeli i pozvali. Njegove su ga kolegice, Bondove djevojke, opisivale kao utjelovljenje muževnosti, a naslov njegova posljednjeg filma o Bondu, 'Nikad ne reci nikad', izravno se referira na to što je Connery poslije 'Dijamanti su vječni' tvrdio kako baš više nikada neće glumiti u filmu o Jamesu Bondu.

Pisac Ian Fleming i kreator Bonda bio je nezadovoljan izborom Conneryja. Rekao je kako nije 'zapovjednika Bonda zamišljao kao prerasloga, mišićavog Škota', dok mu je njegova djevojka rekla kako 'Connery ima i previše seksepila'. Poslije se s njome složio i čak u kasnijim romanima nadodao Bondu švicarsko, ali i škotsko podrijetlo.

Posljednji film 'Nikad ne reci nikad' snimio je 12 godina nakon 'Dijamanata', a na setu mu je zapešće slomio koreograf borbi, glumac Steven Seagal. Michael Caine u jednom je intervjuu rekao kako je Connery bio silno nezadovoljan jer se godinama njegovo ime povezivalo s Bondom, a on je htio dokazati da je 'ozbiljan' glumac.

Ipak, u franšizu o Bondu ugradio je karakteristike koje se nisu promijenile do danas - Bond je nemilosrdan, ima stila, seksi, pametan i uvijek sposoban srediti situaciju. Između Conneryja i Moorea jedan je film - 'U službi njenog Veličanstva' - snimio glumac George Lazenby. Maneken je od početka bio na meti jer je Australac, iako kritičari kažu da je film, Lazenby na stranu, jedno od najboljih filmskih ostvarenja o Bondu.

S time se slažu i ostali glumci koji su prije i poslije utjelovili tajnog agenta. Lazenby se toliko sukobljavao s redateljem i producentom na setu da daljnja suradnja nije bila opcija. Poslije Rogera Moorea palicu je preuzeo šekspirijanski glumac Timothy Dalton, koji je osamdesetih snimio filmove 'Dah smrti' i 'Dozvola za ubojstvo'. Publici nije sjeo Daltonov ozbiljniji pristup Bondu, dok su Flemingovi nasljednici tvrdili da je autor upravo tako zamišljao tajnog agenta.

- Najzanimljiviju interpretaciju Jamesa Bonda u više od pola stoljeća postojanja serijala za moj je ukus ostvario Timothy Dalton u svoja dva nastupa u ulozi agenta 007, u filmovima ‘Dah smrti’ i ‘Dozvola za ubijanje’.

Dalton je u svome tumačenju ostvario najuvjerljivije prožimanje ključnih karakteristika lika Bonda – inteligencije, sirove snage i elegancije. Iz današnje perspektive čini se da je jednostavno bio malo ispred vremena jer publika u drugoj polovici 1980-ih nije prihvatila takvo lice Bonda, da bi se dvadesetak godina poslije Daniel Craig, sa suštinski vrlo sličnim pristupom liku, pokazao kao potpuni pogodak - rekao nam je filmski kritičar i predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara Igor Saračević.

Daniel Craig je i priznao kako je njemu Dalton najbolji Bond te da je od njega 'ukrao' neke motive. Sredinom devedesetih ulogu je dobio Irac Pierce Brosnan, za kojeg je producent Broccoli, nakon što ga je slučajno vidio na setu, rekao 'ako ovaj iole zna glumiti, to je moj čovjek'. Brosnanova najveća nesreća jest što su njegovu karizmu i šarm pomalo progutali filmovi koji su u ovom desetljeću najviše skliznuli u nekvalitetu i 'treš', a to su 'Zlatno oko', 'Sutra nikad ne umire', 'Svijet nije dovoljan', 'Umri drugi dan'.

Suludi zapleti, neuvjerljivi i pretjerani likovi te očajni efekti gotovo su pokopali franšizu. Iz tog se doba najviše pamti Judy Dench kao nova M, a mnogi žale što Brosnan, koji nije skrivao da je ekstatičan kada je dobio ulogu, nije imao bolje scenariste i redatelje. Kada se napokon odlučio povući, stvorila se histerija oko toga tko će biti novi Bond te hoće li ga uopće i biti.

Bilo je jasno da se mora, redateljski i konceptualno, otići u drugom smjeru. Izbor plavog i niskog Daniela Craiga izazvao je šok i nevjericu, no nakon četiriju filmova mnogima je upravo on najbolji James Bond. Sirov, ranjiv i manje orijentiran na zavođenje i pošalice. Predzadnji film 'Skyfall', u režiji Sama Mendesa, oduševio je i onu publiku i kritičare koji do tada nisu podnosili Bonda i filmove o njemu.

Pročitajte još i ovo! Poznate zvijezde čijih se modnih stilova svi sjećaju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija