Obavijesti

Show

Komentari 23

Bond je proslavio Conneryja, a bikini seksi Ursulu Andress

Bond je proslavio Conneryja, a bikini seksi Ursulu Andress
6

Snimanje prvog filma o Jamesu Bondu koštalo je svega milijun dolara, a zaradio je 16 puta više i to samo u SAD-u. Film je obilježila i prva Bondova djevojka Ursula Andress

VIDEO

Lik Jamesa Bonda 1953. izmislio je Ian Fleming. O tajnom agentu i njegovim avanturama napisao je 12 romana i 2 kratke priče. Glavnom liku svojih romana ime je dao po karipskom ornitologu Jamesu Bondu čije ga se znanje o pticama jako dojmilo. Fleming se i sam bavio proučavanjem ptica. 

- Liku svojih djela dao sam najdosadnije ime na svijetu. Odlučio sam da će glavni lik biti dosadan, neutralan, puki instrument tajne službe, ali će mu se zato događati najuzbudljivije stvari koje možete zamisliti - rekao je Fleming.

O tom 'dosadnom' agentu, snimljeno je 26 filmova. Prvog Bonda utjelovio je Sean Connery u filmu 'Dr.No' koji je svijetlo dana ugledao 5. listopada 1962. godine. Škotski glumac nastavio je biti agent 007 sve do 1983. godine. Ulogu je ponovio sedam puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hitchcock je odbio Bonda

'Dr.No', koji nosi naslov po glavnom negativcu, snimljen je za svega milijun dolara. U SAD-u je zaradio 16 puta više od budžeta, a u svijetu 59. Film je režirao Terrence Young. Iako je film sniman s ograničen sredstvima te scenografija, čak i za tadašnje prilike, izgleda gotovo smiješno i jeftino, 'Dr.No' je dan danas jedan od najomiljenijih filmova iz serijala. 

Prije nego je režija filma pripala Youngu, Ian Fleming je silno htio angažirati Alfreda Hitchcocka. Autor fiktivnog agenta htio je da se prvi snimi 'Operacija grom' te je smatrao da je Hitchcock idealan za taj posao. No slavni redatelj ga je odbio jer je smatrao da nakon svog filma 'Sjever sjeverozapad' ne može snimiti još jedan triler. 

Fleming ipak nije odustajao, pa se Hitchcocku javio i 1961., no tada su ga od ideje odgovorili producenti sage Harry Saltzman i Albert Broccoli kojima je Hitchcock bio preskup. Pisac je navodno prema Hitchcockovom savjetu tražio da prvi filmski Bond bude tada vrlo popularan Richard Burton. 

Prva Bond djevojka postala seks simbol

Osim što je 'Dr.No' učinio Škota Seana Conneryja jednim od najvećih zvijezda, film je 'iznjedrio' i novi seks-simbol. Švicarska glumica koja je jedva znala engleski postala je prva 'Bond djevojka.

Ursula Andress utjelovila je Honey Rider, a u tom je liku snimila jednu od najpoznatijih scena svjetske kinematografije. Honey iz Karipskog mora izlazi u bijelom bikiniju, a za pasom joj leži veliki nož. svojim manekenskim izgledom i sportskom građom osvojila je svijet. 

- Taj me bikini učinio uspješnom. Nakon što sam bila Bond djevojka, mogla sam birati uloge i postala sam financijski neovisna - rekla je Ursula, kojoj je za potrebe filma 'dala' glas Njemica Nikki van der Zyl. 

Negativca Dr. No glumio je Joseph Wiseman. 

Najpoznatiji filmski uvod

Iako je Connery prvi Bond, strastveni obožavatelji filmova o agentu 007 navode kaskadera Boba Simmons. Upravo je njegova silueta u uvodnoj sceni koja je postala simbol Jamesa Bonda.

Silueta tajnog agenta vidi se kroz cijev pištolja. 'Bond' se okreće, ugleda pištolj i zapuca na naoružanog muškarca, a ekran prekriju tragovi krvi. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode