Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Božić za frustrirane: Okupe se oko šipke, tračaju pa se hrvaju

Blagdan je nastao u obitelji Constanza u seriji Seinfeld, ali korijene vuče iz pravog života. Izmislio ga je pisac Dan O'Keefe 1966. godine, a označava blagdan za ljude koji ne vole Božić

4 komentara

Drugima Božić, a nama Festivus, bila je rečenica koju je izgovorio Frank Constanza iz legendarne serije Seinfeld, a teško da su tada producenti slutili da će upravo ta rečenica potaknuti ljude širom svijeta da zaista počnu slaviti ovaj najveći anti-božićni blagdan.  

Festivus je zapravo stvoren i osmišljen 'odmazda Božiću', odnosno božićnoj histeriji i komercijalizaciji. Namijenjen je svima onima kojima se više ne da biti 'božićnom žrtvom' i koji se na neki način žele oduprijeti onome što je Božić danas postao.

Brojni obožavatelji serijala dosad su već stvorili tradiciju slavljenja Festivusa, a čitavoj ideji i svima koji je podržavaju, posvećena je i internet stranica. 

U Seinfeldu, Festivus je nastao nakon što se prije mnogo godina Frank Constanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritisaka i frustracija koje Božić sa sobom nosi. 

Upravo tad, u njegovoj se glavi rodila ideja o 'blagdanu za sve ostale'. Međutim, ideja za ovaj blagdan nije tek tako došla tvorcima serije. 

Izmislio ga je pisac Dan O'Keefe još 1966., a popularizirao njegov sin Daniel koji je jedan od scenarista serije i uveo taj praznik u obitelj Constanza.  Kao što je i praznik totalno sve kontra Božiću, takvi su i slavljenici. 

Nakon što se svi okupe, prisjećaju se frustracija iz prethodne godine, ali i sve što imaju za prigovoriti drugima, odnosno navode na koje su ih sve načine drugi razočarali. 

Festivusna večera nikako ne smije biti kao tradicionalna božićna večera, dovoljna je tjestenina bolognese. 

Kićenje bora ne dolazi u obzir – umjesto njega postoji aluminijska šipka koju možete staviti bilo gdje, ali na njoj ne smije biti ništa. Isto vrijedi za darove – nitko nikome ništa ne kupuje. 

VRAĆAJU SE? Seinfeld najavio povratak jedne od najpopularnijih serija ikad

Zanimljiv je i način na koji se blagdan završava: obitelj organizira 'turnir' u hrvanju i sve dok netko ne obori oca, glavu obitelji na pod blagdan se ne završava.

Tekst je preuzet s portala Express.hr. 

Tema: FILM

Message