Obavijesti

Show

Komentari 1

Branka Lustiga nema već godinu dana: Preživio je Auschwitz, osvojio je dva Oscara i Emmyja

Branka Lustiga nema već godinu dana: Preživio je Auschwitz, osvojio je dva Oscara i Emmyja
8

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja i dugo godina je bio aktivan u Hollywoodu. Ondje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije

VIDEO

Filmski producent i velikan Branko Lustig preminuo je na današnji dan prije godinu dana u 88. godini u Zagrebu. Radio je na brojnim domaćim i holivudskim filmovima, a osvojio je dva Oscara; 1993. za 'Schindlerovu listu' Stevena Spielberga (73) i 2000. za 'Gladijatora' Ridleya Scotta (82).

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo Branko Lustig

Pokretanje videa...

01:19

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla je tijekom Drugog svjetskog rata (1939.-1945.) bio zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Dakle, kao dijete preživio je strahote koncentracijskog logora Auschwitz. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući i njegovu baku, koja je ubijena u plinskoj komori i oca, koji je ubijen u Čakovcu.

Nekako je uspio preživjeti sve strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Sve to iskustvo koje je Lustig imao o logorima 'ugrađeno' je u 'Schindlerovu listu' - tako je pomogao uvjerljivo prikazati scene iz koncentracijskih logora.

Logor je preživio zbog puke slučajnosti. SS-ovi čuvari logora čudesno su povjerovali tvrdnji njegove majke da on ima 16 godina, a imao je samo 10. To je bio minimum ispod kojega nacisti djecu nisu slali direktno u plinske komore kako bi ih pobili skupa s nemoćnim odraslima, nego su ih tjerali na ropski rad. Zbog toga je Branko preživio i završio u rudniku.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1955. godine. Iste godine je započeo karijeru u Jadran filmu. Angažirao se na gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Bio je upravitelj lokacije, asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Preselio se u SAD 1988., gdje je nastavio graditi filmsku karijeru, većinom kao producent. Osim dva Oscara, dobio je i Emmyja za mini-seriju 'Drug Wars: The Camarena Story'.

Urna na čuvanju: 'Moj Branko još čeka da ga pokopamo...'
Urna na čuvanju: 'Moj Branko još čeka da ga pokopamo...'

Dugo godina bio je aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Prije sedam godina vratio se u Zagreb, a sedam mjeseci prije smrti proglašen je počasnim građaninom Zagreba. 

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja. Predsjednik Francuske mu je 2014. dodijelio Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...