Show

Komentari 13

Britanci presudili: David Bowie je najveći zabavljač 20. stoljeća

Britanci presudili: David Bowie je najveći zabavljač 20. stoljeća

Bowie je tijekom pola stoljeća karijere, eksperimentirajući sa soulom, diskom, jazzom i ambijentalnom glazbom, stekao ugled jednog od najinovativnijih glasova u rocku

David Bowie proglašen je najvećim imenom svjetske scene po glasovima publike u BBC-ijevom showu “Icons”. Po broju glasova je pobijedio Charlieja Chaplina, Billie Holiday i Marilyn Monroe.

Bowie je bio četvrti istaknuti pojedinac kojeg su gledatelji odabrali u seriji u kojoj su do sada pobijedili Nelson Mandela, Ernest Shackleton i Alan Turing u ostale tri kategorije: najveći vođa, istraživač i znanstvenik.

Krajnji cilj emisije je bio da građani glasanjem izaberu "najveću" osobu 20. stoljeća. Osim zabavljača, emisija je također birala i ličnost prošlog stoljeća među društvenim aktivistima, sportskim zvijezdama, umjetnicima, političarima i naučnicima.

Među ostalim pobjednicima do sada su se našli matematičar i kompjuterski stručnjak Alan Turing, istraživač Ernest Shackleton i borac protiv rasizma Nelson Mandela, prenosi The Independent.

Konačno proglašenje najutjecajnije osobe 20. stoljeća po izboru publike bit će objavljeno 5. veljače na kanalu BBC 2.

U rujnu prošle godine prodana je prva poznata snimka Davida Bowieja, dok je bio šesnaestogodišnji pjevač u bendu zvanom The Konrads, za 333 tisuće kuna. Engleske aukcijska kuća Omega, specijalizirana za glazbu, rekli su kako je pomama za Bowiejevom snimkom rezultirala time da joj je cijena narasla četiri puta više u odnosu na očekivanih 10.000 funti. Snimka je otkrivena u potkrovlju, otkrila je prethodno Omega.

Pjesma 'I Never Dreamed' snimljena je u studiju 1963. kada su The Konradsi pitali Bowieja, koji je tada još nastupao pod rodnim imenom David Jones, da bude glavni vokal.

Promotivne crteže benda kojima je tada nepoznati Bowie bio autor, zajedno sa fotografijama i dokumentima benda, prodani su za 145 tisuća kuna, dok je poster The Konradsa iz 1963. prodan za 56 tisuća kuna.

Bowie ubrzo nakon toga napustio bend, a slavu je postigao tek šest godina kasnije, kada je kao solo umjetnik objavio singl Space Oddity o izmišljenom astronautu majoru Tomu.

Bowie je tijekom pola stoljeća karijere, eksperimentirajući sa soulom, diskom, jazzom i ambijentalnom glazbom, stekao ugled jednog od najinovativnijih glasova u rocku.

Preminuo je 2016. od raka, dva dana nakon što je objavio posljednji album na svoj 69. rođendan.

Najčitaniji članci