Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Budite heroj: Poznata imena pozivaju na darivanje krvi

U ponedjeljak je obilježen Dan darivatelja krvi, a rad Udruge došla je podržati ekipa iz serije 'Horvatovi', kao i Rene Bitorajac, Duško Ćurlić i Mario Petreković

PR fotografija
Foto: PR fotografija
11 komentara

Svaki darivatelj krvi čini ovaj grad, ovu državu, na kraju i ovaj svijet boljim. Spasite li jedan život, spasili ste cijeli svijet, uvodne su riječi Tomislava Glušića, predsjednika Udruge darivatelja krvi.

Sandra Perković, Rafael Dropulić, Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Milan Bandić, Mario Petreković, ekipa iz Horvatovih, Robert Knjaz i brojni sportaši. Svi oni došli su podržati akciju, zasukati rukave i darivati krv. Bilo je onih sa niskim tlakom, kojima se malo "zamantalo", no najvažnije je da su, umjesto ispijanja kave, vrijeme odlučili posvetiti onima kojima najviše treba.

- Uzima se četiri i pol decilitra, odnosno 450 ml krvi. Samo darivanje traje desetak minuta, s prethodnim kratkim liječničkim pregledom i razgovorom ukupno pola sata. Pola sata svatko može izdvojiti kako bi pomogao nekome spasiti život - kaže Glušić, koji je darivao krv nevjerojatnih 90 puta, što je 40, 5 litara krvi. 

U Hrvatskoj oko 100.000 darivatelja na godinu daruje 180.000 doza krvi. Muškarci smiju darivati krv svaka tri, dok žene svaka četiri mjeseca. Darivatelj može biti svaka osoba od 18 do 65 godina života, s minimalno 55 kilograma.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je darivatelje krvi ‘herojima’ jer oni to uistinu i jesu, spašavaju tisuće života, nesebično darujući dio sebe.

Udruga darivatelja krvi u ponedjeljak je obilježila Dan darivatelja krvi, u prostorijama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu koju su posjetila domaće poznate face' poput Maria Petrekovića, Aleksandra Stankovića i Duška Ćurlića te ekipe iz serije 'Horvatovi'. 

Glavni cilj Udruge darivatelja krvi je dovesti grad Zagreb i RH na europski statistički vrh po postotku darivatelja krvi. U Hrvatskoj 3,8 posto stanovištva daje krvi, dok je u Zapadnoj Europi prosjek oko 5 posto

Prije točno 62 godine u Sisačkoj željezari je održana prva organizirana akcija darivanja krvi i zbog toga se 25.listopad slavi kao Dan darivatelja krvi RH u čast stotine tisuća anonimnih, plemenitih ljudi i heroja koji su darivali krv.

- Mnogo stvari nam ne ide u korist. Stanovništo RH je sve starije, pa je mogućih darivatelja sve manje, sve se više mladih iseljava, turisti su brojniji. Zbog svega toga su potrebe za darivateljima sve veće, pa zbog toga puno radimo na edukaciji  - rekao je Glušić.

Naši partneri pišu
Message