Obavijesti

Show

Komentari 11

Budite heroj: Poznata imena pozivaju na darivanje krvi

Budite heroj: Poznata imena pozivaju na darivanje krvi
11

U ponedjeljak je obilježen Dan darivatelja krvi, a rad Udruge došla je podržati ekipa iz serije 'Horvatovi', kao i Rene Bitorajac, Duško Ćurlić i Mario Petreković

VIDEO

Svaki darivatelj krvi čini ovaj grad, ovu državu, na kraju i ovaj svijet boljim. Spasite li jedan život, spasili ste cijeli svijet, uvodne su riječi Tomislava Glušića, predsjednika Udruge darivatelja krvi.

Sandra Perković, Rafael Dropulić, Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Milan Bandić, Mario Petreković, ekipa iz Horvatovih, Robert Knjaz i brojni sportaši. Svi oni došli su podržati akciju, zasukati rukave i darivati krv. Bilo je onih sa niskim tlakom, kojima se malo "zamantalo", no najvažnije je da su, umjesto ispijanja kave, vrijeme odlučili posvetiti onima kojima najviše treba.

- Uzima se četiri i pol decilitra, odnosno 450 ml krvi. Samo darivanje traje desetak minuta, s prethodnim kratkim liječničkim pregledom i razgovorom ukupno pola sata. Pola sata svatko može izdvojiti kako bi pomogao nekome spasiti život - kaže Glušić, koji je darivao krv nevjerojatnih 90 puta, što je 40, 5 litara krvi. 

U Hrvatskoj oko 100.000 darivatelja na godinu daruje 180.000 doza krvi. Muškarci smiju darivati krv svaka tri, dok žene svaka četiri mjeseca. Darivatelj može biti svaka osoba od 18 do 65 godina života, s minimalno 55 kilograma.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je darivatelje krvi ‘herojima’ jer oni to uistinu i jesu, spašavaju tisuće života, nesebično darujući dio sebe.

Udruga darivatelja krvi u ponedjeljak je obilježila Dan darivatelja krvi, u prostorijama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu koju su posjetila domaće poznate face' poput Maria Petrekovića, Aleksandra Stankovića i Duška Ćurlića te ekipe iz serije 'Horvatovi'. 

Glavni cilj Udruge darivatelja krvi je dovesti grad Zagreb i RH na europski statistički vrh po postotku darivatelja krvi. U Hrvatskoj 3,8 posto stanovištva daje krvi, dok je u Zapadnoj Europi prosjek oko 5 posto

Prije točno 62 godine u Sisačkoj željezari je održana prva organizirana akcija darivanja krvi i zbog toga se 25.listopad slavi kao Dan darivatelja krvi RH u čast stotine tisuća anonimnih, plemenitih ljudi i heroja koji su darivali krv.

- Mnogo stvari nam ne ide u korist. Stanovništo RH je sve starije, pa je mogućih darivatelja sve manje, sve se više mladih iseljava, turisti su brojniji. Zbog svega toga su potrebe za darivateljima sve veće, pa zbog toga puno radimo na edukaciji  - rekao je Glušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama