Obavijesti

Show

Komentari 25

Bulajić se vraća: Ovim filmom se želim ispričati Nijemcima

Veljko je poletan, entuzijastičan i veseli se radu na novom filmu. Ponekad mi se čini da je mlađi nego ikad prije, kaže Tomislav Žaja, producent novog filma Veljka Bulajića 'Bijeg do mora'

VIDEO

Svoj zadnji film 'Libertas' Veljko Bulajić (88) snimio je prije deset godina. Nedavnom odlukom Dalibora Matanića i Deana Šoše, koji su u komisiji za 'poticanje proizvodnje audiovizualnih djela', Bulajić je za svoj novi projekt dobio 4,2 milijuna kuna.

- Film 'Bijeg do mora’ priča je o jednom od onih bezimenih njemačkih vojnika koji su protiv svoje volje mobilizirani i bačeni na neko ratište, u ovom slučaju tadašnju Jugoslaviju. Glavni lik u filmu preko cijele Istre bježi od partizana koji ga žele ubiti. Uz to se i zaljubi u Hrvaticu koja je u ratu ostala bez muža - kaže Žaja o radnji filma.

Novi film bit će posve drugačiji od ratnih spektakla, poput 'Bitke na Neretvi' i 'Kozare', po kojima ga mnogi pamte. Tamo je samo Bata Živojinović (82) 'poubijao' na stotine Nijemaca. Upravo je 'Bijeg do mora' svojevrsna isprika Nijemcima.

- To je komorni, niskobudžetni, intimistički film. Žanrovski je vrlo izazovan. To je ljubavna drama smještena u današnje vrijeme i u vrijeme Drugog svjetskog rata - rekao je Bulajić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još traži fatalnog Nijemca

Redatelj je već dobio 200 tisuća eura od Ministarstva kulture Crne Gore, a film će se zbivati u Istri ako mu Istarska županija uplati obećani novac. Scenarij je navodno napisao tako da se lokacija može lako promijeniti.

- Istra je za sada sigurna. Što se glumaca tiče, još ništa nije potvrđeno ali ideja je da glavnu lika ulogu igra stranac koji govori njemački. Ženu u koju se vojnik zaljubi igrat će hrvatska glumica. Devedeset posto filma snimat će se u Hrvatskoj, a nekoliko scena u Crnoj Gori. Sve bi trebalo krenuti početkom 2017. godine - kažu producenti.

Bulajić je poznat po tome da je u svoje projekte znao dovesti velike zvijezde, pa su tako 1969. u 'Bitki na Neretvi' glumili Yul Brynner i Orson Welles. Za scenarij za 'Bijeg od mora' angažirao je tim dramaturga, čak i danas pokojnog književnika Mirka Kovača, i nekoliko su ga puta prepravljali. U kunu isti iznos, 4,2 milijuna kuna, za svoj film o Anti Gotovini dobio je i Bulajićev rival Antun Vrdoljak (85). Generala bi trebao glumiti Vrdoljakov zet Goran Višnjić.

Yul Brynner je glumio partizanskog inženjera Vladu

Vrdoljak mu ukrao snimke

Između redatelja Antuna Vrdoljaka i Veljka Bulajića već desetljećima vlada netrpeljivost. Sve je kulminiralo 2010., kad je Vrdoljak u svoj TV serijal o Titu ubacio kadrove iz Bulajićevih memoara bez da ga je išta pitao. Spor je završio i na Trgovačkom sudu, koji još nije donio presudu o odšteti, ali je zabranio daljnje prikazivanje serije. Oni koji dobro poznaju obojicu redateljskih velikana u šali kažu da umjesto da se raduju zbog dodijeljenog novca, i Vrdoljak i Bulajić su očajni jer je onaj drugi dobio isti iznos za svoj novi film.

World premiere of the film >The Battle of Neretva.< From left to right. Orson Welles - Yul Brynner - President Josip Broz Tito - Director Veljko Bulajic and Mrs. Tito. Sarajevo. 1968 Photograph.

‘Bitka na Neretvi’ spojila je Yula Brynnera, Orsona Wellesa, Veljka Bulajića i Josipa Broza Tita

Titov miljenik koji to nije htio biti

Bulajić je učio od De Sice i Fellinija, radio s Orsonom Wellesom i Yulom Brynnerom, a njegove je filmove obožavao Ivo Andrić.

- Titovi savjetnici rekli su mi da je propust što Broza nema u scenariju ‘Bitke na Neretvi’. Otišao sam u njegov ured i objasnio mu da griješe. Tito me saslušao i rekao da radim po svom - prisjeća se Bulajić.

Njegovi 'Kozara', 'Vlak bez voznog reda', 'Atentat u Sarajevu' i 'Bitka na Neretvi' na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji. Iako se najčešće bavio ratom i partizanima, ni danas ne misli da je bio redatelj Partije. Dok je studirao u Rimu, klupu je dijelio s piscem Gabrielom Garciom Marquezom, s kojim se svađao oko politike.

U 'Bitki na Neretvi' Orson Welles glumi četničkog ideologa koji pogiba. Scenu svoje smrti je, unatoč težini od 140 kila, ponavljao 11 puta. Milena Dravić ošišala je kosu kako bi bila uvjerljiva kao tifusarka.

Marquez ga je optužio da je izdajnik socijalizma. Jedan od prvih angažmana u životu imao je na setu filma 'Krov' Vittorija De Sice, a radio je i na setu Federica Fellinija. U Sovjetskom Savezu je bio nezapamćen interes za film 'Kozara'. Kad je u Staljingradu (današnjem Volgogradu) bila premijera, Bulajić je na poklon dobio grumen zemlje sa zadnje linije obrane grada koju Nijemci nikad nisu uspjeli prijeći.

Odbio je snimiti 'Sutjesku', koju je na kraju režirao Stipe Delić. Nije htio da mu se politika gura u film, a Partija je inzistirala da poraz prikaže kao pobjedu. Time se, prvi put, zamjerio političarima. Omiljeni glumci bili su mu Boris Dvornik i Bata Živojinović, kojega je smatrao bratom. Zajedno su snimali, između ostalog, na padinama Velebita.

- Smrzavali smo se. Veljko je uveo teror i vojnu disciplinu.Za jesti smo dobivali samo juhu i goveđe kosti - govorio je Bata koji je, unatoč tome, uvijek volio raditi s Bulajićem.

I u zadnjem filmu ‘Libertas’ angažirao je Talijanku Sandru Ceccarelli, koja je glumila sa Svenom Medvešekom

Sa zvijezdama Francom Nerom, Yulom Brynnerom, Hardyjem Krugerom i Orsonom Wellesom voljeli su popiti nakon odrađenog posla. Priče kažu da su svi jako voljeli domaću rakiju.

'Bitka na Neretvi' 1969. godine bio je nominiran za Oskara za najbolji strani film, no nagradu nije dobio. Plakat za film radio je slikar Pablo Picasso. Politika je na kraju razdvojila Batu i Bulajića. Prestali su razgovarati devedesetih kad se Bata priklonio politici radikala Slobodana Miloševića. Iako je Bulajić mislio da raspad Jugoslavije neće biti krvav, u Veneciji je odmah organizirao potpisivanje peticije protiv rata u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje