Obavijesti

Show

Komentari 6

Charlie Watts, najmirniji član kojeg se čak i Mick Jagger boji

Charlie Watts, najmirniji član kojeg se čak i Mick Jagger boji
13

Da ti nikad više nije palo na pamet da me zoveš SVOJIM bubnjarem. Ti si MOJ jebeni pjevač, rekao je Charlie Micku koji je pijančevao po hotelu i udario ga šakom

VIDEO

Prvi bubnjar Stonesa bio je Tony Chapman. Svirao je s njima od travnja do prosinca 1962. U siječnji 1963. njegovo je mjesto zauzeo Charlie Watts (72) koji i danas svira sa Stonesima. Charles Robert Watts rođen je 2. Lipnja 1941. u Kingsburyju. Najbolji prijatelj i dan danas mu je basist Dave Green s kojim dijeli ljubav prema jazzu od malih nogu. Kad je navršio 13 godina, Charlie se počeo interesirati za bubnjeve.

- Kupuio sam bendžo, no nisu mi se svidjele točke na vratu instrumenta pa sam ga skinuo. Istovremeno sam bio oduševljen bubnjanjem Chica Hamiltona. Htio sam naučiti bubnjati jednako dobro kao i on pa je bendžo pao u drugi plan - rekao je Charlie koji je uz Ringa Starra, Keitha Moona, Stevea Gadda i Buddyja Richa jedan od najboljih bubnjara svih vremena. 

Kad sam prvi put svirao R&B nisam imao pojma što je to. Mislio sam da mora zvučati kao usporena verzija Charlieja Parkera, Watts

Prvi bend u kojem su Watts i Green zajedno svirali bio je The Jo Jones All Stars. Svirali su jazz. Kad je prvi put svirao R&B Watts je bio zbunjen, nije ni znao što je to. Mislio je da mora svirati tako da zvuči kao usporena verzija Charlieja Parkera. Uz ljubav prema glazbi bio je i odličan učenik. Upisao je Harrow Art School i kad je stekao diplomu zaposlio se kao grafički dizajner. Svirao je u lokalnim klubovima, ali nije bio član ni jednog benda. Alexis Korner 1961. pozvao ga je da postane član njegova benda Blues Incorporated i Watts je u veljači 1962. prihvatio njegovu ponudu. Sredinom 1962. upoznao je Biana Jonesa, Micka Jaggera, Keitha Richardsa i Iana Stewarta. U siječnju 1963. počeo je svirati s njima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kreativan i izvan glazbe

Osim što je bubnjao, Watts je kreirao i omot za album 'Between the Buttons' i Stonesima osigurao dotad najoriginalniji dolazak na konferenciju za medije. Pojavili su se svirajući 'Brown Sugar' na kamionu koji ih je vozio kroz zakrčene ulice Manhattana i time su najavili turneju. Charlieju se takav dolazak činio zanimljivim jer su isti princip imali i razni jazz glazbenici. Wattsovu ideju iste je godine kopirao AC/DC, Status Quo iskoristio ju je 1984. u spotu 'The Wanderer', a U2 2004. u spotu za pjesmu 'All Because of You'. Charlie je imao važnu ulogu i u osmišljavanju scenografije, jednom od najprepoznatljivijih sastavnica svakog koncerta Stonesa. Richards i Jagger mnogo su puta naglašavali kako je Watts ključni čovjek Stonesa i da bend ne bi funkcionirao bez njega. Imao je ključnu ulogu i pri odabiru basista kad je Bill Wyman 1993. odlučio da više neće svirati sa Stonesima. Između brojnih glazbenika koji su došli na audiciju, Watts je svoj glas dao Darrylu Jonesu koji je prije Stonesa svirao s Milesom Davisom i Stingom.

Najmirniji od Stonesa

Za razliku od ostalih članova benda, Watts nije pokazivao pretjeranu sklonost ni prema drogama ni prema ženama koje su jedva čekale da ih pogleda. Sa Shirley Ann Shepherd oženio se 14. listopada 1964. i danas su još u braku. Par je 18. ožujka 1968. dobio kćer Seraphinu. Turneje nije pretjerano volio, no shvaćao je da su jako važne za bend. Nakon jednog koncerta Hugh Hefner pozvao ih je u svoju vilu. Dok su se ostali članovi benda zabavljali s Playboyevim zečicama, Charlie je uživao u igraonici.

Ipak, ni Watts nije 'čist ko suza'. Sredinom 80-ih imao je problema s drogama i alkoholom koje je dotad umjereno uzimao, no zbog obiteljskih problema utonuo je u ovisnost.

 Uz drogu i alkohol lakše sam se nosio s obiteljskim problemima. Mislim da sam prolazio kroz neku vrst krize srednjih godina, Watts

- Uz drogu i alkohol lakše sam se nosio s obiteljskim problemima. Mislim da sam prolazio kroz neku vrst krize srednjih godina. Bio sam potpuno druga osoba od 1983. do 1986. i zbog svog sam ponašanja zamalo ostao bez supruge i svega što mi je u životu važno - rekao je Watts.

'Ti si MOJ jeb... pjevač'

Jedna od zanimljivih anegdota iz razdoblja kad je Charlie imao problema s ovisnostima govori o svađi između njega i Jaggera. 'Mrtav' pijan, Mick je usred noći iz predvorja hotela nazvao Charliejevu sobu i pitao 'Dobro, gdje je moj bubnjar?'. Watts, koji je u to vrijeme spavao, ustao je, obrijao se, obukao odijelo i stavio kravatu, ulaštio cipele i tako sav 'skockan' spustio se stepenicama do predvorja hotela gdje je Mick tulumario s ostalima.

- Da ti nikad više nije palo na pamet da me zoveš SVOJIM bubnjarem. Ti si MOJ jeb... pjevač - rekao je Jaggeru, opalio ga šakom po licu i vratio se natrag u sobu spavati.

- Da ti nikad više nije palo na pamet da me zoveš SVOJIM bubnjarem. Ti si MOJ jebeni pjevač, Watts Jaggeru

U lipnju 2004. Wattsu su dijagnosticirali rak grla. Nakon zračenja rak se povukao. Charlie trenutačno živi u selu Dalton. On i supruga imaju farmu konja. Vanity Fair 2006. ga je proglasio jednim od muškaraca s najviše stila i stavio ga u rang s otmjenim Fredom Astaireom.

Osim sa Stonesima, svirao je i s raznim drugim glazbenicima i to uglavnom jazz. Organizirao je nekoliko koncerata u čast Charlieju Parkeru kojem se divi. Osim bubnjeva, Watts svira i razne udaraljke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka
NISU KRILI SREĆU

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka

Aleksandra Prijović sinoć je uživala s nekoliko tisuća fanova u Rijeci, a tik do bine bili su njezini baka i djed te mama Borka koja je došla s dečkom
Filip iz 'Braka na prvu': 'Alan ima razloga biti ljubomoran na mene. On je mali lažljivi miš'
NIJE GA ŠTEDIO

Filip iz 'Braka na prvu': 'Alan ima razloga biti ljubomoran na mene. On je mali lažljivi miš'

Danijela je Filipa stavila na prvo mjesto u zadatku, a on je komentirao što misli o situaciji između nje i Alana