Obavijesti

Show

Komentari 0

Claudel: 'Roman u 2017. ne možemo pisati kao Balzac'

Claudel: 'Roman u 2017. ne možemo pisati kao Balzac'
11

Napravio sam kameru od papira i glumio da snimam, prepričava Claudel kako se u djetinjstvu spremao za današnji posao. Na film gleda kao na kirurški pregled

VIDEO

Da sam se zadovoljio samo jednim umjetničkim izričajem, ne bih ni bio umjetnik, poručio je u četvrtak Philippe Claudel. Francuski pisac, redatelj i scenarist gostovao je na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

- Umjetničke prakse se međusobno uspoređuju. Bavio sam se fotografijom, svirao gitaru i pisao. Uvijek su me čudili umjetnici koji nisu zavirivali u druge umjetničke oblike - ispričao je Claudel.

 - Nikada ne znam hoću li napisati knjigu ili film. Pisanje se odvija kao klupko vune i ne znam gdje će me dovesti - kazao je svestrani umjetnik. Prije nego što je postao pisac, kaže, bio je čitatelj.

-  I sada sam više čitatelj nego pisac. Puno se posvećujem čitatelju i zanima me što on misli - kazao je Claudel. Želja mu je stvarati djela koja će u čitatelju probuditi određena pitanja.

- Kad pogledate neki hollywoodski film, napustite dvoranu bez pitanja. Mene to ne zanima. Ima drugih koji tako pišu, ja to ne mogu jer to nisam ja - ispričao je pisac. Film promatra kao veliku laž.

- Gledatelj prihvaća da više nije racionalno biće. U sat i pol filma dogodi se više nego u par mjeseci života. Kada gledate film, prihvaćate tu laž, taj konstrukt - objasnio je redatelj svoje viđenje. Smatra kako bi pisci trebali naći novi način pisanja romana. 

- U 2017. godini ne možemo pisati kao Balzac. Svijet se značajno promijenio i žao mi je što još nismo pronašli oblik romana koji bi odgovarao svijetu u kojem živimo - rekao je Claudel te dodao kako je veliki dio današnjih romana napisan balzakovski, s dugim opisima.

Pisac je postao, objašnjava, jer mu je kao djetetu bilo najlakše uzeti papir i olovku.

- Napravio sam kameru od papira i glumio da snimam - prepričava Claudel kako se u djetinjstvu spremao za današnji posao. Na film gleda kao na kirurški pregled: secirajući živote, pokazuje nam kako živimo.

- Kamera je kao skalpel: jednostavno skida kožu, osjećaje i sve ostalo - opisao je Claudel svoje viđenje snimanja filma. O kvaliteti glumaca, objašnjava, ovisi i uspjeh filma.

- Ako glumac ne zna nešto odglumiti, možete scenu snimati 15 puta i nećete dobiti ništa. Ako uspije casting, uspio je i film - zaključio je redatelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao