Show

Komentari 15

Dalibor je uspio u nemogućoj misiji, nadmašio je Enisovih maksimalnih 40 i ipak pobijedio

Dalibor je uspio u nemogućoj misiji, nadmašio je Enisovih maksimalnih 40 i ipak pobijedio

U završnici riječkog tjedna u 'Večeri za 5 na selu' kuhao je soboslikar Dalibor, a osim što su kandidati jedva čekali da vide što im je pripremio, veselili su se što će večerati u njegovoj konobi iz davne 1897. godine

Daliborov jelovnik sastojao se od predjela naziva Šumska vila, glavnog jela Mekani obraščići i deserta Nonina slatka tajna, a kandidati su se šalili kako mu je imena za jela sigurno smislila žena. Gozba u Viškovu počela je rižotom od vrganja, potom su gosti uživali u telećim obrazima, a za desert su se zasladili orahnjačom - svi osim Nikite koja je alergična na orahe pa joj je Dalibor napravio kremšnitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zadovoljni gosti domaćinu su dali zasluženih 40 bodova, a kako je toliko imao i Enis - Erika, Nikita i Leo odlučili su da je službeni pobjednik Dalibor.

- Erika je dobro odlučila, a to što smo imali isti broj bodova, znači da je ovaj tjedan uspio; rasturili smo i baš mi je drago -  rekao je Enis.

Čim su došli pred Daliborovu kuću, gosti su ga iznenadili pjesmom, i to o kruhu, zato što su se cijeli tjedan zafrkavali na temu 'dizanja tijesta'.

- Bilo mu je fora i drago jer smo odmah počeli plesati oko njega i skakati - rekao je Leo.

Domaćin im je ponudio prosecco, a Erika je komentirala kako je Dalibor bio opušten i prva liga. Poslije prosecca popili su i po jednu Daliborovu nagrađivanu travaricu. Prije nego što su počeli s predjelom kandidati su se divili Daliborovoj konobi.

- Nema mi draže od toga kad vidim nešto starinsko, tako očuvano i s ljubavlju namješteno - rekla je Erika.

Ubrzo im je Dalibor poslužio rižoto od vrganja i domaću pogaču, a već nakon nekoliko zalogaja gosti nisu mogli prestati sa smijehom pa su zafrkavali domaćina da im je poslužio lude gljive.

- Po našem ponašanju, tko zna što je on strpao unutra -rekla je Erika i dodala: 'Pravi domaći rižot, san svih snova.' Za glavno jelo Dalibor je poslužio teleće obraze u umaku s povrćem s palentom kompiricom.

- Najmekše meso koje sam ikad probala - rekla je Nikita, a Erika dodala: 'Tako sočno i super je u kombinaciji s palentom kompiricom.'

Enisu se također jako svidjelo pa je rekao: 'Top! Odlično! Fenomenalno!' a i Leo je davao samo komplimente: 'To je bila rapsodija. Lijepo, mekano, topi se u ustima, a i palenta kompirica bila je odlična.'

Večera se nastavila u veselom tonu, a Dalibor je iznio desert - orahnjaču i kremšnitu za Nikitu. To je oduševilo Eriku, no ne i Enisa koji je u šali komentirao: 'Ja dobivam suhu orahnjaču, a Nikita kremšnitu… Gledam onu kremu i suhu orahnjaču...'. Naposljetku je Enisu i orahnjača bila fina, a Erika je rekla:

- Po izgledu, po okusu i svemu to je naša tradicija. Nije ništa fulao, ništa nije dodavao, ni oduzimao - tako mora biti.

Stigao je i harmonikaš i svi su zapjevali i zaplesali, a Dalibor je stavio i masku zvončara te im potom darovao monografiju o Halubajskim zvončarima. Uslijedilo je proglašenje pobjednika i Daliboru je pripala čast da pročita poredak. Na petome mjestu završio je Leo, na četvrtome mjestu su Erika i Nikita, a pobjednici tjedna su Enis i Dalibor.

Erika, Leo i Nikita odlučili su se za Dalibora koji je svima zahvalio i rekao: 'Enis je vrhunski kuhao i bio vrhunski domaćin i stvarno smo obojica pobjednici.' Enis je Daliboru dao desetku jer smatra da je Dalibor rasturio, Leo zato što mu je sve bilo top, Nikiti je sve bilo savršeno, a Erika je zaključila: 'Ovo je bila prava 'Večera za 5 na selu' - seoski štih i konoba.' 

Dalibor je bio presretan i za kraj je rekao: 'Htio sam da sve bude tradicijski, da bude domaća hrana, da se ljudi osjećaju kao doma i jako mi je drago što sam uspio u tome jer je cilj bio da gosti budu zadovoljni.'

Najčitaniji članci