Obavijesti

Show

Komentari 1

Danijela je zamalo ostala bez velikog hita zbog Jasne Zlokić

Danijela je zamalo ostala bez velikog hita zbog Jasne Zlokić
10

'Nemam s kime dočekati zime' zapravo je bila namijenjena Jasni Zlokić. Ona na nju nije reagirala ili ju je možda mislila ostaviti za kasnije. Kako god, na Melodijama hrvatskog Jadrana 1996. otpjevala ju je Danijela

VIDEO

Da je bilo kako je pokojni Đorđe Novković zamislio, tko zna kako bi bila primljena pjesma “Grube riječi”. No mudri skladatelj volio se savjetovati pa je 2001. pitao Danijelu Martinović (48) koja joj se verzija pjesme više sviđa.

dora

- Dvojio je između ‘da je pjesma haljina, lako bih je skinula’ ili ‘tvoje grube riječi te dušu mi opekle’. ‘Ova druga’, ispalila sam. Pokazalo se da je to bila odlična odluka i shvatila sam koliko je presudno slušati intuiciju. Tko zna što bi bilo kad bi bilo, ali i Đorđe i ja shvatili smo da je ta verzija snažnija - kaže Danijela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Grube riječi” samo je jedan od njezinih vječnih hitova, pjesma koja ima priču. Ima je i “Nemam s kime dočekati zime”. Prva je to njezina pjesma u samostalnoj karijeri. Prvo pa muško, reklo bi se jer pjesma je danas među deset najboljih pjesama njezine karijere. Kad je 1996. izašla iz Magazina, govorila je da više nikad neće pjevati. Emotivno se potrošila.

- Mislila sam da ne mogu dalje, no kad danas pogledam unatrag, za moj život stoji ona: ‘Ide mi, u životu ide mi’ - priča Danijela.

Nekoliko mjeseci punila je baterije, a onda joj je došao Tonči Huljić (58) i rekao da ima pjesmu za nju.

Magazin odbio nagradu 1985: Bili smo neželjeno dijete Splita
Magazin odbio nagradu 1985: Bili smo neželjeno dijete Splita

- Uvjeravao me da se moram vratiti na pozornicu, da sam rođena za pjevanje. Već sam se dobro odmorila i prihvatila sam - rekla je Danijela.

“Nemam s kime dočekati zime” zapravo je bila namijenjena Jasni Zlokić (65). Ona na nju nije reagirala ili ju je možda mislila ostaviti za kasnije. Kako god, na Melodijama hrvatskog Jadrana 1996. otpjevala ju je Danijela. Pjesma tad nije prošla posebno zapaženo, iako su je kasnije vrtjeli na radijskim postajama. Nije dobila nijednu nagradu. I “Da je slađe zaspati” je, priča Danijela, bila te godine kad je izvedena na sedmome mjestu. Tek sljedeće godine je dobila nagradu za najizvođeniju pjesmu godine.

- Kad je suđeno, neizbježno je i mora se dogoditi. Nerijetko se poklope stvari pa najbolja pjesma dobije nagradu, no ima i ovih drugih situacija kad pjesma koja je gotovo bila nezamijećena postane jedna od ključnih pjesama u karijeri. Da moram birati između nagrada i dugovječnosti pjesme, uvijek biram ovo drugo - kaže.

Album “To malo ljubavi” donio joj je status najtiražnije pjevačice u povijesti hrvatske glazbe, od 1991. do danas.

- Tko bi se usudio tad pomisliti da ću nakon izlaska iz Magazina imati album tiraže veće od 120.000? Ni u najluđem snu - rekla je Danijela.

Ivčićeva himna za veselja nije bila dobra za Splitski festival
Ivčićeva himna za veselja nije bila dobra za Splitski festival

U tom periodu života zvijezde su joj se posložile tako da je morala biti na tome mjestu.

- Ne samo biti, nego i ostati. I u tom pogledu ne trebam se više nikome dokazivati, čak ni sebi – kaže Danijela.

“Nemam s kime dočekati zime”, 24 godine kasnije, pjeva na svakom nastupu.

- Ne znam kad i kako se to dogodilo. Bila je moja prva pjesma u samostalnoj karijeri pa je logično da sam je pjevala na svim koncertima, no publika ju je uvijek tražila. Hvala Bogu pa imam slatkih briga oko slaganja repertoara, birati koje pjesme ne pjevati. O ovoj ne trebam ni razmišljati, uvijek je izvodim - priča Danijela.

Beskrajno je bila tužna kad je ostala kratkih rukava zbog pjesme Petra Graše (44) “Idi”. Petar ju je napisao za nju. Danijela još pamti onaj ženski dio teksta “luda sam, ali samo jedno znam, zato molim te, pusti me” koji je Petar promijenio u “znam bio sam lud, al više nemam kud, zato, molim te, pusti me”. Jedini krivac za to je Tonči Huljić. Kad je skladatelj poslušao pjesmu, rekao je Petru: “To je jako dobra pjesma, kantautorska, osjeti se da si to ti. Mislim da je bolje da je ti otpjevaš”.

Danijela je danima plakala, a nakon mora suza shvatila da je Huljić bio u pravu. Silom prilika, kaže, ali i dodaje da Huljićevo šesto čulo za glazbu oduvijek funkcionira besprijekorno. Tuga za pjesmom “Idi” bila je golema pa joj je Petar rekao: “Napisat ću ti drugu pjesmu”. I napisao je “Neka mi ne svane”. Njome je Danijela 1998. otvorila Eurosong i zauzela visoko peto mjesto. Udruge obožavatelja eurovizijskog festivala Hrvatske – Eurofest Hrvatska proglasili su je najboljom hrvatskom pjesmom na Eurosongu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje