Obavijesti

Show

Komentari 19

Despota prisilili na mirovinu: 'Razgovor s ministricom je bio arogantan i toksičan. Sukob!'

Despota prisilili na mirovinu: 'Razgovor s ministricom je bio arogantan i toksičan. Sukob!'
3

Glumac je razgovarao s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, dok je na plakatima za predstave pisalo da su predstave otkazane zbog bolesti glumca. Želio je nastaviti raditi, ali, kako tvrdi, nisu mu dopustili

Višestruko nagrađivani hrvatski glumac Dragan Despot (65) gostovao je u RTL Direktu kod Mojmire Pastorčić kako bi ispričao svoj 'sukob s nekim dehumaniziranim birokratizmom na koji nije imao odgovor'. S navršenih 65 godina prisiljen je umiroviti se, iako to ne želi i igra glavne uloge u tri predstave u matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Računao sam navršavajući 65. godina da trebam u penziju. Stariji kolege su automatizmom produljivali staž i to je trajalo po tri godine za vrijeme pandemije, po toj logici javio sam se HNK, matičnoj kući, koja je proslijedila zamolbu Ministarstvu kulture. Kako su odnosi između ministarstva moje uprave bili takvi da nisu komunicirali, bio sam prisiljen i nagovoren od uprave da sam komuniciram s ministricom na što sam komunicirao - započeo je Despot objašnjenje.

Zagreb: Glumac Dragan Despot

Glumac je razgovarao s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek (51), dok je na plakatima za predstave pisalo da su predstave otkazane zbog bolesti glumca.

Andrej Plenković sudjelovao u Zaprešiću na predstavljanju kandidata s liste HDZ-a

- Razgovor je bio arogantan, po meni toksičan, takav da sam jednostavno šutio i slušao, nisam razumio taj jezik. osjetio sam taj sukob mene s nekim dehumaniziranim birokratizmom na koji nisam imao dogovor. Nakon trećeg zvanja javila mi se i demonstrativno mi rekla da mi produžuje radni staž do Nove godine, tj. do isteka godine u kojoj navršavam 65. godina. 

Obitelj Šovagović-Despot: Još uvijek smo bez doma u Zagrebu
Obitelj Šovagović-Despot: Još uvijek smo bez doma u Zagrebu

Despot se, kako kaže, pomirio s tim da ide u mirovinu početkom 2022.

- Nije mi produljeno 6 mjeseci jer da je išao bih za mjesec dana u mirovinu. Nakon toga je trebala slijediti suradnja s HNK, slijedili su dogovori s ravnateljem gdje mi je napomenuo da razmislim na koji način možemo nastaviti suradnju. U razgovoru s predstavnikom sindikata Rebićem saznao sam da ne postoji zakonska prepreka i da mogu potpisati ugovor na skraćeno radno vrijeme i potpisivanje honorara po predstavi, što mi je rekla i ministrica. Do razgovora s ravnateljem i upravom nije došlo neposredno prije predstave. Imao sam razgovor u petak, predstava je bila u ponedjeljak.

glembajevi

Glumac je istaknuo kako ga ne zanima novac, već želi sačuvati svoj status i dostojanstvo.

- Nadam se da će ministrica reagirati - zaključio je.