Obavijesti

Show

Komentari 6

Diva Ruža Pospiš Baldani: Kad nisam na bini, obična sam žena

Diva Ruža Pospiš Baldani: Kad nisam na bini, obična sam žena
1

Pospiš Baldani najmlađa je sopranistica koja je pjevala u Metropolitanu, s 24 godine- U varaždinskome HNK prošli je tjedan proslavila 75. rođendan i 55 godina umjetničkog rada

VIDEO

Vidim koliko me ljudi vole, vidim kolegice i mogu reći da sam se rasplakala, priznala je nakon slavljeničkoga koncerta Ruža Pospiš Baldani. U varaždinskome Hrvatskom narodnom kazalištu heroina dramskog svijeta i naša nacionalna operna prvakinja prošli je tjedan proslavila 75. rođendan i 55 godina umjetničkog rada. 

Njezina karijera zaista je bila veličanstvena. Pospiš Baldani nastupala je na najznačajnijim svjetskim pozornicama, od njujorškog Metropolitana do milanske Scale. U Münchenu su je više puta proglasili osobom mjeseca, no operna je diva uvijek bila skromna i nikad se nije hvalila svojim uspjesima.

- Ja sam čovjek koji živi za scenu, koji daje sve od sebe za nju. No u privatnom životu obična sam žena - rekla je Pospiš Baldani nakon gala koncerta koji je njoj u čast priredio varaždinski HNK. Osim koncertom, dvije velike obljetnice nacionalne prvakinje obilježili su izložbom njezinih starih fotografija.

Nastupala je na svjetskim pozornicama

- Mezzosopranistica Ruža Pospiš Baldani jedna je od najvažnijih hrvatskih glazbenih umjetnica u povijesti - kaže u svom znanstvenom članku Jagoda Martinčević.

Ruža Pospiš Baldani rodila se 25. srpnja 1942. u Varaždinskim Toplicama, a kako se već s 11 godina s roditeljima preselila u Varaždin, cijeli se život smatrala Varaždinkom.

- Varaždin, Zagreb i Dubrovnik tri su najvažnija grada u mojem životu - rekla je više puta.

Kritičare je odmah osvojila

Školovanje je počela u varaždinskoj glazbenoj školi, gdje je istodobno pjevala i u dječjem zboru. Nakon završene srednje škole upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojoj diplomira 1965. godine u razredu profesorice Marije Borčić. Njezina zavidna karijera počinje još tijekom studija.

Lijepo djetinjstvo: Pospiš Baldani rođena je u Varaždinskim Toplicama, a odrasla u Varaždin

- Neobično lijep glas mlade studentice privukao je dirigenta Milana Horvata i redatelja Kostu Spaića, koji joj 1961. godine povjeravaju prvu opernu ulogu. To je epizoda ađutanta u operi ‘Rat i mir’ S. Prokofjeva - piše Martinčević u biografiji operne dive.

Ubrzo nakon te prve uloge dobiva sve više uloga. Na Dubrovačkim ljetnim igrama Pospiš Baldani počinje suradnju s legendarnim dirigentom Lovrom pl. Matačićem. Pod njegovim vodstvom mlada mezzosopranistica igra Ottaviju u Monteverdijevoj “Krunidbi Popeje”, o čemu su pisali i inozemni kritičari. 

Pospiš Baldani najradije se družila s majkom Ivankom 
Jedna od najmlađih solistica

Ubrzo dobiva inozemne uloge. S 24 godine počinje sedmogodišnju suradnju s njujorškom operom Metropolitan te postaje jedna od najmlađih solistica u povijesti te kuće.

- Pjeva kao anđeo, ali će me do ludila dovesti ta njezina skromnost, nikako da se počne ponašati kao primadona - rekao je jednom o Pospiš Baldani Lovro Matačić.

Svjetsku karijeru nikada nije pretpostavila obiteljskom životu, sa svih putovanja i turneja hrlila je u Zagreb - piše Martinčević o Ruži Pospiš Baldani. Kad je bila u New Yorku, pokazivali su joj zgradu Muzeja umjetnosti Metropolitan i počeli joj pričati o njegovoj povijesti, a Ruža im je odvratila: 'Nije to ništa. Ja sam u svojim Varaždinskim Toplicama išla u školu koja je starija od vaše Amerike'.


Sa suprugom Janom dobila je sinove Marka i Lovru. 

Uz njezinu karijeru veže se još nekoliko anegdota. Profesorica Marija Borčić savjetovala joj je da “pjeva s kamatama” te je Pospiš Baldani, ostajući vjerna tom savjetu, stalno sagledavala svoje najbolje mogućnosti.

U Bavarskoj državnoj operi, Pospiš Baldani nastupala je 22 godine. Publika ju je obožavala ne samo zbog njezinih vokalnih sposobnosti, već i zbog ljepote. Nastupala je i u milanskoj Scali te drugim velikim kućama.

Nezaboravna: Ruži je uručen Porin za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi

Na ratnom frontu samo 300 metara od bojišnice Pospiš Baldini pjevala je ‘Tihu noć’

U svim programskim knjižicama stajalo je da je moja matična kuća Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, kaže Pospiš Baldani, koja nikad nije zaboravila svoje korijene pa je domovinu vrijedno promovirala.

– Nerijetko ponavljam kako je moj najveći uspjeh što sam, uz karijeru, uspjela sačuvati obitelj – kaže operna diva. 

Udana je za Jana Baldanija, umirovljenog profesora Elektrotehničkog fakulteta i počasnog konzula Republike Čile. Godina je obitelj prijateljevala s Tuđmanima. Čuvši za Ružine svjetske uspjehe, prvi hrvatski predsjednik, pokojni Franjo Tuđman, želio je upoznati Ružu, koja se ubrzo sprijateljila s njegovom suprugom Ankicom

Godinama je prijateljevala s Tuđmanima, a Ankica joj je među bliskim prijateljicama 

Druženja s Tuđmanom nisu prekinuli ni kad je Franjo završio u istražnom zatvoru. Ruža i njezin suprug, kažu, nisu bili politični pa nisu imali razloga za strah. Tuđman je jedno vrijeme čak kriomice odlazio u kazalište kako bi uživao u Ružinu pjevanju. Na obiteljskom brodu Lorko, kojim su plovili Ruža i Jan, prvi se put u povijesti zavijorila predsjednička zastava. 

Obitelj joj je uvijek bila na prvome mjestu

Osim umjetnošću, Pospiš Baldani bavila se i humanitarnim radom. Bila je predsjednica Hrvatskog Crvenog križa, a redovito je održavala i humanitarne koncerte. Pamte je i po božićnoj čestitki Euroviziji 1991. godine, koju je snimila 300 metara od prve linije fronta. “Tihu noć” tad je izvela u zgarištu crkve u Pokupskom.

Humanitarka: Operna diva bila je i predsjednica Crvenog križa

- Bilo me je strah. Oko nas su padale granate i pucali su te smo smo doslovno puzali do te crkvice, cijela ekipa, dva snimatelja i ja. Nije mi bilo ugodno, ali jednostavno nisam razmišljala o strahu - rekla je Pospiš Baldani.

Dane sad uglavnom provodi u kući.

- Dan mi je uvijek ispunjen jer volim kuhati i uređivati kuću. Jedino kolače nikad ne pečem, ali ih volim pojesti, posebice uz popodnevnu kavu - rekla je Pospiš Baldani. Opera se, zaključuje, nekad više cijenila.

‘Nerijetko ponavljam kako je moj najveći uspjeh to što sam uz karijeru uspjela sačuvati obitelj’, kaže primadona

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...