Obavijesti

Show

Komentari 23

Dua Lipa: Djed nije htio lažirati povijest Kosova pa ga otpustili

Dua Lipa: Djed nije htio lažirati povijest Kosova pa ga otpustili
15

Trebali su pisati kako Kosovo nikad nije bilo dio Jugoslavije, nego da je oduvijek dio Srbije. Moj djed nije htio pisati povijest u koju nije vjerovao, ispričala je pjevačica

VIDEO

Pjevačica Dua Lipa (23) porijeklom je s Kosova, ali njezina se obitelj odselila u London gdje se Dua i rodila 1995. Zbog ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, njezina majka Anesa više puta je bježala, a prvi put je bio početkom devedesetih kad je rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu gdje je ona živjela. Anesin otac je porijeklom s Kosova pa je tamo nastavila život s tadašnjim zaručnikom  Dukagjinom Lipom, prenosi The Guardian. 

Pokretanje videa...

00:18

Sukobi na Kosovu utjecali su na karijeru i posao Duinog djeda Seita Lipe koji je bio voditelj Instituta za povijest Kosova. Kao i mnoge povjesničare, tražili su ga novo ispisivanje povijesti Kosova. 

- Trebali su pisati kako Kosovo nikad nije bilo dio Jugoslavije, nego da je oduvijek dio Srbije. Moj djed nije htio pisati povijest u koju nije vjerovao i bio je jedan od onih koji su to odbili pa je izgubio posao - ispričala je Dua. Djed joj je preminuo 1999. od srčanog udara.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preseljenje u London nije u početku bilo baš najbolje. Dukagjin bio je član rock benda na Kosovu i trebao je postati stomatolog, a Anesa odvjetnica. Duin otac dugo vremena je konobario u kafićima i barovima, navečer je pohađao poslovne tečajeve, a majka se prekvalificirala za poslove u turizmu i putovanjima. 

- Dok sam ja išla u školu i oni su - rekla je Dua. Kada joj je bilo 11 godina, ocu se ponudio posao u Prištini pa su se preselili tamo. 

Bila sam vrlo uzbuđena zbog odlaska. Kod kuće smo uvijek pričali na albanskom, a na Kosovu su me čekali rođaci koje nikad nisam vidjela - ispričala je Dua kojoj, ipak, nije bilo savršeno tamo. Puno je zaostajala u školi, imala je loše ocjene i učenici su bili daleko ispred nje. 

- Iako sam govorila jezik, nisam znala ni čitati ni pisati albanski - rekla je Dua koja je u tim godinama shvatila čime se u životu zapravo želi baviti. Djevojčica stara 14 godina sazvala je obiteljski sastanak i rekla kako se želi vratiti u London.

Međutim, nije im rekla pravu istinu da želi postati pjevačica već slagala kako želi pohađati britansko sveučilište za čiji upis je korisno imati britansku svjedodžbu i usavršiti engleski jezik. Taj njezin mali trik je upalio pa je vikendima počela pohađati Sylvia Young školu i snimati snimke za YouTube. 

Dua je sada jedna od uspješnijih pjevačica i prije nekoliko dana je osvojila dvije nagrade od pet nominacija na Brit Awardsu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...
EKSKLUZIVNO: VEĆESLAV HOLJEVAC

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...

Donosimo sve detalje o vezi godine, između unuka poznatog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca i voditeljice i pjevačice Vlatke Pokos
Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura