Obavijesti

Show

Komentari 0

Dvije velike večeri za hrvatski balet: 'Apoksiomen' je rasturio

Dvije velike večeri za hrvatski balet: 'Apoksiomen' je rasturio
6

Nakon jednog od najboljih gostovanja hrvatskog baleta, kako tvrdi intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč, u Sirakuzi će nastupiti na ljeto pred 5000 ljudi

VIDEO

Zvijezda hrvatske kulture je rođena! I to još u listopadu 2017. na pozornici zagrebačkog HNK. No naši su 'vrli' političari otad do danas uspješno zagušili javni prostor puno važnijim kulturnim pitanjima i temama poput promjene imena nekadašnjeg Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, gdje se HNK Zagreb smjestio, ili prozivanjem vodstva kazališta zbog golemog interesa publike za izvedbu 'Orašara' pa se brinu zašto građani stoje u redu za kupnju karata, a i ostalim 'zamjerkama' koje je ponekad teško pobrojiti, a kamoli razumjeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:00

Stoga je prava zvijezda naše kulturne scene, predstava 'Apoksiomen', za koju je koreografiju i režiju napravio Claudio Bernardi, morala pričekati priznanja europske publike kako bismo je i mi, na domaćem terenu, 'doživjeli'. Bilo bi stoga zaista nepravedno da ponovno 'ispod radara' prođe golem uspjeh  baletnog ansambla HNK koji je pred prepunim gledalištem teatra u Liègeu publika nagradila gromoglasnim višeminutnim pljeskom i ovacijama. 

Balerine i baletani 'Apoksiomena' nakon briljantne izvedbe postali su prave zvijezde. 

- Sjajna izvedba! Oduševljena sam - kliknula je zadovoljna Hrvatica koja je rođena u Liègeu, a čiji su se roditelji još početkom prošlog stoljeća, dovikuje nam preko nekoliko redova stolica u gledalištu, doselili u grad na istoku Belgije iz siromašne Slavonije. I nije bila jedina u publici koja je komplimentirala ansamblu HNK na tečnom hrvatskom jeziku. Odjekivale su u žamoru francuskog pohvale: 'Sjajno!' i 'Nezaboravna izvedba', što je osobito razveselilo ravnatelja drame HNK Leonarda Jakovinu, koji je, boreći se s visokom temperaturom, bodrio svoj ansambl iz gledališta od prve do posljednje minute izvođenja. Dvije noći za redom!  

- Usudila bih se reći da je ovo bilo među najboljim gostovanjima hrvatskog baleta! Bile su ovo dvije velike večeri i sjajne izvedbe baleta našeg HNK. Među publikom bilo je i Hrvata, ali ono što nas čini još zadovoljnijima je puno domaće publike koja nas je počastila odličnim prijemom - uzbuđeno je rekla Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnoga kazališta, koja je u belgijskom teatru itekako poznato lice. Upravo se njoj obratio Serge Rangoni za suradnju kad je došao na ideju kako bi liško kazalište kojemu je na čelu radio projekt poput 'Apoksiomena'. 

- U hrvatskome moru je upravo belgijski antropolog pronašao Apoksiomena pa su tako Belgijci došli k nama i ponudili nam suradnju. U podudarnosti tih dviju činjenica, obogaćena dodirom međunarodnih umjetnika, nastala je ova predstava - govori Vrgoč, koja već razmišlja i brine se o detaljima gostovanja koje ekipu 'Apoksiomena' čeka na ljeto. U Sirakuzi će igrati u antičkom teatru pred 5000 gledatelja. 

- Nakon što smo potkraj prošle godine igrali ‘Apoksiomena’ u Rimu, stigao nam je poziv za Siciliju. Tome se radujemo... Ma neprepričljivo! - uzbuđeno govori Vrgoč. Iza kulisa baletne uspješnice zvijezde naše priče, trećina od njih sedamnaestero, borile su se s niskim temperaturama koje su 'zaledile' Liège te svojim povišenim temperaturama uzrokovanim kihanjem, kašljanjem i sličnim ovosezonskim poteškoćama koje profesionalnim plesačima zadaju velike muke prije svake izvedbe, a kamoli tako značajne kao te u Liègeu. 

- Tko je kihnuo? Samo da nas ne pokosi gripa... - zabrinutim glasom prvog dana putovanja upitao je ravnatelj Jakovina vozeći se autobusom od Bruxellesa prema Liègeu. Vitke plesačice ubundale su se u najtopliju odjeću koju su ponijele na putovanje, njihovi plesni partneri putem su ih nasmijavali te častili toplim napicima ne bi li se što brže oporavile. Noćni izlasci plesačima te bauljanje od jedne do druge turističke znamenitosti grada članovima ansambla nisu opcija čak ni kad su svi zdravi jer se bude ranom zorom i počinju pripremati za predstavu. 

- Ni ispijanje dobro ohlađene glasovite belgijske pive nije opcija na dan igranja... - kažu nam u ansamblu. Istezanje, prostorna proba, kostimi, tehnička proba... Posvećenost svakom od navedenih radnih procesa preduvjet su za uspješnu izvedbu. A mlada ekipa, koju čine Olja Jovanović Zurovac, Natalia Kosovac, Ozana Mirković, Barbara Novković Novak, Lucija Radić, Cristiana Rotolo, Rieka Suzuki, Atina Tanović, Iva Višak, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Alen Gotal, Adam Harris, Oleksandr Koriakovskyi, Andrea Schifano, George Stanciu i Takuya Sumitomo, zaista jesu. 

Stoga naša kulturna javnost može biti mirna i zadovoljna jer ih pred Europom predstavljaju sjajno uigrani, ambiciozni i predani plesači kojima 'kod kuće' ponekad zaboravljamo osigurati zvjezdani status kakav zaslužuju.

Vitke plesačice ubundale su se u najtopliju odjeću koju su ponijele na putovanje, njihovi plesni partneri putem su ih nasmijavali te častili toplim napicima ne bi li se što brže oporavile za nastup.

Ovo je prva Wagnerova verzija: 'Ukleti Holandez' igra u HNK
Ovo je prva Wagnerova verzija: 'Ukleti Holandez' igra u HNK

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao