Obavijesti

Show

Komentari 85

Ena se uvijek bojala auta, kao da je predosjećala tragični kraj

Ena se uvijek bojala auta, kao da je predosjećala tragični kraj
3

Život talentirane i tragično preminule glumice promijenio se nakon što je izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo vozač motocikla. Njen suvozač Đorđe Kukuljica tri tjedna je bio u komi

VIDEO

Ena Begović rođena je na današnji dan 1960. godine u Trpnju na Pelješcu, gdje je provela sretno djetinjstvo s mlađom sestrom Mijom. Ena je pohađala gimnaziju u Dubrovniku, a tijekom školovanja je počela pokazivati svoj buntovnički duh. U to vrijeme počela ju je zanimati i gluma te se priključila lokalnom studentskom kazalištu 'Lero'. 

Iz đačkog doma demonstrativno je otišla, zajedno sa sestrom Mijom, zbog svađe s jednom od odgajateljica. 

Patrik Maček/Pixsell

Na jednoj od predstava zamjetio ju je redatelj Lordan Zafranović te ju pozvao da glumi u njegovom filmu prvijencu 'Okupacija u 26 slika'. Prekrasna Ena u filmu se pojavila i gola te je instantno zasjenila sve ostale glumce.

Nakon toga, uloge su se počele nizati. Dobivala je glavne uloge u predstavama i filmovima, dok je istovremeno igrala i u visokobudžetnim TV serijama. Mnogi smatraju da je Ena najljepša kazališna i filmska glumica koju smo imali, a njenom talentu divile su se i najveće regionalne filmske zvijezde.  

Fatalna ljubav

Njen život obilježile su intenzivne romanse, od kojih je jedna, ona s biznismenom Josipom 'Dikanom' Radeljkom završila brakom i njenim prvim djetetom, kćerkicom Lanom. Njihov odnos, prožet je tragičnom romantikom koja je trajala desetak godina. 

Josip je počeo kao anonimac, poznat jedino kao mladić u kojeg se zaljubila tada slavna glumica Beba Lončar. Josip je Bebu svugdje pratio, pa je s njom otputovao i Italiju, gdje je skupljao kontakte i poznanstva koja su mu pomogla u širenju biznisa i 'zgrtanju' bogatstva. Par je desetak godina pokušavao dobiti dijete, no Beba je nekoliko puta pobacila. Kada je napokon zatrudnjela u 40. godini, devet mjeseci je odležala te rodila njihova sina Lea. 

Sanjin Strukić/Pixsell

Kada je Leo imao pet godina, Radeljak je napustio Bebu jer se zaljubio u fatalnu Enu. Lončar se vratila u Beograd, a Dikan je dobio skrbništvo nad njihovim sinom. 

Radeljak i Begović svoju su desetogodišnju vezu okrunili brakom u lipnju 2000. godine, a 1. srpnja na svijet je stigla njihova kćerkica Lana. 

Neobjašnjiv strah od automobila i aviona

Begović je imala malo bliskih prijatelja, među kojima su bili i redatelj Jakov Sedlar, glumica Ankica Dobrić koju je upoznala tijekom studija te Alka Vuica koja joj je jedno vrijeme bila cimerica. 

- Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti - kazala je Alka za Jutarnji List 2010. godine. 

Enin najveći strah se pretvorio u stvarnost u lipnju 1996. godine kada je skrivila prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist Fatmir Miniri. S Begović je u automobilu bio tada 23-godišnji glumac Đorđe Kukuljica koji je zatim proveo tri tjedna u komi. Morao je nanovo naučiti hodati i govoriti. 

Alka Vuica i Mia Begović 2005. godine

- Život ću uvijek dijeliti na onaj prije i poslije nesreće. Nakon toga više ništa nije bilo isto - ispričao nam je Đorđe 2010. godine. 

Ena je za nesreću kažnjena s tri godine uvjetne kazne, a i njoj je, kaže, promijenila život i priuštila joj šok od kojeg se morala oporavljati godinama. 

- Ne osjećam se krivom, ali suosjećam sa stradalim - tada je rekla Begović. 

Tragična smrt odjeknula regijom

Na Veliku gospu 2000. godine, u 'Grand Cherokee' terenac ukrcali su se Josip Radeljak, njegov sin Leo, Enina majka Tereza Begović i Ena sa jednomjesečnom kćeri Lanom. Krenuli su na ručak k Radeljakovoj prijateljici Bosiljki Vidović na otoku Braču. Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio Bosiljkinu kuću te nastavio voziti uskim, strmim putem između vikendica. 

Josip i Leo Radeljak

Leo se zakačio na kamen i razbio maglenku, stoga je Josip inzistirao da preuzme volan. Obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolirano kliziti unatrag. Terenac je završio u provaliji. Iz nesreće je ozlijeđena izašla Tereza, kao i malena Lana, no Ena je ispala iz auta i zadobila frukture lubanje te ozljede mozge zbog kojih je ubrzo preminula. 

Nakon tragedije, uslijedilo je suđenje koje je trajalo do 2007. godine. Leo Radeljak oslobođen je krivnje, a za nesreću je bio kriv neispravan mijenjač na džipu. 

24sata

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao