Show

Komentari 0

Filharmoničari sviraju povodom godišnjice rođenja Beethovena

Filharmoničari sviraju povodom godišnjice rođenja Beethovena

Beethoven je, uz Mozarta, najizvođeniji i najpoznatiji skladatelj, a naziva se i 'posljednjim bečkim klasičarem i prvim romantičarem'...

Orkestar Zagrebačke filharmonije danas će u KC-u “Vatroslav Lisinski” obilježiti 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena, a na programu će se naći djela 3. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37 i 5. simfonija u c-molu, op. 67. Ludwiga van Beethovena.

Orkestrom će ravnati Ivo Lipanović, višegodišnji dirigent humanitarnog spektakla “Opera pod zvijezdama”, kao i mnogih koncerata Zagrebačke filharmonije. Solistica na klaviru je Mia Pečnik.

Zagreb: Koncert Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije

Njemački skladatelj, jedan od najvažnijih glazbenog romantizma, o Beethovenovoj “Petoj” iskazao je veliku pohvalu. Iako je ovo remek-djelo često na repertoaru, ono je poput prirodnih fenomena...

- Bez obzira na učestalost pojavljivanja, uvijek ispunjavaju divljenjem i strahopoštovanjem. Ova simfonija nastavit će trajati dok god svijet i njegova glazba budu postojali - zapisao je Schumann.

Zagreb: Koncert Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije

Beethoven je, uz Mozarta, najizvođeniji i najpoznatiji skladatelj, a naziva se i “posljednjim bečkim klasičarem i prvim romantičarem”. O njegovu radu dovoljno govori i da njegove simfonije nazivaju “Biblijom za skladatelje”, a glasovirske sonate “Biblijom za pijaniste”.

Ovaj je koncert izvan pretplate Zagrebačke filharmonije, koja predano radi i u ovakvim, nesvakidašnjim uvjetima. Tako su prije dva tjedna, 4. prosinca, u Off ciklusu pripremili posvetu Beatlesima. Bio je to ujedno i koncert zahvale svih zdravstvenim radnicima “na nadljudskoj snazi i predanosti u pomaganju i liječenju svih građana u ovom teškom periodu COVID-19 pandemije”. 

Najčitaniji članci