Show

Komentari 0

Film Romana Polanskog čekaju nagrade, feministice pobijesnile

Film Romana Polanskog čekaju nagrade, feministice pobijesnile

Roman Polanski, kojeg američko pravosuđe goni u okviru suđenja za spolni odnos s maloljetnicom pokrenut 1977., našao se na meti nove optužbe za silovanje koju je iznijela Valentine Monnier, a on niječe

U Francuskoj se ponovo rasplamsala polemika o Romanu Polanskom (86) pošto je njegov film "Optužujem" u srijedu nominiran za nagradu Cezar, francuski Oscar, u cijelom nizu kategorija, premda je dolazak u kinodvodrane pratila nova optužba protiv francusko-poljskog redatelja za silovanje. "Optužujem", povijesni triler o slučaju Dreyfus (velik politički skandal u novijoj francuskoj povijesti) sa Jeanom Dujardinom koji je na venecijanskoj Mostri okrunjen Velikom nagradom ocjenjivačkog suda, nominiran je za najveću nagradu francuskog filma u dvanaest kategorija, pa tako i za dvije glavne, za najbolju režiju i za najbolji film.

Roman Polanski at a court hearing

Ta je vijest odmah potaknula polemiku o 86-godišnjem redatelju čije nagrađivanje teško pada dijelu javnosti i feministkinjama. Na društvenim mrežama pojavio se velik broj reakcija pa je Polanski među najčešćim temama objava na Twitteru.

"12 nominacija za film Polanskog "Optužujem"! Dvanaest, kao i broj žena koje ga optužuju za silovanje! Sramota@Cezari", odmah je na Twitteru reagirala udruga Odvaži se na feminizam koja je ujedno pozvala na prosvjede ispred dvorane Pleyel u Parizu gdje se 28. veljače održava 45. dodjela Cezara.

Francuska filmska akademija "nije ustanova koja treba zauzeti moralno stajalište", odgovorio je njezin predsjednik Alain Terzian, odgovarajući na pitanja nakon objave vijesti o nominacijama. "Ako se ne varam, 1,5 milijuna Francuza je gledalo film pa pitajte njih", rekao je.

66th Cannes Film Festival - Venus in Fur - Premiere

Roman Polanski, kojeg američko pravosuđe goni u okviru suđenja za spolni odnos s maloljetnicom pokrenut 1977., našao se na meti nove optužbe za silovanje koju je iznijela Francuskinja Valentine Monnier, što redatelj niječe. Njezina optužba za silovanje dolazi nakon optužbi više žena zadnjih godina za kaznena djela za koja je nastupila zastara.

Izlazak filma u studenom u Francuskoj pratili su prosvjedi u kojima se ometalo prikazivanje filma i pozivalo na njegov bojkot, premda je privukao 1,5 milijuna gledatelja. Osim filma "Optužujem", za nagradu Cezar nominirani su "Jadnici" Ladja Lyja, "Lijepo doba" Nicolasa Bedosa s po 11 nominacija i "Portret djevojke koja izgara" Celine Sciamme.

Najčitaniji članci