Obavijesti

Show

Komentari 6

Geoffrey Rush tvrdi: Zvjezdani status nije me nimalo razmazio

Geoffrey Rush tvrdi: Zvjezdani status nije me nimalo razmazio
3

Oskarovac još radi u kazalištu u rodnoj Australiji za plaću od 600 dolara na tjedan, a nebrojeno puta odbio je višemilijunske ponude holivudskih studija

VIDEO

Šira javnost upoznala ga je 1997. kad je dobio Oscar za najbolju mušku ulogu za portret poremećenog pijanista Davida Helfgotta (66) u biografskom filmu “Sjaj”. Time je Geoffrey Rush (66) postao prvi australski glumac koji je nakon pokojnog Petera Fincha primio nagradu Američke filmske akademije. Od tada mu se karijera vinula u visine pa su uslijedile uloge u “Jadnicima”, “Zaljubljenom Shakespeareu”, “Otrovnom peru Markiza de Sadea”, serijalu “Pirati s Kariba” pa i “Münchenu” Stevena Spielberga (67), u kojem glumi Ephraima, hladnog časnika Mossada, a ne smije se preskočiti ni “Krojač Paname”, u kojem je, portretirajući bivšeg zatvorenika koji je postao krojač, još jednom dokazao bogatstvo svoga glumačkog umijeća. Rusha u domaćim kinima upravo gledamo u hitu “Kradljivica knjiga” proizašlom iz pera njegova sunarodnjaka Markusa Zusaka (38). Ondje tumači velikodušnog Hansa koji posvoji djevojčicu Liesel (Sophie Nélisse), čija je mama u predratnoj Njemačkoj stigmatizirana kao komunist.

- Jedan dio moje obitelji potječe iz Berlina i u djetinjstvu sam slušao priče o nacističkim zločinima ‘30-ih godina prošlog stoljeća kojima su bili izloženi svi koji se nisu slagali s Hitlerovom monstruoznom politikom rasne i ideološke čistoće. Zbog toga sam se lako poistovjetio s likom koji udomljava curicu iz ‘obilježene’ obitelji i krije židovskog mladića pod prijetnjom smrću - objašnjava Rush, “ozloglašen” po tome da ga se za film ne može kupiti. Što znači da brižljivo bira djela sedme umjetnosti u kojima će igrati, a ponuđeni honorar mu je zadnja rupa na svirali.

- Nebrojno puta sam imao priliku zaigrati negativce u holivudskim blockbusterima koji bi mi samo ‘podebljali’ bankovni račun, ali to me ne zanima. Možda sam staromodan, ali važnije mi je da me uloga zanima, kao što to lik Hansa čini, nego da zarađujem novac koji ionako ne bih imao gdje potrošiti - ističe Rush. Tome u prilog govori i to što još nastupa u kazalištu u kojemu je pekao zanat u Brisbaneu za 600 dolara na tjedan.

Njegova ljubav prema likovima koje utjelovljuje, uživljavanje u uloge i kazalište općenito u nekim trenucima graničila je prije s opsesijom nego s perfekcionizmom. Početkom ‘90-ih imao je slom živaca tijekom izvedbe predstave “Važno je zvati se Ernest” Oscara Wildea. Rusha je slomio napadaj panike, pa je otrčao s pozornice, kolege su ga panično pozivali da se vrati, a publika mu se rugala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dva tjedna poslije prijatelji su me pronašli pijanog u nekom kafiću. Nisam znao kako se zovem niti gdje živim. Četveronoške sam hodao po podu i lajao poput psa pa su me odveli u kliniku na oporavak - govori glumac koji danas tu nemilu zgodu prepričava kroz smijeh. Inače, Rush kaže da svoju upornost i želju da bude najbolji u onome što radi duguje pokojnoj majci Merli, službenici u robnoj kući.

- Otac me je napustio kad mi je bilo pet godina. Nije nam bilo lako. Nismo bili bogati, ali majka me odgajala da nikad ne priznam poraz i da se ne prepuštam sudbini, nego da život držim u svojim rukama - govori Rush, koji je rano zavolio glumu u kazališnoj družini u Brisbaneu, gdje je započeo karijeru. Kako je oduvijek bio nemirna duha i željan avanture, ubrzo je otišao u Pariz, gdje je studirao pantomimu u slavnoj školi mimike pokojnog Jacquesa Le Coqa. No manjak novca natjerao ga je da se vrati u Australiju. Ondje je diplomirao na sveučilištu u Queenslandu i tijekom studentskih dana bio cimer s Melom Gibsonom (58). O problematičnom kolegi ima samo riječi hvale.

Zaveo je djevojku na koju je Mel Gibson bacio oko

- Temperamentan je i srčan, ali i odan prijatelj. Sjećam se da smo na fakultetu bili zaljubljeni u istu djevojku. No nije mu pošlo za rukom da je osvoji. Curi sam se ja sviđao i kad sam mu rekao da sam je izveo na večeru, ‘sportski’ mi je pružio ruku i čestitao - smije se Rush. Za razliku od kolege Gibsona, ali u stilu Russella Crowea (49), nikada nije ni pomislio da se preseli u SAD. Ostao je u domovini, pa i danas živi u Camberwellu, predgrađu Melbournea, sa suprugom, 55-godišnjom kazališnom i televizijskom glumicom Jane Menelaus, kćeri Angelicom (22) i sinom Jamesom (19), od kojih se razdvaja samo kad diljem svijeta snima filmove. Par je u braku 26 godina i do sada svojom vezom nisu punili žute stranice tabloida.

Karijera mu je nebitna u usporedbi s obiteljskim životom

Medijsku pozornost koju dobivaju zbog svojih karijera radije iskorištavaju kako bi promovirali raznorazne dobrotvorne udruge poput pokreta za očuvanje kulturne baštine i arhitekture, ali i organizacija za osvješćivanje žena o opasnosti od karcinoma.

- Jane je 2003. oboljela od raka dojke. To mi je bio najgori period u životu jer sam mislio da ću izgubiti ženu koja mi sve znači. Nasreću, nakon operacije bolest se povukla - govori Rush. Dodaje kako mu ništa nije toliko bitno u životu kao zdravlje najmilijih te da bi odmah odbacio karijeru ako bi mu priječila da ima sretan obiteljski život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'